Войната в Украйна: Путин сравни санкциите с акт на война; Премиерът на Израел изненадващо посети Москва

Руската армия се насочва към трета атомна централа; Военни действия блокираха евакуацията на цивилни в Мариупол; Руснаци напускат страната и отиват във Финландия

Украински военнослужещ охранява пленени руски танкове край Харков, североизточна Украйна
Украински военнослужещ охранява пленени руски танкове край Харков, североизточна Украйна
Украински военнослужещ охранява пленени руски танкове край Харков, североизточна Украйна    ©  Reuters
Украински военнослужещ охранява пленени руски танкове край Харков, североизточна Украйна    ©  Reuters

Десети ден от войната в Украйна. Сраженията продължават, очаква се и нов кръг преговори в следващите дни. Президентът Володимир Зеленски остро критикува НАТО за решението да не се опита да защити небето над Украйна, като се очаква да направи и видеообръщение към американския Сенат.

В същото време цензурата в Русия се засилва - в петък вечерта беше блокиран достъпът до Facebook и така страната продължава да откъсва информационно жителите си от света. По този начин руснаците не могат да получават алтернативна информация за войната освен тази от Кремъл. Руските войски напредват в южните части на Украйна. Започва и продоволствена криза, след като някои от най-големите търговски вериги ограничиха допустимите количества захар, олио и брашно, които един човек може да закупи.

"Капитал" следи на живо развитието на кризата:

Тук може да видите как се развиха събитията през първите 5 дни.

Руската армия се насочва към трета атомна централа

След като вече установиха контрол върху две атомни централи в Украйна, окупационните сили на Кремъл са се насочили към трета, е обявил украинският президент Зеленски по време на видеоконферентния си разговор днес с членовете на американския сенат. Става дума за ядреното съоръжение "Южноукраинск", което се намира на около 120 км. северно от пристанищния град Николаев, който настъпващата армия се опитва да атакува и обсади.

Предишните две украински АЕЦ, които попаднаха под руски контрол, са печално известната "Чернобил" край беларуската граница и "Запорожия", разположена в близост до едноименния украински град на река Днепър. Първата бе завладяна още в началото на руското нахлуване през границата на Беларус, а втората - вчера, след опасни сражения в близост до нейните реактори.

Причината руската армия да се опитва да овладее приоритетно украинските АЕЦ е пропагандният наратив на Кремъл през последните дни, според който властта в Киев се опитвала да се сдобие с ядрено оръжие.

20:04

Израелският премиер се срещна с Путин в Москва

Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с Владимир Путин в Кремъл. Разговорите са продължили около два часа и половина, но не се съобщава за резултатите от тях. САЩ са били уведомени предварително за срещата и са подкрепили усилията на Израел да посредничи за прекратяване на огъня. В делегацията на Бенет са включени роденият в Украйна министър Зеев Елкин, както и съветникът по националната сигурност Еял Хулата.

19:14

Путин сравни западните санкции срещу Русия с обявяване на война

Руският президент Владимир Путин каза, че западните санкции срещу Русия са подобни на обявяване на война, съобщава Reuters. И отново повтори, че Москва трябва да защитава рускоговорящите в Източната част на Украйна, както и собствените си интереси. В телевизионни коментари пред стюардеси той за пореден път обяви, че Русия иска Украйна да бъде "демилитаризирана", "денацифицирана" и да има неутрален статут. Путин също така обяви, че не планира да обявява военно положение в Русия, съобщава AFP.

Западните санкции вече удариха сериозно руската икономика - рублата поевтиня драстично, банките изпитват проблеми с кешовата наличност, магазините ограничават продажбите на стоки, а цените нарастват.

Путин предупреди още, че ще счита всяка страна, която се опита да наложи зона, забранена за полети над Украйна, като влязла в конфликта.

18:03

Франция ще проведе тренировъчни полети над Босна

Мироопазващите сили на Европейския съюз в Босна (EUFOR) обявиха, че Франция ще проведе тренировъчни полети с реактивни самолети над Босна в светлината на влошаващата се ситуация с международната сигурност. Миналата седмица ЕС реши да увеличи силите на EUFOR до 1100 войници от 600, като изпрати резерви от Австрия, България, Румъния и Словакия, за да предотврати потенциалната нестабилност след инвазията на Русия в Украйна. Някои от военните вече са пристигнали, съобщава Reuters.

