🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ветото за Северна Македония и вотът на недоверие от ГЕРБ ще решат съдбата на кабинета

Очаква се премиерът Петков да предложи за гласуване в парламента в сряда декларация с условия за падане на ветото, в същия ден ГЕРБ ще внесат вот на недоверие заради "провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха на ЕС, с която ще приключи френското председателство. Това е и крайната дата, до която българското правителство може да вдигне ветото върху началото на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония към ЕС при условия, които са най-благоприятни за отчитането на позицията на България в спора със западната й съседка.

Според източници на "Капитал" не е изключено кабинетът "Петков" да предприеме такава стъпка в въпреки рисковете, които създава за оцеляването на управлението, особено след оттеглянето на "Има такъв народ" от коалицията.

През цялото време досега Кирил Петков твърдеше, че няма да предприема действия в тази посока без подкрепа от парламента. По неофициална информация правителството може да предложи на Народното събрание да гласува в сряда декларация по въпроса, която ще даде възможност на правителството да разблокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, а на Европейската комисия ще се прехвърли отговорността да следи дали Скопие изпълнява поетите ангажименти в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Също в сряда ГЕРБ ще внесат в парламента вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков за провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика, обявиха от партията. Бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че са предприели този ход, заради грозните скандали в управляващата коалиция и невъзможността правителството да свърши нещо. "Опитваме се да помогнем на тази мъка да се сложи край. Очевидно е, че правителството няма мнозинство", каза Дончев. По думите му предсрочните избори не са най-доброто решение. "Но ние се докарахме до ситуация да избираме между всички лоши решения, а предсрочни избори е по-малкото лошо решение", заяви той.

За приемането на вота на недоверие е необходимо мнозинство от 121 депутати. Ако трите опозиционни партии и напусналите управлението ИТН го подкрепят, правителството на Кирил Петков няма да оцелее, защото всички те имат мнозинство от 126 народни представители.

Според правилата дебатът по внесен вот на недоверие трябва да се проведе в седемдневен срок, което ще рече най-късно в четвъртък следващата седмица. Но за самото гласуване няма определен конкретен срок.

Чл. 107. (1) Разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.

(2) По време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение. (3) Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

От ГЕРБ също така отрекоха появилата се информация, че за приемането на декларацията за Северна Македония управляващите могат да разчитат на 3 гласа от партията на Бойко Борисов.

Целта на тази декларация е да подпомогне преодоляването на блокадата по пътя на съседната страна към ЕС, без това да отмени приетите отново с парламентарна декларация през 2019 г. условия, при които би дала подкрепата си за съседната ни държава, Идеята е решението да се оформи и изработи до 23 юни.

Въпросът ще бъде обсъден и на свиканото във вторник вечер заседание на коалиционния съвет на трите останали в управлението формации.

Именно ветото върху Северна Македония беше посочено от Слави Трифонов като основната причина ИТН да напусне коалицията. От партията съобщиха, че дори са събрали необходимия брой подписи за провеждане на закрито заседание на парламента, на което да бъде изслушана външната министърка Теодора Генчовска. Тя трябвало да изнесе секретни грами, които доказват, че Кирил Петков е договорил вече с чужди дипломати сваляне на ветото, което София наложи на Скопие.

В управляващото мнозинство се опасяват, че свалянето на ветото ще "налее вода" в мелницата на Слави Трифонов, който обвини премиера в национално предателство. Ако вдигнем ветото, все едно казваме, че Слави Трифонов е прав, казват депутати от мнозинството. От ПП пък смятат, че Трифонов използва казуса в опит да осуети разкриването на корупционните скандали с парите за пътищата и с граничния контрол на Капитан Андреево.

Ще има ли мнозинство

Вторият голям проблем е как ще се намери мнозинство за гласуването на подобна декларация. С напускането на ИТН гласовете, с които кабинетът "Петков" разполага в парламента, станаха 109. След присъединяването към управляващите на петима души от ИТН те се увеличават на 114, но пак не достигат за нужното мнозинство от 121 народни представители. От средите на управляващите твърдят, че е възможно да получат подкрепа за декларацията от ГЕРБ, като не изключват такава и от ДПС.

Очаква се срещу подобно решение да гласуват депутатите на ИТН и "Възраждане". В същото време лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи във вторник, че партията му спира да се регистрира в началото на заседанията, за да опита да блокира кворума на Народното събрание. Той уточни, че знае за намерението на Петков да прокара вдигне ветото на Северна Македония през парламента.

Ще си тръгне ли и БСП

По първоначална информация от партията са казали, че "няма да пречат", но с вдигане на недоволство по темата социалистите вероятно ще гласуват против. Или поне такова намерение изказват непосредствено преди коалиционния съвет, който ще се проведе във вторник вечерта.

Така четворната коалиция, която се редуцира до тройна сега, е на прага да се превърне в двойна - само между ПП и ДБ. Подобен развой на практика би бил краят на това управление, след възможните сценарии са два - ново правителство в рамките на този парламент или предсрочни избори.

През ноември 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", България наложи вето на началото на преговорите на Скопие с ЕС за присъединяване към съюза с аргументи език на омразата в Северна Македония и лоша оценка на София за спазването на Договора за добросъседство между двете държави. Само две години по-рано тогавашният премиер Бойко Борисов обяви интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз за приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС.

С идването на власт на кабинета "Петков" министър-председателят даде ясен знак, че ще работи за преосмислянето на позицията на България, която мнозина свързват с интересите на Русия в региона. В тази посока са и част от изводите в доклада за състоянието на отбраната през 2021 г., изготвен от ресорното министерство.

Ветото за Северна Македония, което се радва на силна защита от националистическите и прокремълските среди в България, се превърна в инструмент за рекет върху кабинета, ръководен от Кирил Петков.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 1

    Не е проблем толкова махането на ветото за Северна Македония. Не може да спираме двете страни с Албания в тяхното развитие и пътят който искат да поемат в ЕС. Достатъчно беше да поставим условие да си изчистят учебниците от обидните квалификации за българите като фашисти и окупатори. Другото от щеше да си дойде от само себе си след като влезнат в ЕС и се освободят лека полека от сръбско-руското влияние.
    Проблемът тук е колко лесно чужди сили могат да свалят национално отговорно правителство у нас с цветни революции, улични метежи, незаконни улични действия. За щастие имахме държавник от голяма величина, който държава като България има веднъж на 100 години, който не позволи да се стигне до наистина кървави размирици, да изкара на улицата българи срещу българи, юмрук срещу юмрука. Проблемът тук е, че чужди външни сили с предварително купени национални медии си сложиха васално правителство и то само за 2 месеца. Правителство от национални предатели и измамници, което да обслужи и направи бързо това което искат.
    За това е много важно всички национално отговорни партии в България до края на месеца да се обедният и да не разрешат Кирил Петков да премахне ветото за Северна Македония. Ние, макар и малка държава и народ, трябва да дадем знак на тези чужди сили, на нашите партньори, че не могат по такъв начин да свалят и качват правителства у нас. Подобно поведение и действия от тяхна страна е недопуситмо, срамно и позорно!

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Има Таки. Има такъв народ. Има такава връзка!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160782342126189
    Синът на адвокат на Таки станал депутат от „Има такъв народ“

    Нередност?
  • 3
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 5
    • + 8

    Да не пипат ветото. България е по-важна от Македония.

    Нередност?
Нов коментар