Западът е напът да сложи край на ерата на руските олигарси

Санкциите са срещу приближени до Путин бизнесмени, които са му помагали активно във властта

Абрамович не е сред санкционираните от ЕС, но вече продава "Челси"
Абрамович не е сред санкционираните от ЕС, но вече продава "Челси"
Абрамович не е сред санкционираните от ЕС, но вече продава "Челси"    ©  Reuters
Абрамович не е сред санкционираните от ЕС, но вече продава "Челси"    ©  Reuters

Най-добрият начин да се накаже Владимир Путин е да се насочите към руските олигарси, които държат парите му, както правят сега САЩ, ЕС и други съюзници. Това казва Бил Браудър, който някога беше най-големият чуждестранен портфейлен инвеститор в Русия. През 2009 г. руският му адвокат Сергей Магнитски почина, след като беше лишен от медицинска помощ в московски затвор, а преди това беше разкрил данъчни измами на руски чиновници. На самия Браудър беше забранено да влиза в Русия през 2005 г. и беше определен като "заплаха за националната сигурност".

По-строги санкции можеше да бъдат въведени отдавна, но не бяха, защото парите от Русия са се вкоренили в западните икономики през последните две десетилетия. Санкциите на западните съюзници срещу руските олигарси, които са направили богатствата си с благословията на Кремъл, разтърсиха Путин и той нарече Запада "империя на лъжите" и повиши нивото на ядрена готовност на Русия. "Намерихме ахилесовата му пета", казва Браудър пред Bloomberg. "Ние санкционирахме олигарсите, той заплашва с ядрена война."

Мащабен удар

ЕС замрази активите и наложи забрана за пътуване на няколко от най-известните руски олигарси, които имат тесни връзки с президента Владимир Путин. Това е част от санкциите срещу някои от най-влиятелните хора в Русия след инвазията й в Украйна. Сред тях са металният магнат Алишер Усманов, банковите милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен и стоманодобивният магнат Алексей Мордашов.

В изявление за Bloomberg Фридман и Авен призоваха Русия незабавно да прекрати войната, но спряха да критикуват директно Путин. Милиардерът Олег Дерипаска, основателят на алуминиевия гигант United Co. Rusal International, който е под санкциите на САЩ от 2018 г., призова за мирни преговори в Telegram, без да споменава Путин. Няколко дни по-късно той предупреди руснаците да си спомнят кризата от 1998 г. ида я умножат по три, защото досега страната не се е сбълсквала с подобни предизвикателства. "Желязната завеса вече се е спуснала. Много ме молят да не казвам това, но съм за мир. След три седмици ще стане ясно какво ще се случи с банките. Да видим кой ще остане от нашите партньори. Мисля, че ще бъдем много изненадани колко от тях са останали. Те могат да се преброят на пръстите на ръката", казва санкционираният милиардер на Красноярския икономически форум, цитиран от NGS24.ru в Telegram.

На 2 март друг известен олигарх - Роман Абрамович, обяви, че продава футболния клуб "Челси", който притежава от почти две десетилетия. Очаква се цената на сделката да бъде около 3 млрд. паунда, а Абрамович каза, че ще създаде благотворителна фондация с нетните приходи от продажбата в полза на жертвите на войната. Той също така продава имотите си в Лондон според британския депутат Крис Брайънт. Абрамович, който не е санкциониран, се опитва да посредничи в мирните преговори между Москва и Киев, след като с него се свързаха украински официални лица, казва неговият говорител.

Към санкциите на Брюксел се присъединиха и САЩ - правосъдното министерство обяви в сряда създаването на оперативна група, която да преследва руските олигарси, които са помогнали на президента Владимир Путин при инвазията му в Украйна. Това е част от усилията на Вашингтон да конфискуват и замразят активите на тези, които са нарушили санкциите.

В обръщението си "За състоянието на съюза" във вторник вечер Байдън декларира, че администрацията "се присъединява към европейските съюзници, за да намери и конфискува техните (на руските олигарси - бел. ред.) яхти, луксозни апартаменти, частни самолети". Не е ясно какъв успех ще постигне Министерството на правосъдието при преследването на богатите руснаци, но ведомството обикновено създава работни групи в опит да подчертае своите приоритети и да стимулира прокурорите да завеждат дела, пише New York Times.

Западните лидери предприеха през последните дни мерки в опит да подкопаят Путин и политически свързания елит в Русия, за който се смята, че има тесни връзки с него. Като налагат тежки санкции срещу руските финансови институции и започват да замразяват трилиони долари активи, контролирани от Москва и от олигарси, западните съюзници се надяват да накарат Путин да се оттегли от Украйна.

