(почти) Всичко зависи от нас

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес климатът е чудесен, държавата трябва да остане стабилна, за да се развиваме. Това е посланието, което продава правителството тези дни в отговор на протестите.

Това, което наистина е чудесно, е, че климатът тук позволява да имаме достатъчно слънце. Заради него голяма част от едрия български бизнес може да започне да минава в режим на частична енергийна независимост, строейки собствени соларни централи. Тази революция тече вече година и се очаква през 2021 г. да е в такъв размер, че най-голямата въглищна централа на държавата - ТЕЦ "Марица-изток 2", да е почти излишна за бизнеса. Повече за трансформацията - как бизнесът превключва на слънчева енергия четете в темата на броя.

Колко хубав е бизнес климатът показва фактът, че всичко това се случва тихо, защото никой не иска държавата да се фокусира твърде върху него.

Пример какво става, когато държавата се фокусира върху теб, е трагедията СУПТО, за която може да прочетете тук. След цяла година на недоразумения, хаос и инат Министерството на финансите и НАП се отказаха да искат проследяването на всеки лев във всеки бизнес. През тази една година обаче създадоха толкова проблеми на всичките бизнеси в страната, че накрая сметката възлиза на стотици милиони, платени безсмислено от частния сектор и евентуално - дела срещу държавата. Между другото проектът отпадна, след като протестът на бизнеса стана видим.

Затова и винаги трябва да се подхожда с недоверие към това, което тукашните управляващи мислят като нововъведения. Дори и те да изглеждат полезни и важни, като например новата европрограма за 860 млн. евро, която трябва да помага на бизнес и учени да работят заедно.

Опитът обаче ни е научил, че добрите идеи тук често свършват в лоши ръце. Например историята с фундамента на електронното правосъдие - Единната информационна система на съдилищата, чието изграждане беше поверено на работна група без съдии, но за сметка на това с проект, ръководен от прокурор, създава вече проблеми на съдиите, чиято работа трябваше да улесни. Темата стана обществено достояние, след като десетки съдии от страната застанаха с името си.

Трансформация не е очаквана в БСП след убедителната победа на Корнелия Нинова във вътрешните партийни избори за председателския пост в левицата. Партията логично ще запази анти-ГЕРБ риториката, след като лобитата на близките до Борисов Кирил Добрев и Георги Гергов не намериха подкрепа при безпрецедентния пряк избор, който измести битката на интереси и прехвърли решението към редовия член на партията.

Правителството пласира 2.5 млрд. евро 10- и 30-годишни облигации на външните пазари при рекордно добри условия, които ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит, на бъдещи плащания по дълга и за попълване на фискалния резерв. Рискът е властта да изхарчи средствата за популистки разходи. Същият е рискът, ако се стреснете от обявените 0% лихви по депозитите от някои от големите банки и решите да похарчите спестяванията си за популистки разходи.

А историята на беларуската художничка Мария Напрушкина, която вдигна в Минск в плакат "Ще победим фашисткия патриархат", ще ни напомни, че всичко е в нашите ръце.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар