Седмичен бюлетин за правни новини

КС отмени лимитите за лечение в болниците; ВКС атакува отнемането на коли на трафиканти и при транспортни престъпления; ЕС прие новите правила за миграцията

Новият служебен правосъден министър Мария Павлова прие поста от Атанас Славов във вторник. "Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството", каза Павлова, която дни преди това заемаше поста зам. главен прокурор
Новият служебен правосъден министър Мария Павлова прие поста от Атанас Славов във вторник. "Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството", каза Павлова, която дни преди това заемаше поста зам. главен прокурор
Новият служебен правосъден министър Мария Павлова прие поста от Атанас Славов във вторник. "Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството", каза Павлова, която дни преди това заемаше поста зам. главен прокурор
Новият служебен правосъден министър Мария Павлова прие поста от Атанас Славов във вторник. "Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството", каза Павлова, която дни преди това заемаше поста зам. главен прокурор
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Прокуратурата овладя Министерството на правосъдието. Това е краткият коментар за рокадите по върха на ведомството, след като то бе оглавено от досегашната зам. главна прокурорка Мария Павлова, а после и друг прокурор от върховната прокуратура - Спаска Кинчева, бе назначена за зам- министър на правосъдието. Кинчева е съпруга на члена на ВСС Драгомир Кояджиков. Преди да стане член на съвета, където обичайно заема конюнктурна позиция в унисон със силните на деня, Кояджиков беше съдия в Апелативния спецсъд, където бе назначен направо от Софийския районен съд.

Досегашните двама зам. министри - съдиите Юлия Ковачева и Емил Дечев, подадоха оставки и се връщат в съда. И двамата заемаха постовете си от редовното правителство на Кирил Петков в екипа на Надежда Йорданова без прекъсване и работиха по проекта за нов съдебен закон, като Ковачева беше и ръководител на работната група.

Междувременно скандалът с разследването на вече бившата шефка на митниците Петя Банкова поражда все повече въпроси - на това е посветена темата на последния брой на "Капитал". Според депутата от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков, бивш вътрешен министър, този скандал е симптом, че изпълнителната и съдебната власт подготвят нечестни избори в интерес на ГЕРБ и ДПС. И защо е недопустимо Сарафов да се среща с главния секретар на МВР Живко Коцев в момент, когато той е замесен в текущо разследване, в което по условие и.ф. главният прокурор не може да се меси. Друг е въпросът дали на тази среща е оказван натиск върху Коцев от присъствалите трима прокурори и други лица, което би било сериозно престъпление.

Топ 3

Конституционният съд единодушно отмени лимитите на болничното лечение

Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите. Решението (вижте го тук) e гласувано единодушно. Това, че държавата не може да изпълни ефективно задължението си по контрола на бюджетните средства за здравеопазване, не може да бъде основание за ограничаване на основни права и такова ограничение е конституционно нетърпимо, казва КС.

ВКС атакува новите текстове за отнемане на коли на трафиканти и на пияни/дрогирани шофьори

Наказателната колегия на Върховния касационен съд внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на новите текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на автомобили или тяхната парична равностойност за неумишлени престъпления на пътя, както и за трафик на хора. В мотивите на искането се съдържат унищожителни констатации за девалвиращия авторитет на закона, липса на ангажираност за спазването на езиковите и стиловите норми, непрецизна законодателна техника, грешни препратки към съответстващи норми и др. Като цяло проблемите, които поставят четирите разпоредби, са непреодолими чрез тълкуване, защото са свързани с въвеждане на двусмислени предписания, на постановки, които са в явно противоречие с фундаментални положения в наказателното право и с режима на основни негови институти, се казва в искането. Не е ясен характерът на нововъведената санкция "глоба" в размер на пазарната стойност на превозното средство в лева, когато не е собственост на дееца, до степен на невъзможност за прилагане.

