Руският антивоенен комитет: Путин няма да спре, ако не бъде спрян

След третото предателство на Запада към Украйна Путин може да бъде свален само от руснаци, които ще са принудени да избират между своя и неговия живот, заявяват в обръщението си известни руски общественици от страната и чужбина

Успехът окуражава диктаторите - урок от историята, който е пренебрегнат
Успехът окуражава диктаторите - урок от историята, който е пренебрегнат
Успехът окуражава диктаторите - урок от историята, който е пренебрегнат
Успехът окуражава диктаторите - урок от историята, който е пренебрегнат
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светът наблюдава как войната, която руският диктатор Владимир Путин избра да започне срещу Украйна, се превръща в клане. Неспособни да свалят незабавно правителството в Киев, силите на Путин сега бомбардират цивилното население ден и нощ. Хуманитарната катастрофа е неизбежна, тъй като електричеството и водоснабдяването в обсадените градове спират. Милион бежанци са напуснали и много повече се опитват да избягат. Необходими са спешни действия.

Междувременно Путин и неговите пропагандисти продължават да разказват митове за "освобождението" на Украйна. Руската телевизия бълва сеещи омраза лъжи за "нацистите в Киев", докато режимът блокира социалните мрежи, за да попречи на руснаците да видят кървавата истина. Украйна наистина искаше освобождение - освобождение от хватката на диктатурата на Путин. Те платиха цена в кръв през 2014 г., за да изгонят неговия марионетен управник и да се придвижат към Европа и истинска демокрация. Това беше неприемливо за Путин, който се закле или да превземе Украйна, или да я унищожи, ако не може. Сега той изпълнява това обещание под куп фалшиви претексти, които дори не си правят труда да прикрият империалистическите му цели.

Светът не само гледа. Сега се прилагат санкции срещу Русия и олигарсите на Путин, които, ако бяха приложени преди години, биха възпрели Путин. Руснаците осъзнават, че диктатурата му е задънена улица за тях и за страната. Сега се изпращат оръжия, които биха предотвратили нахлуването на Путин. Вече е твърде късно - хиляди животи бяха загубени през последната седмица, жертви, които се добавят към хилядите от началото на нахлуването и окупацията на Путин в Украйна през 2014 г.

Не е достатъчно. Твърде късно е за възпиране, когато падат бомби. От ужасите на Грозни и Алепо знаем, че Путин не се интересува от човешкия живот. От неговия опит знаем, че няма да спре, докато не бъде спрян. НАТО, най-големият военен съюз в човешката история, седи на западната граница на Украйна и наблюдава от първия ред съвременния геноцид.

Тук няма сива зона, няма място за съмнение. Стотици международни репортери в цяла Украйна документират зверствата всеки час. Войната на Путин е рядък момент на морална яснота, на борбата на доброто срещу злото, рядко срещан извън басните и фентъзи романите. Вярно е, че НАТО няма задължение да защитава Украйна, но няма и забрана за това.

Западът вече има украинска кръв върху колективните си ръце. През 1994 г. Украйна подписа отказа си от своя гигантски ядрен арсенал в замяна на териториални гаранции от САЩ и Обединеното кралство (и Русия). Инвазията на Путин през 2014 г. в Източна Украйна и анексирането на Крим получиха международно осъждане, но не бяха предприети действия.

Ако тогава международната общност беше направила нещо в защита на Украйна, кошмарът, който се разгръща днес, можеше да бъде избегнат. Всички санкции и доставки на оръжие, които се случват сега, можеха да се осъществят преди осем дълги години. Вместо това чухме, че е твърде рисковано да се изправим срещу Путин, че може да доведе до война. Сега войната така или иначе дойде. И беше неизбежно. Успехът окуражава диктаторите - урок от историята, който е пренебрегнат.

Дори когато армията на Путин обгради Украйна през последните няколко месеца, Западът не направи нищо, освен да отправи предупреждения. Вместо да започне да подсилва Украйна с въоръжение и да покаже на Путин, че този път санкциите ще бъдат болезнени, свободният свят отново изчака и наблюдаваше, докато руските танкове навлязоха.

Сега сме свидетели на третото предателство на Украйна - отказът да се намеси, когато обхватът на убийствените намерения на Путин стана ясен. Героичният президент на Украйна Владимир Зеленски, който отказа да избяга от Киев с голям личен риск, призова международната общност да разчисти небето над Украйна. НАТО и страните членки отказаха с мотива, че това би било ескалация. Вместо това те ще изчакат, докато Путин ескалира по своите собствени условия, както винаги прави, докато броят на смъртните случаи в Украйна расте.

Сега повече от всякога да си проруски и срещу войната означава да си анти-Путин. Путин може да бъде свален само от руснаци, тъй като неговите приближени от мафията, апаратът за сигурността и обикновените граждани са принудени да избират между своя и неговия живот. Руснаците не искат тази война или каквато и да е война, но трябва да видят истината и да действат. Вярваме, че може и ще се случи. Но няма да е навреме, за да се сложи край на клането в Украйна.

Три пъти предадена и сега пожертвана заради греховете на Запада за умиротворяване на Путин, Украйна е трагедия с библейски измерения. Ние призоваваме свободния свят да упражни своята огромна сила и ясен морален авторитет, за да спаси невинни животи.

Членове на Руския антивоенен комитет:

Михаил Ходорковски, бизнесмен и общественик в изгнание, бивш политически затворник

Гари Каспаров, политически активист, 13-и световен шампион по шах

Сергей Алексашенко, икономист

Сергей Гуриев, икономист

Юрий Пивоваров, историк, член на Руската академия на науките

Евгений Кисельов, журналист

Владимир Кара-Мурза, политик, историк

Дмитрий Гудков, политик

Борис Зимин, предприемач

Евгений Чичваркин, предприемач

Виктор Шендерович, писател

Юлия Латинина, писател, журналист

Елена Лукянова, адвокат
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 7

    Русия, Беларус, Северна Корея и Сирия - това е, останалото е цивилизованият свят, който не трябва да се помайва повече. Путин няма да се спре след Украйна. Този човек е луд!

    Нередност?
Нов коментар