Въпреки че може да не са пряко замесени в инвазията на Русия в Украйна, олигарсите дават възможност на Путин да прикрие собствените си активи и да остане на власт. Руските олигарси инвестираха богатствата си в активи по целия свят, а връзките им с Путин им помогнаха да придобият влияние и контакти на Уолстрийт, Силициевата долина, недвижимите имоти, изкуството.

Разширяване на санкциите

Стратегията на Запада ще бъде допълнително да изолира Русия чрез разширяване на санкциите. Монако, отдавна убежище за руски пари, обяви, че замразява руски активи и спазва санкциите на ЕС. Швейцария се отказа от историческия си неутралитет, за да направи същото. Европа затвори въздушното си пространство за руски самолети и изключи 7 руски банки, включително VTB - вторият по големина кредитор в страната, от SWIFT, системата за съобщения. BP, Exxon, Shell и други западни енергийни компании се отказват от продължили десетилетия инвестиции в Русия. Производители на автомобили и камиони като Daimler Truck Holding AG и Volvo Car AB също прекратяват връзките си. Списъкът на компаниите, напускащи Русия, става все по-дълъг с всеки изминал ден, което е обрат след 30 години инвестиции.

Не знам, не чух, не видях

Част от санкционираните олигарси сега твърдят, че не разбират как мерките срещу тях ще допринесат за уреждането на конфликта в Украйна.

Алексей Мордашов е направил състоянието си със стомана. Подпомагал е развитието на германско-руските икономически връзки, покрай което се ползва с добро име в Германия. От 2007 г. участва в управлението на туристическия концерн ТУИ, от който притежава една трета, пише "Дойче веле". Бизнес интересите му обхващат още веригата руски супермаркети "Лента", портала за онлайн търговия "Утконос", инвестирал е и в образователни и здравни фирми. И е смятан за приближен на Кремъл. Навремето руският вестник "Коммерсант" написа за него, че по време на аудиенциите при Путин седи чинно като детенце, което чака да му дадат закуска.

Мултимилиардерът Михаил Фридман, собственик на най-голямата руска частна банка "Алфа", също е в списъка на санкционираните. Той има бизнес интереси в сферата на търговията, както и в мобилните комуникации.



Фридман беше и акционер в третия по големина руски нефтен концерн TNK-BP, но през 2016 г. обяви, че предоставя цялото си имущество за благотворителни цели. ЕК определя шефа на банка "Алфа" като един от водещите руски финансисти и като спонсор на приближените на Путин. Фридман очаквано казва, че не е вярно, че поддържа "близки връзки" с руското правителство.

Бизнес партньорът на Фридман - Пьотр Авен, също не приема наложените санкции. ЕС го нарича "един от най-близките олигарси на Путин". Според Фридман и Авен основанията за санкциите са "изфабрикувани и безпочвени" - те и двамата отричат да са нещо като "неофициални посланици на руското правителство". Авен е президент на банка "Алфа" от 1994 г., а преди това е бил министър на външната търговия и част от реформаторския блок в първото постсъветско правителство.

Под ударите попада и президентът на държавната "Роснефт" Игор Сечин. Той е в списъка със санкции на САЩ още от анексирането на Крим. Сечин е довереник на Путин още от 90-те години на миналия век. Като заместник-председател на президентската администрация той разпореди разбиването на някогашния най-голям нефтен концерн "Юкос" и поемането му от "Роснефт". Тогава и оглави "Роснефт".

Металният магнат Алишер Усманов (вдясно на долната снимка) е бивш акционер в лондонския футболен клуб "Арсенал", а сега е в "Евертън". Усманов нарече санкциите "нечестни", определи обвиненията като "фалшиви и злепоставящи" и заяви, че ще ги оспори юридически. Той ръководи холдинга USM, който печели парите си с метали, минно дело и телекомуникации.



5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 13
    • + 5

    Частната собственост е непрекосновена.. май имаше някога такъв принцип. Сега няма нищо по-лесно от конфискацията и икономическите санкции. Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода... май вече сме третия път.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 9

    Тези мерки трябваше да бъдат взети още при инвазията в Крим.

    Нередност?
  • 3
    tmx30646710 avatar :-P
    tmx30646710
    • - 9
    • + 4

    С този ход Западът спира изтичането на капитали от Русия, лишавайки икономиките си от огромни постъпления. Гениално! Демонстрира, и че неприкосновеността на частната собственост и законите подлежат на свободна интерпретация и политически прищевки, което ще има трайни последствия и ще откаже богати хора от цял свят да си влагат парите в този "демократичен рай" ... Честито!

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "tmx30646710":

    "...неприкосновеността на частната собственост..."

    Значи, ако някой Ви открадне нещо, Вие не можете да си го върнете, защото частната собственост е неприкосновена, така ли? Много "свободна интерпретация" на законите.

    Нередност?
Нов коментар