Revolut организира мощна кампания в подкрепа на Украйна

Компанията организира настаняването на бежанци и ще дублира всяко дарение от нейни клиенти за украинския Червен кръст до постигането на сумата 1.5 млн. паунда

В България потреблителите на Revolut са над 200 хиляди.
В България потреблителите на Revolut са над 200 хиляди.
В България потреблителите на Revolut са над 200 хиляди.
В България потреблителите на Revolut са над 200 хиляди.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отворено писмо, публикувано в блога на компанията, Ник Сторански, съосновател на Revolut - едно от най-използваните в момента приложения за дигитално банкиране, разказва личната си история, свързана и с двете страни във войната в Украйна. Сторански е руснак с украински корени, а другият съосновател на успешния fintech стартъп - Влад Яценко, е украинец. "Когато с Влад започнахме Revolut в Лондон, нямаше абсолютно никакво значение къде точно сме били родени, чувствахме се като двама братя с обща цел и визия", посочва той.

Двамата веднага застават зад Украйна в тази според тях братоубийствена война - с организирана финансова помощ, която стига до 1.5 млн. паунда, организация за настаняване на украински бежанци и още много други форми на подкрепа, които директно ще бъдат управлявани от Revolut и са част от техния план да покажат как хора от двете страни на конфликта го виждат.

В писмото си Ник Сторански не осъжда директно Путинова Русия за агресията, а факта, че въобще може да се стигне до подобна война. От думите му се разбира, че ако предприеме публична атака срещу Москва, това ще означава да застраши пряко руските си колеги, които работят там и живеят в рамките на този режим, но са допринесли за развитието на Revolut също толкова, колкото всички други.

Revolut е компания с 18 млн. индивидуални и 500 хил. бизнес потребители в над 35 държави.

Ето и пълния текст на личното обръщение на Сторански:

Когато растях, идеята за война между Русия и Украйна беше немислима. Не само защото войната и загубата на невинни животи винаги са погрешни, но защото за мен украинците и руснаците са "роднини". Знам това, защото когато с Владислав основахме Revolut в Лондон, нямаше значение откъде идваме. Имахме чувството, че сме двама братя с цел и голяма визия. И днес продължава да е така.

Защото, въпреки че съм от Русия и вече съм британски гражданин, по произход също съм и украинец. Баща ми е украинец. Имам семейство и приятели в цяла Украйна - хора, които са ми много близки и за които съм изключително загрижен. Така че за мен, както и за толкова много други хора, идеята за война между Русия и Украйна не е просто ужасяваща, а е почти невъзможно да се повярва, че това се случва. Миналата седмица все още бях убеден, че ще бъде постигнато дипломатическо решение, и невярвайки на очите си, с много тъга гледах на насилието през изминалите дни.

Докато все още се надявах, че всъщност никога няма да стигне до война, моят фокус, както и на моите колеги, беше върху безопасността и благополучието на нашите хора в Украйна. Няма нужда да повтарям това, което вече казахме за нашите усилия да ги запазим в безопасност, но бих искал да благодаря на всички револютъри, които работиха толкова неуморно за това. И искам нашите хора в Украйна да знаят, че те са моят основен приоритет.

Избирайки какво да направя или да кажа публично обаче, първо трябваше да взема предвид безопасността и на нашите колеги в Русия. Те не са направили нищо лошо; те просто са помогнали за изграждането на Revolut, подкрепяйки собствените си семейства чрез упоритата си работа, точно като колегите им в Украйна (или Лондон, Ню Йорк, Сидни, Мумбай и навсякъде другаде по света, където са базирани нашите хора). Винаги ще ги имам предвид във всичките си действия.

Въпреки това бих искал да споделя какво почувствах от първия ден: войната никога не е отговорът. Тази война е погрешна и напълно отвратителна. Ужасен съм и добавям гласа си към онези по света, които призовават за незабавно прекратяване на сраженията и ангажиране с дипломатически решения. В този ненужен конфликт не трябва да умре нито още един човек.

Но мненията сега не са най-важното. Това, което наистина има значение, са действията. И освен че помагаме на нашите колеги, ние от Revolut също така направихме възможно милиони наши клиенти да даряват незабавно за призива на Червения кръст в Украйна.

Още в петък предоставихме възможност за незабавни дарения без такси за нашите клиенти в Обединеното кралство, Литва, Ирландия, Полша, Швейцария, Португалия, Австрия, България и Сингапур. Те дариха повече от 1 милион паунда само в рамките на 24 часа. Оттогава добавихме още 17 европейски държави към този списък, като предстоят още повече от целия свят. Също така гарантирахме, че хората, които искат да изпращат пари до банки в Украйна, все още могат да правят това, и се отказахме от свързаните с това такси за превод.

Но Revolut все още може да направи повече. Затова в знак на солидарност с народа на Украйна обявявам, че всяко дарение, направено за украинския Червен кръст, ще бъде съпроводено с равностойна сума от Revolut. За всеки паунд или евро, злота или франк, дарени от клиент на Revolut, Revolut ще дари същото отново, като целта е през следващите седем дни да достигнем 1.5 милиона паунда.

Надявам се, че нашият ангажимент ще помогне на хората, които са превърнати в жертви на тази война. Искрено се надявам, че може бързо да бъде намерено решение, което ще позволи да се възстанови мирът в региона. И мога само да се надявам, че този ден ще дойде много скоро.

Ник
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-(
    Da be.. da..
    • - 6
    • + 1

    За мен е измекярско АмКапитал да прави реклама на чалгажии, които скоро може да са под санкции... Същото важи и за реклами на Старлинк на Мъск във военните комюникета.
    Подкрепяйте само държавни / стабилни НПО организации.. Червен Кръст Украйна има собствени сметки.
    Поискайте напр... от Револют да покажат заверен от ЧК документи за даренията, както и целеви отчет за ползването... За едни войната брадва, за други - сватба..

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Da be.. da..":

    Не смятам, че е реклама, а отговорна обществена позиция на компания, която има пряка връзка с района на войната.

    Надявам се повече български компании да помогнат, пък ако искат така да си правят реклама, не виждам нещо лошо. По-лошо би било обратното - бизнесът да стои безмълвен отстрани.

    Например, в момента има нужда от големи количества медикаменти и превързочни материали. Дано се намерят фирми от бранша, които да предоставят такава помощ, защото много от нужните лекарства не може да се купят без рецепта.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    Ха на бас , че след има няма година този ще пее , какъв руски патриот е .

    Нередност?
Нов коментар