🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблеми с търговската компания на "Газпром" може да ударят енергийните пазари

Дружеството е поставено под натиск, който може да се отрази на търговията в Европа и с LNG

Европа си постави за цел бързо да се освободи от зависимостта си от руски петрол и газ
Европа си постави за цел бързо да се освободи от зависимостта си от руски петрол и газ
Европа си постави за цел бързо да се освободи от зависимостта си от руски петрол и газ    ©  Reuters
Европа си постави за цел бързо да се освободи от зависимостта си от руски петрол и газ    ©  Reuters

Търговското подразделение на руския газов гигант "Газпром" е под нарастващ натиск, тъй като клиенти и партньори избягват отношения с него заради войната на Русия в Украйна. А това представлява риск за енергийните пазари от Великобритания до Германия и Сингапур. Според запознати "Газпром маркетинг & трейдинг" е изправена пред проблеми с ликвидността, тъй като банките забавят транзакциите й, а това пречи и на партньорите й.

Създалата се ситуация може да разруши пазарите извън Обединеното кралство, където е базирана компанията - фирмата е един от най-големите търговци на газ и електроенергия в Европа, има поделения в Азия и Северна Америка и е изтъргувала над 100 карго пратки втечнен природен газ (LNG) през 2020 г., съобщава Bloomberg.

Това засега няма да засегне България, тъй като при нас руският газ се доставя директно от "Газпром експорт", а самото "Газпром маркетинг & трейдинг" няма дейност тук. Но може да усетим ефект по веригата - ако някои сделки започнат да се провалят, ще настъпи хаос, който най-малкото ще повиши цените.

Енергийният експерт Васко Начев посочва, че в случая самосанкционирането на компаниите играе много по-голяма роля от правителствените санкции и въпреки че срещу дружеството на "Газпром" няма преки мерки, то пак не може да оперира нормално.

Заплахите

Малко известна на широката публика, "Газпром маркетинг & трейдинг" има приходи почти колкото търговското поделение на Centrica - най-големия доставчик на енергия в Обединеното кралство. Според Bloomberg, ако спре дейността си, това ще доведе до блокиране на подразделението й за търговия на дребно на Острова, доставящо газ на Националната здравна служба. Заплахата е толкова сериозна, че правителството подготвя планове да национализира бизнеса на руската компания. Според източник на агенцията може да бъдат назначени синдици, ако се окаже, че "Газпром маркетинг & трейдинг" не може да изпълнява задълженията си и да гарантира продължаване на доставките. Властите внимателно следят какво се случва с компанията, защото тя има над 30 хил. бизнес клиента в страната.

Bloomberg прогнозира още, че ако се стигне до невъзможност компанията да работи, въвеждането на външно ръководство може да стане директно, а не през енергийния регулатор Ofgem. Това означава, че засегнатите клиенти на "Газпром" няма да са защитени с правителствени фондове от пределно поскъпване на газа и може да се наложи да подпишат нови контракти с доста по-високи цени.

Застрашено е и звеното на "Газпром маркетинг & трейдинг" в Германия. То е хеджирало доставки за милиарди евро за Wingas, дъщерна компания, която е един от най-големите доставчици на газ в Германия, твърдят източници на агенцията, които не желаят да бъдат назовани. При загуба на тези транзакции базираната в Касел компания, собственост на германското подразделение на "Газпром", ще е принудена да купува енергия за своите клиенти на сегашните високи цени.

Встрани от санкциите

Реакцията към "Газпром маркетинг & трейдинг" се случва, въпреки че компанията не е пряко засегната от западните санкции. Миналата седмица Обединеното кралство включи Газпромбанк, която обработва някои енергийни сделки, в списъка със санкционирани юридически лица. Докато европейските страни, включително Австрия и Германия, досега се противопоставят на санкции срещу доставките на петрол и газ, търговците се опасяват, че звеното може да бъде следващата цел.

"Газпром маркетинг & трейдинг" заяви, че доставя газ "на европейските пазари на едро по абсолютно същия начин като другите участници на пазара и от първото тримесечие на 2021 г. не сме получавали газ по дългосрочни договори с Русия". Wingas е отказал да коментира ситуацията.

Заради несигурността на газовите пазари и искането на руския президент Владимир Путин доставките да започнат да се плащат в рубли европейските енергийни пазари са изключително нестабилни. Хаосът ще се влоши, ако компанията - с приходи от 2.6 млрд. паунда през 2020 г., има проблеми и се създадат условия да не изпълни сделките и така да принуди клиентите да влязат на пазара, за да купуват газ и електричество на цени, няколко пъти по-високи от нормалните.

Проблеми и за пазара на втечнен газ

Пазарът на втечнен природен газ също може да се сблъска с потенциални проблеми, тъй като "Газпром маркетинг & трейдинг" има дъщерно дружество за търговията с LNG. През 2020 г. това звено имаше международно портфолио от сделки, включително споразумения за поемане на товари от завода на "Сахалин енерджи" в Далечния изток на Русия и "Ямал LNG" в арктическата част на страната. Освен това е единственият търговец на продукти от плаващия завод за втечняване на газ в Камерун. Компанията е изтъргувала 113 карго товара през 2020 г. За сравнение - германският ютилити гигант Uniper е обработила 225 товара за същия период.

"Газпром маркетинг & трейдинг" също така има поделения в Мексико, Швейцария, Франция, САЩ и Сингапур според данните на уебсайта на компанията. Европа вече обяви планове за бързо намаляване на зависимостта си от руския газ и петрол, което не е лесно да се изпълни заради дългогодишната зависимост от Москва. Много компании, включително гиганти като Shell и BP, също се "самосанкционират", като избират да не подписват нови договори за руски доставки. Само няколко от най-големите компании в Европа все още правят бизнес с руската компания извън борсата. На банките отнема понякога повече от седмица, за да обработят сделките, което може да отблъсне клиентите и търговските партньори, защото отнема твърде много време за осъществяване на сделките.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 3

    От цялата статия разбрах, че правителството на поданиците също купува газ от руснаците и някак си не им се ще да спира да го прави. Евала.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    В момента, когато буквализират мейлите от Козяк, Киро и Асен ще трябва да бягат през Македония към Нюфаундленд. Или още по-далеч.

    Нередност?
Нов коментар