🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дискусия по темата за Северна Македония всъщност няма

България понякога доста късогледо и контрапродуктивно защитава интересите си

Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорния процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев
Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорния процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев
Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорния процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бившият премиер Бойко Борисов наложи ветото върху преговорния процес на Скопие с ЕС, подкрепяно и от президента Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. Раймонд Детрез, белгийски българист, историк и преподавател в университета в Гент, пред Deutsche Welle

Всеки ден по новините и по сутрешните блокове в България занимават зрителите с "македонския въпрос". Дискусия всъщност няма, има радикални и по-радикални гледни точки, а който изрази някакво различно мнение, е "национален предател" или "колаборационист". Единодушието е задушаващо. Аз съм на мнение, че по историческите въпроси България не трябва да прави никакви отстъпки. В същото време махането на ветото не значи, че се отказва от цар Самуил, от Гоце Делчев или от историята си. Българската историческа наука може да продължава да държи на мнението си по всички въпроси относно Македония. Какво от това, че в Северна Македония твърдят нещо друго? Още през 60-те години на XIX век според Петко Славейков "македонистите", които съществуват много преди Коминтерна и Тито, смятат, че българите били "татари". Но как ли е пострадала България от това твърдение и кой извън България изобщо му обръща внимание? България понякога доста късогледо и контрапродуктивно защитава интересите си. Например твърдението, че вписването на българите в македонската конституция гарантира правата имь веднага предизвиква въпроса как тогава се гарантират правата на малцинствата в България, чиято конституция не споменава никакви малцинства? Българската конституция признавала индивидуални граждански права, но тъкмо това прави и македонската. Член 9 гласи, че "граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување". Този член защитава българите в Северна Македония по същия начин, по който са защитени турците в България. Освен това, когато България настоява, че в Северна Македония има и българи наред с албанците, турците, власите и другите, не се ли отказва от идеята, че македонците са всъщност българи? Или се получават два вида българи? Настояването да не се споменава "българският фашистки окупатор" също е доста проблематично. Нека първо уточним едно: македонците не твърдят, че българите са фашисти, а само че е имало фашистки окупационни войски. Тези войски и в България през Втората световна война официално се наричат "окупационни". Аз никога не съм смятал, че в България е съществувал фашистки режим, но самите българи 45 години наред настояваха, че е имало монархо-фашизъм, а някои продължават да го твърдят и днес. Само се огледайте колко много паметници има на "борци против фашизма", а още стоят и паметниците за съветските "освободители". От какво са освободили те българите, ако не от фашизма? България е съюзник на фашистки Италия и Германия. За "освобождаването" на Македония се благодари на цар Борис III и на Хитлер.

Ако българите толкова държат да не бъдат смятани за фашисти, целесъобразно ли беше българският културен клуб в Битоля да се кръсти "Иван Михайлов"? Европейските партньори трябва само да кликнат неговото име в Уикипедия (дори българската), за да се натъкнат на един поръчител на убийства и терористични атаки, който е поддържал връзки с Хитлер и Мусолини и е личен приятел на Анте Павелич. В Европа вече не важи възгледът, че в името на нацията можеш да извършваш и убийства. От тази гледна точка паметникът за солунските атентатори в центъра на Скопие е също толкова неуместен. Аз разбирам тези емоции, но само защото от години се занимавам с Балканите. По същия начин гърците не могат да забравят Константинопол, сърбите - Косово, румънците - Молдова, и т.н. В Западна Европа такива силни иредентистки емоции вече не съществуват. Франция и Германия, които векове наред са водили войни за Елзас и са дали буквално милиони жертви, решиха да оставят миналото зад гърба си. ЕС не може да си позволи присъединяването на Западните Балкани да бъде непрекъснато възпрепятствано от подобни символически разногласия. А България наистина можеше да играе историческа роля на Балканите, ако следваше не примера на Гърция, а този на Франция и Германия, оставайки миналото зад себе си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 7

    Прав е професора. Иначе от българското вето за Македония печелят единствено Сърбия и Русия - двете държави, които винаги (заедно или поотделно) са били срещу България.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Разбира се, че е прав професорът, но безпросветният български народ лесно се поддава на внушения. В тази задънена улица ни вкара Борисов, за да угоди на патреотите и да се задържи на власт.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 1

    Този до кога ще го промотирате? Значи да се откажем от историята си за да заживеем дружно. Е, няма да стане !!

    Единственото, което ги изненадва западните политици е, защо едва сега започнахме да си защитаваме интересите? Какво точно се случи? Защо не го направихме примерно, когато при преговорите за ЕС ни принудиха да затворим два напълно безопасни и модернизирани ядрени реактора, които щяха да са в експлоатация поне до 2020 г. и загубихме десетина милиарда евро. Писнало ни е от продажници и йес-аджии.

    Нередност?
Нов коментар