Босна се намира далеч от сраженията, но е изправена пред все по-настоятелно сепаратистко движение на босненските сърби, което според анализаторите има поне мълчалива подкрепа от Москва. "В момента самолетоносачът "Шарл дьо Гол" провежда оперативно обучение в Средиземно море и от понеделник, 7 март, неговите самолети Rafale ще извършат полети над Западните Балкани, включително Босна и Херцеговина", казаха от EUFOR. Висши служители на НАТО и ЕС предупредиха, че нестабилността от войната в Украйна може да се разпространи в Западните Балкани, Молдова и Грузия.

Босна, подобно на Украйна, отдавна заявява, че иска да се присъедини към НАТО - позиция, която вбеси Русия. Москва заяви през март миналата година, че ще реагира, ако Босна предприеме стъпки за присъединяване към военния алианс. Босненските сърби, водени от проруския лидер Милорад Додик, искат страната да остане неутрална и да стои извън НАТО.

17:04

Руският петрол не е санкциониран, но за него няма купувачи

Руският петрол не е пряко засегнат от санкции засега, но търговци, спедитори, застрахователни компании и банки не искат да участват в сделки от страх да не се сблъскат със западните мерки. Това означава, че значително количество руски петрол е ефективно изолирано - точно това, което Западът не е искал да се случи.

Цените на петрола и бензина скочиха рязко. "Санкциите доведоха до де факто забрана на руския петрол", каза Анди Липоу, президент на консултантската фирма Lipow Oil Associates, пред CNN. Въпреки че Западът отдели енергийния сектор от санкциите, наложени срещу Русия, но останалите мерки на практика създадоха минно поле за енергийната индустрия. Освен това има опасения след коментари от Белия дом тази седмица, че руският петрол все пак ще бъде санкциониран.

15:37

Руснаци напускат страната и отиват във Финландия

На граничния пункт между Финландия и Русия има постоянен поток от руснаци. Някои хора са нетърпеливи да се измъкнат от Русия, защото има упорити слухове, че президентът Владимир Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу инвазията в Украйна, съобщава BBC. Тъй като полетите до Европа са спрени, единственият изход от страната е с кола - през тази граница, или с влак.

Британската медия е говорила с млада рускиня, която заминаваше за Запад, защото е успяла да получи виза за ЕС преди обявяването на санкциите. Тя твърди, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да влязат в затвора, ако се опитат да се противопоставят на Путин. Във Финландия има огромна симпатия към хора като нея - точно както има към гражданите на Украйна. Тази симпатия и страхът, че Русия може да се нахвърли срещу други съседи, като самата Финландия, променят отношението към традиционната неутралност на Финландия.

Според последните проучвания на общественото мнение нарастващото мнозинство от финландците вярват, че е време страната им да се присъедини към НАТО и да получи достъп до защитата, която членството в алианса би осигурило.

15:20

Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius затварят магазините си в Русия

Най-големият търговец на дребно на дрехи в света - Inditex, който притежава редица популярни марки дрехи, обяви че затваря всички магазини и онлайн платформи в Русия. По-специално мярката ще засегне магазините Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius.

"При настоящите обстоятелства компанията не може да гарантира непрекъснатостта на дейността си в Руската федерация и временно преустановява дейността си", се казва в изявление на Inditex. В Русия има 502 магазина на групата, а на руския пазар се падат около 8.5% от глобалните ѝ приходи.

По-рано и други модни гиганти като H&M, Mango, Chanell, Marks & Spencer, Louis Vuitton Moet Hennessy и т.н. също обявиха, че спират работата си.

14:50

Приднестровието поиска да стане независима държава

Самопровъзгласилата се още през 1990 г. Приднестровска молдовска република в пограничния район между Молдова и Украйна, която от години е конфликтна зона, поиска да бъде призната за независима държава от международните институции като ООН и ОССЕ. Повод за това е подадената от Молдова молба за членство в ЕС преди дни.

"Разглеждаме това като геополитическо решение, водещо до промяна на международните граници и сфери на влияние в регионалното пространство и радикално променящо обстоятелствата за окончателното уреждане на молдовско-приднестровските отношения", се казва в официално изявление на външното министерството на Приднестровието.

В него пише още, че "решението на молдовските власти означава готовност за прехвърляне на суверенитета на Молдова на наднационални органи в Брюксел и преход към окончателно военно-политическо и икономическо развитие на територията на Молдова от Запада. В същото време в Приднестровието водещо е руското влияние и точно за това сега ще е интересно да се види каква ще е реакцията на Москва по темата. Възможно е Владимир Путин да признае независимостта на Приднестровска молдовска република, което да стане повод за нахлуването на руските войски и на тази територия, както се случи с Донбас и Луганск. Много международни анализатори смятат, че именно Молдова е следващата гореща точка на руската инвазия в Украйна.