ЕС прие новите правила за миграцията

След десетилетие на преговори и разгорещен дебат в Европейския парламент най-после бе приет Пакт за миграцията, който окончателно ще се прилага след две години, а дотогава ще се търси вариант за двустранни споразумения с трети страни за приемане на мигранти. Молбите за убежище трябва да се разглеждат по-бързо, включително на границите на ЕС, а връщанията да се извършват по-ефективно. Ще има задължителни проверки за сигурност, уязвимост и здраве на лицата, влизащи незаконно в ЕС. Държавите членки могат да избират дали да поемат отговорност за кандидатите за убежище, да правят финансови вноски, или да предоставят оперативна подкрепа.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Съдия Цариградска сигнализира за заплахи



Съдия Владислава Цариградска сигнализира председателя на Върховния касационен съд и съдийската колегия на ВСС за заплахи за съдийската й независимост, както и за живота и сигурността ѝ. Тя настоява за серия от мерки, включително и за адекватни законови промени в тази насока. Цариградска заявява, че опасенията й се засилват, след като новото ръководство на МП е съставено от прокурори, близки до Борислав Сарафов. (Писмото на съдия Цариградска вижте тук)

По темата вижте:



Показната акция на МВР и прокуратурата срещу Настимир Ананиев. Масирано присъствие на полиция и жандармерия в два столични офиса, насочено към събиране на документи по Европейска заповед за разследване, се превърна в поредния политически скандал, след като поведението на институциите даде повод за атаки към депутата от ПП Настимир Ананиев.

Как работи новата Антикорупционна комисия - като старата, но с повече правомощия. Половин година след приемането на новия антикорупционен закон все още няма ново ръководство на Комисията за противодействие на корупцията, процедурата за избора на членове дори не е започнала, тъй като правилата за подбор още не са приети от парламента. Няма внесен законопроект и за Комисията за отнемане на незаконно имущество.

Нов орган и строги наказания: какво предвижда проектът за закон за спортните събития. Проект за Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия внесоха депутатите от ГЕРБ Красен Кралев и Маноил Манев. Проектът цели определяне на ролите и отговорностите по осигуряване на безопасност и координация на иституциите. Предлага се и създаване на Национална координационна комисия по безопасност и сигурност при провеждане на спортни мероприятия.

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу руските олигарси Фридман и Авен. Според съда няма достатъчно доказателства, че милиардерите са подкрепяли Кремъл във войната в Украйна. Решението е удар по режима на санкции на ЕС срещу Москва, който е насочен срещу повече от 1700 души и над 400 юридически лица с мотив, че подкрепят или дават възможност за нахлуването в Украйна.

Прецедент: за първи път държава е осъдена в Страсбург за климатично бездействие. Организация на близо 2500 възрастни швейцарски жени спечели историческо дело срещу Швейцария с мотив, че бездействието на правителството в областта на климата ги излага на по-голям риск от смърт при горещи вълни. Казусът ще има дългосрочни последици, като ще насърчи още искове срещу правителства, които не са активни срещу изменението на климата. Швейцария ще трябва да предприеме по-ефективни действия за намаляване на емисиите.

Избрано от други медии

Дискусия в Народното събрание: При възражение за прекомерност разноските за адвокат - не по-малко от тези на ответната страна. Кръгла маса по темата за адвокатските възнаграждения се проведе във вторник в парламента. Висшият адвокатски съвет настоява за спешни промени в Закона за адвокатурата, ГПК и ДОПК, като изрично се запише, че адвокатското възнаграждение съответства на достойнството на професията. Още с исковата молба и с отговора страните да са задължени да заявят колко разноски за адвокат ще претендират, ако спечелят делото. А при възражение за прекомерност, съдът да не може да намалява адвокатския хонорар под този на ответната страна. Да няма минимални възнаграждения, а критерии - задължителни за съда и за адвокатските съвети и др. (Лекс)

Само съдии, прокурори и адвокати със специална подготовка ще се занимават с принудително настаняване в психиатрия. Проект за промени в Закона за здравето, внесен от всички парламентарни сили без "Възраждане", предвижда, че исканията за задължително настаняване и лечение ще се разглеждат само от съдии, които "притежават специална подготовка в областта на правата на хората с увреждания или имат ефективен достъп до специализирано обучение". Същото изискване ще важи за адвокатите и прокурорите в производствата. (Лекс)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар