Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В орфическата гръцка митология данаидите са 50-те дъщери на цар Данай, убили съпрузите си през първата брачна нощ и наказани за това да пълнят в подземното царство каца без дъно.

В съвременна България данаидите сме всички, а кацата – нереформираната здравна система. Разликата между нас и принцесите от мита е, че ние страдаме без вина.

Уволняването на здравния министър Анна-Мария Борисова заради суматохата около доплащането в болниците засега постигна само едно нещо – отдалечи във времето една от най-належащите структурни реформи в България. Смените на министри през половин година, освен че отлагат важни решения, като например закриването на неефективните и излишни болници, създават несигурност в целия сектор. Която пък ще доведе само до снишаване, имитация на реформи, все по-големи дефицити и в крайна сметка до по-лошо здравеопазване.

Ако се продължи по същия път, през 2012 г. петият поред министър на здравеопазването, назначен от Бойко Борисов, ще трябва да предложи 50% доплащане в болниците. И то не за да получаваме по-качествена услуга, а за да не фалира съвсем системата.

А колкото до античните данаиди, те са били щастливки. Трябвало е да пълнят само една каца.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shwarzspeht avatar :-?
    Клюводървец
    • - 4
    • + 6

    А защо да не приемем че последните здравни министри не са 51 и 52 дъщери на цар Данай?

    Нередност?
  • 2
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 5
    • + 21

    Не може да се изтъпаниш пред медии и да изтърсиш, че тя, видите ли, не можела да направи реформата. Искала това, искала онова, искала 20%.
    Че кой министър, курдисан от ББ ще може просто така да си говори, без да е минал през кабинета на шефа, ударил чело на килима у пода и викнал "колко си велик ,господи", да не си е взел "думичките" и да тръгне да говори и той пред медии.
    Тя може и да е искала жената да реформира според заръката на вожда си, но според заръката на вожда си Дянков също е стискал парите - щото няма, нали - и вожда си прави пореден ПР. Който не може да се справи го махам.
    Тъй че, Ана Мария е виновна, че изобщо се е съгласила да играе ролята на намерена на разклона професионалистка /на мен ми изглежда много, много подсъзнателно/.
    Случката и с нея беше поредната игра - я да кажем ние кво искаме, пък да чуем общественото мнение. Така и така даваме назад за всяка ръсена от нас глупост от една година, можем пак да се излагаме.

    Нередност?
  • 3
    victorzarev avatar :-|
    Victor Zarev
    • - 8
    • + 56

    Да, някой трябва да се пребори със следните постулати на БГ доктора: Ще източваме касата, защото и ние трябва да ядем. Как ще я източваме: 1. Ще изписваме лекарства от които вземаме комисионни. 2. Ще поддържаме болници навсякъде, които могат и да не предлагат медицинско обслужване, но ще дават заплати на нискоквалифицираните лекари. 3. Ще пишем прегледи и пациенти колкото можем, даже и да не са истински. 4. Ще вземаме все повече пари под масата. 5. В големите болници ще правим толкова инвестиции колкото можем с цел фирмите изпълнители да ни платят умножено по две. 6. Българите може и да намаляват официално заради смъртност и емиграция, но нашият бюджет трябва да се увеличава. 7. Ще трупаме неразплатени дългове към доставчици като вземаме авансово комисионните и ще чакаме държавата да плати. Ако ни остане време за друго ще видим и малко пациенти.

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • - 2
    • + 36

    Добре де! Има жестока криза в здравеопазването. Болниците не могат да си вършат единствената работа, лекарите от болничната помощ са малобройни, неквалифицирани и демотивирани, системата е недофинансирана, касата е пред фалит, а фирмите доставчици крадат колкото могат от държавата. Това са констатации, които се повтарят от около 7-8 години. Веднага умниците дават рецепта за изцеление - да се прави реформа. Но какво да се реформира и най-вече как, обикновено се приказват някакви общи приказки. После на някого му светва, че реформата е скъпа и непопулярна дейност, и всичко утихва. После се завихря следващата вълна на кризата и отнася поредния министър.
    Набеденият за следващ министър не става за работа и реформата пак няма да се случи. Не случайно ГЕРБ-овците нито веднъж не са казали какъв здравен сектор искат - нито знаят, нито могат да го постигнат. Липсата на човешки потенциал в тази партия вече става стряскащ и най-малкият им проблем ще е разочарованието, по-страшни ще са последиците от мандата им. Другото се нарича "липса на политическа воля".
    Искам следващият министър най-сетне да е мениджър и да знае как се управлява здравна система. Надявам се с него/нея да се даде "пътна карта" за реформата, за да е ясно какво се случва. Но пак се притеснявам, че ГЕРБ никак няма да се навият да преглътнат подобен горчив хап. И приказките за реформи ще продължат, а цената на реформата ще се повишава...

    Нередност?
  • 5
    cap_shakespeare avatar :-(
    Captain Shakespeare
    • - 7
    • + 27

    Здравеопазването е като шведска маса само за доктори.
    ... и никой не смее да отвори тази кутия на Пандора, макар че всички знаят какво има вътре:
    - поголовно изнудване на пациентите
    - далавери с всичко което има в здравеопазването:отоплени, ремонти,доставка на апаратура и лекарства....
    .. И накрая плачат, че нямали пари за консумативи /макар че тяхната стойност не е повече от два-три процента от общите разходи.
    Ако НАП публикува осреднените официалните доходи/а неофициалните са по-големи от официалните/ ще се види, че царя е гол.
    В момента в който някой се опита да въведе ред, всички лекари /независимо от политическите си пристрастия/ се подреждат в докторската глутница и започват да ръмжат.
    Явно тук има нужда от някой български Пиночет, който да си е сложил главата в торбата...
    Иначе и цялия държавен бюджет да им дадат, пак ще искат още..
    и МВР и ДАНС могат да повдигнат завесата за корупция, но не искат.
    "ШИБАН" народ КОРУМПИРАНА държава.
    .... Нищо ново под слънцето на България..

    Нередност?
  • 6
    dyanakiev avatar :-@
    dyanakiev
    • - 9
    • + 6

    Писна ми от всичките глупости.
    Всички знаем, че пари в държавата НЯМА. Единственото, което се прави в момента е да се прелива "от пусто в празно"
    Неискам да пиша анализи, защото само се ядосвам.

    Народе!!! По кой път си поел?

    Нередност?
  • 7
    chona avatar :-|
    Чико
    • - 1
    • + 9

    Кое ли пък не е бездънна каса в Бг.Дали в здравеопазването най много пари се пилеят е голям въпрос.И дали могат да се правят икономий също е голям въпрос.Ако едно заболяване може д се лекува в болница или в домашна обстановка,къде е по-добре,а ако може да се лекува с евтин или по-скъп антибиотик,кое е по -добре.Може да мине и без скъпо изследване,но как е по-добре.Искам да кажа,че истински добра медицина се прави с много пари.А когато болният оздравее,можеш да кажеш,че е било възможно и по-евтино лечение и без хоспитализация и биз скенер и т.н.,но това би било по -голям риск за болния.Освен пари,обаче са необходими още много неща:добра организация,ясни правила за поведение,дисциплина,много знания и висок морал.Да видим какво от това ще залегне в концепцията на новия министър.

    Нередност?
  • 9
    e_t avatar :-@
    e_t
    • - 4
    • + 8

    Стига глупости, хората не били виновни за кризата в здравеопазването??? Ами нали Вие, народа е в парламента, в болниците. Понякога когато чета статий и коментари оставам с впечатлението, че докторите са дошли от космоса, и то само с едничката цел да взимат пари под масата и да точат касата. Никой не говори, че когато пациент отиде в болницата (повечето) се държи всякаш докторът и всички останали са му длъжни за 500 лв., липса на уважение от обществото и т.н. И хайде стига с приказките за неквалифицираните доктори, във всяко стадо си има мърша и тук е мястото на закона и на съдебната система, тези да стигнат до затвор за грешките които правят. Нека незабравяме, че мнозинството от лекарите, както и от политиците са хора от т. нар. "българско общество" Медицината е скъпо удоволствие, и навсякъде по света не така лесно достъпна както в БГ.

    Нередност?
Нов коментар