14:20

"Аерофлот" спира международните полети от 8 март

Федералната агенция за въздушен транспорт препоръча на авиокомпаниите от Русия да преустановят всички товарни и пътнически полети в чужбина заради масови арести на самолети. За това съобщава агенция "Интерфакс", позовавайки се на изявление от ведомството. Препоръката е насочена към превозвачи, които използват регистрирани в чужди държави летателни машини по договор за лизинг. Така от 6 март ведомството съветва да се преустанови превозът на пътници и товари от Русия до чужди страни, а от 8 март - от други страни до Русия.

Малко по-късно държавният превозвач "Аерофлот" обяви, че спира всички международни полети от 8 март. Още от 6 март се "прекратява допускането до международни полети" на пътници с двупосочен билет (ако билетът за връщане е на дата след 8 март). "Аерофлот" обясни спирането на полетите "с появата на допълнителни обстоятелства, които възпрепятстват извършването им".

Международните полети на авиокомпаниите "Россия" и "Аврора" също ще бъдат отменени. Пътниците на международни полети с еднопосочни билети ще могат да летят до 8 март. Всеки, чиито полети са отменени, ще получи пълно възстановяване на цената на билета.

12:20

PayPal спира работата си в Русия

Компанията за онлайн разплащания и превод на пари PayPal Holdings Inc станаа поредната, която прекратява работата си в Русия. Президентът и главен изпълнителен директор на PayPal Дан Шулманге заяви (цитиран от Reuters), че компанията "подкрепя международната общност в осъждането на насилствената военна агресия на Русия". Все пак компанията ще позволи теглене на средства "в рамките на определен период от време", за да гарантира, че всички останали пари в сметките на руснаците "ще бъдат разпределени в съответствие със законите и разпоредбите". Още на 2 март PayPal спря да регистрира нови потребители от Руската федерация.

Услугите на Google Pay и Samsung Pay също са силно ограничени, а Apple Pay не работи с банки, които попаднаха под санкциите на ЕС и САЩ. Последното се отнася и до картите на American Express и VISA.

09:39

Русия спря огъня за евакуация в Мариупол

Русия обяви частично прекратяване на огъня в събота, за да може желаещите от обкръжения град Мариупол да използват хуманитарни коридори и да го напуснат. Градът с население 400 хил. души е важно пристанище и индустриален център на брега на Азовско море. Руската офанзива в останалата част на Украйна обаче продължава. Това е последният град, който предотвратява създаването на сухопътен коридор от Русия до Крим.

"От 10:00 ч. московско време руската страна обявява прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори, за да позволи на цивилните да напуснат Мариупол и Волноваха", съобщават руските медии, като се позовават на Министерството на отбраната.

Вчера кметът на града обяви, че в него няма отопление, електричество и храната не достига. Вадим Бойченко призова за хуманитарен коридор за евакуация след пет дни бомбардировки от руснаците.

09:15

Украинският президент критикува НАТО

Украинският президент Владимир Зеленски остро разкритикува решението на НАТО от петък да не опита да създаде зони за сигурност в украинското небе, като заяви, че по този начин алиансът е дал на Русия зелена светлина да продължи с бомбардировките. "Днес имаше среща на върха на НАТО, слаба среща, объркана среща на върха, на която беше ясно, че не всички смятат битката за свободата на Европа за цел номер едно", каза Зеленски в телевизионно обръщение късно в петък. Посочвайки, че разузнаването на НАТО знае руските планове и въпреки това бездейства, президентът добави: "Това е самохипноза на онези, които са слаби, несигурни вътрешно, въпреки че владеят многократно по-силни оръжия от нас. Трябваше да мислите за хората, за човечеството. За какво си помислихте на тази среща? Всички хора, които умират от този ден, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашето разединение."

НАТО отхвърли призивите на Украйна да му помогне да защити небето си от руски ракети и бойни самолети, опасявайки се да не бъде въвлечена във войната на Москва. "Не сме част от този конфликт", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Ние имаме отговорност като съюзници в НАТО да предотвратим ескалацията на тази война да прелее извън Украйна, защото това би било още по-опасно, по-опустошително и би причинило още повече човешки страдания", каза той след среща на алианса в Брюксел.

08:46

Украйна поиска "сини каски" да охраняват всички АЕЦ в страната

Украинският премиер Денис Шмигал призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейския съюз да изпратят мироопазващи екипи във всичките пет атомни електроцентрали в страната, защото стрелбата на територия на АЕЦ е въпрос на сигурност за целия свят. В петък руските военни обстрелваха обект на АЕЦ "Запорожия", което доведе до пожар. Централата беше обкръжена още в края на февруари, а вчера беше превзета. Енергоблоковете не са повредени, не са регистрирани промени в радиационното състояние.