🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисията на Шолц за вдигане на ветото срещу Северна Македония изглежда невъзможна

Премиерът Кирил Петков повтори пред германския канцлер условията на България за започването на преговори на западната ни съседка с ЕС

След срещата си с премиера Кирил Петков, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя настоятелно постигането на съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС
След срещата си с премиера Кирил Петков, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя настоятелно постигането на съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС
След срещата си с премиера Кирил Петков, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя настоятелно постигането на съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС    ©  Reuters
След срещата си с премиера Кирил Петков, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя настоятелно постигането на съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Германският канцлер Олаф Шолц все още е оптимист, че спорът между България и Северна Македония може да бъде решен до края на френското председателство след две седмици
  • Премиерът Кирил Петков повтори трите условия, при които може да стане това
  • България е в политическа криза и едва ли властта ще предприеме резки движения по чувствителната тема "Северна Македония", въпреки готовността на ЕС да бъде гарант за изпълнението на българските условия

Официално първото посещение на германския канцлер Олаф Шолц в България включваше широк кръг от теми, които бяха обсъдени с премиера Кирил Петков - войната в Украйна, решаването на проблема с енергийните доставки след наложените от ЕС санкции на Русия и интеграцията на Западните Балкани. Но извън всякакво съмнение основната причина за няколко часовата му визита у нас беше проблемът с ветото на страната ни върху започването на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Шолц пристигна в София след посещение в няколко балкански държави - Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

В България темата за вдигането на ветото е оплетена в сложно партийно противопоставяне, което блокира каквато и да е идея за изход. В момента Европейския съюз предлага на правителството сделка, която изглежда че гарантира абсолютно всички наши искания. Тя обаче няма никакъв шанс да бъде приета през следващите седмици, каквато амбиция има френския президент Макрон - това да се стане преди края на френското председателство на ЕС, което свършва в края на юни.

За Брюксел процесът на разширяване в момента има висока политическа цена на фона на войната в Украйна. Започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания се разглежда като демонстрация за това, че ЕС не само е единен, но и продължава да има притегателна сила. Това би създало и по-сигурни Балкани, към които иначе Русия има претенции за влияние. Основният инструмент на Москва в региона в момента е Сърбия, а при липса на европейска перспектива, през нея може много лесно да се стигне до Македония.

Силното сръбско влияние върху Скопие е и едно от основните притеснения на част от тукашните политици, които се противопоставят на безусловното започване на преговори със западната ни съседка, преди да има гаранции, че тя няма да заема анти-български позиции. Към това се прибавя и толкова сериозна доза кръчмарски патриотизъм и политическо сметкаджийство, че възелът към момента изглежда невъзможен за разплитане.

Совалката на Шолц

Докато германският канцлер беше в южната ни съседка в петък, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, заяви пред "Politico", че ЕС трябва да интегрира западнобалканските държави до 2033 г. като първата стъпка за това е България да вдигне ветото на Северна Македония на срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани на 23 юни.

В събота Шолц заяви подкрепата за започване на преговори на Северна Македония с ЕС и я насърчи да продължи да върви по пътя на реформите. Разбра обаче от македонския премиер Димитър Ковачевски, че страната има желание двустранните спорове с България да бъдат уредени, но темата е станала предмет на "вътрешнополитически противопоставяния в България" и по тази причина не могат да бъдат правени прогнози за изхода от ситуацията.

Шолц: Има шанс за постигане на споразумение

Часове по-късно след разговора с българския премиер Шолц чу от Петков позицията, от която България няма да отстъпи: "Ветото върху Северна Македония може да бъде вдигнато, само ако Скопие включи българите наравно с останалите народности в конституцията си и изпълнява Договора за добросъседство между двете държави и рамковата позиция на правителството като получи за това и европейски гаранции", каза Петков. Въпреки безнадеждността за постигането на пробив в отношенията между България и Република Северна Македония в оставащите около две седмици до края на френското председателство Шолц изрази оптимизъм, че все още " има шанс за постигане на споразумение".

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС", каза Шолц. И добави, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия. "Има голямо общо разбиране за това как трябва да работят нещата. Проблемът е как ще стигнем до този резултат, но това не е лесно", заяви германският канцлер.

Мисията невъзможна

Дипломатическите усилия за намирането на бърз изход от задънената улица в отношенията между България и Северна Македония се случват в критичен за правителството на Кирил Петков момент.

Случайно или не точно, когато имаше шанс тези усилия да се увенчаят с успех, единият от партньорите в четири партийната управляваща коалиция - "Има такъв народ" изтегли министрите си от правителството, с което предизвика политическа криза. А като един от мотивите за оттеглянето от коалицията лидерът на ИТН Слави Трифонов посочи намерението на премиера да вдигне ветото върху Северна Македония. Това съвпадна с ключови послания на европейски лидери, които изразиха готовност да посредничат за разрешаването на спорните въпроси между България и Северна Македония. Първо френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да стане домакин на среща с премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, на която да бъде обсъдена възможността България да вдигне ветото срещу гаранции от страна на ЕС за изпълнението на поставените от страна ни условия.

Този вариант обаче беше отхвърлен от държавният глава, който е един от твърдите противници на вдигането на ветото. Нещо повече - Радев посъветва правителството да се придържа към позицията на последния консултативен съвет по национална сигурност, според която България ще даде зелена светлина за започване на преговорите за членство на Северна Македония само при условие, че изпълни критериите.

След това от елисейския дворец разпространиха комюнике, в което се казваше, че френският президент е готов "в подходящия момент" да бъде домакин на среща между представителите на София и Скопие в Париж за сключване на двустранно споразумение, което да позволи започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Заявката на Макрон за посредничество за решаването на спора между двете страни почти съвпадна с посещението на европейския комисар по разширяването Оливер Вархеи, който при разговорите си с премиера по неофициална информация го е уверил, че България ще получи гаранции от ЕК за изпълнението на поставените от страната ни условия. Визитата на Вархеи пък съвпадна с обявеното от лидера на ИТН Слави Трифонов напускане на управляващата коалиция. Нещо повече - формацията на шоумена използва темата "Северна Македония" за атака срещу доскорошния си коалиционен партньор "Продължаваме промяната".

Депутатът от партията Станислав Балабанов показа бележка, за която каза, че е писана от премиера, според която плановете са били България първо да вдигне ветото, а след това Северна Македония да изпълни условията "без гаранции" по думите му, че това ще стане. Президентът Румен Радев пък призова парламентарно представените партии да "намерят ново управленско мнозинство" като посъветва правителството докато това стане, "да отстоява ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет по национална сигурност".

В събота германският канцлер Шолц се срещна с Радев "на четири очи", но изявления след разговора между двамата нямаше. По-късно след разговора от прессекретариата на държавния глава разпространиха съобщение, в което се казва, че президентът е настоял ЕС да бъде гарант за спазването на правата на българите в Северна Македония. "Необходими са ясни механизми и измерими критерии за осъществяване на мониторинг в преговорния процес, който да доведе до устойчивост в изпълнението на критериите за членство от страна на Северна Македония.", се казва в прессъобщението.

Има ли изход

При тази ситуация решаването на спора със Северна Македония за краткото време до края на френското председателство изглежда мисия невъзможна. В ситуацията на политическа криза едва ли премиерът Кирил Петков може да си позволи резки движения по толкова чувствителна тема, каквато е "Северна Македония". Още повече, че темата е определена като червена линия за още един от партньорите му във вече трипартийната коалиция - БСП.

Заради вероятността от предсрочни парламентарни избори той не може да разчита и на подкрепа от опозиционните партии в парламента - ГЕРБ и ДПС, които в друга ситуация биха могли да подкрепят решение за вдигане на ветото. Така европейското бъдеще на Северна Македония и Албания най-вероятно ще остане блокирано за неопределено време, заради междупартийните сметки и битки в България.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 8
    • + 3

    Доколкото съм чувала, Кирил Петков има успешен бизнес, не му е нужно да се вкопчва в политиката. Да хвърля кърпата, но преди това да направи още едно добро на България (освен газа) - да свали патреотарското вето и да хвърли руските агенти в потрес.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    Макрон може да дойде в Търново, където да има конференция с нашите политици и македонските . Може да обесни как напливали на Алжир и.. други колонии... и как така Франция мяза на арабски шариат... пълно с радикални ислямисти... и ка се справя с тях.
    Няма съмнение - Македония ще стане ЕС членка... но не на всяка цена, както АзаБГ притиска тука... Разбира се, има умерени политици от двете страни на границата, но повечето са радикални тук... / толкова свидни жертви сме дали да се избавим от последствията на Берлинския договор, подписан точно от тая Франция и Германия.../ и екстремисти в СМ, кудето сърбоманството си е ... ежедневие... Татари.. викат на дедото на майка си...
    А... каво... Белина... партизанското име на авторката... е говорил Шолц, русский апийзер,... с македонските политици.. Какво са казали те, какво са хм.. декларирали да спазват или никви пари от ЕУ за кохезия..? А...
    Никви .. коментари... от АзаБГ..
    Или сега, или ше стане като Брексита... ко мислехме... пък то ко стана...
    Думали лучшее... стало как обьйчно.../ Американско-русская поговорка/

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    Уловка е, че след Макрон и този се декларира като гарант за изпълнение на българските искания. Само че, разбира се, на юнашко доверие първо трябва да се съгласим БЮРМ да започне проговори за ЕС...

    Лъжат ни!
    Преговорният процес се води от ЕК. Формално няма как нито Макрон, нито този, нито който и да било национален политик да му въздейства. А и ще го направят ли изобщо?...

    После - дори само за да вкарат поправка в конституцията си, че и българите са народотворно малцинство, в Собранието на БЮРМ трябва да се събере конституционно мнозинство от 2/3 от 120-те депутати. Т.е. и част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ трябва да гласува за това.
    Няма как да стане!
    Мицкоски отдавна декларира, че партията му, когато вземе властта, ще денонсира договора с БГ, както и Охридския договор с Гърция.

    Не е зле сред втръсналите евроатлантически шаблони да се промъкват и разсъждения.Като например, че основните славомакедонски партии - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ - усилено използват крамолата с БГ, за да усилят електоралната си тежест пред задаващите се избори. И което е най-интересното: и двете залагат на антибългаризма за насъскване на електората си.

    Или казано с две думи: европейският натиск върху България увеличава в геометрична прогресия антибългарските настроения у Повардарието.
    Просто защото те са универсална хранителна среда за решаване на всякакви вътрешнополитически проблеми там.

    В Битола изгориха културен дом на българите. В БГ на никого и през ум не му минава да направи нещо подобно със скопска институция.
    В БЮРМ току подпалят трикольора ни. Не се е чуло подобно действие с македонския "вентилатор" на българска земя.

    Ако ЕС действително желае БЮРМ безпроблемно да стане член на съюза, първото нещо, което трябва да направи, е да пререже пъпната връв на македонизма.
    Която тръгва от Белград.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Много си прав. На Запада хич не му пука за българската позиция. Той не се и опитва да я поразбере. Една германска топанализаторка на Балканите вчера обясняваше с ирония, че българските претенции били с хилядолетна давност.

    Западът се отнася към БГ като към инатлив циганин, който упорства да си кара каруцата по лъскавите му (идеолого-геополитически) магистрали. И не се и замисля, че коренът на проблема с РСМ е, че е югославски продукт. А "югоподукцията" се разпадна през 90-те по безпрецедентно кървав начин. Фактът, че Македония не последва бошняшко-хърватско-сръбската касапница се дължи единствено на българското романтично-патерналистично отношение към "по-малкия брат".
    Това не могат да проумеят на Запад, но пък защото не искат и да се потрудят да го разберат, смятат просто да ни прегазят.
    Лъжейки, че ще ни пазят интересите.
    Кои интереси ще пазят, след като не ги разбират?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "borodino":

    Докторе, че на Великия Запад не му пука за БГ маорите е исторически факт, като се започне от непризнаването на Сан Стефанския договор, от резултатите от Първата и Втората войни. Западът иска да вижда у нашите управници йессърчета. И си ги наглася такива.

    Аз, обаче съм искрено учуден, че нито БГ политическа класа, нито историците, нито грантаджийските професори, нито личностите с влияние не формулираха разбираемо българските претенции към БЮРМ. Защото наистина да свеждаш дебата за или против присъединяването към ЕС до това някъв тамошен феодал българин или македонец е бил е доста идиотско.

    Управляващата ни класа се заби във вписването в преамбюла на Вардарската конституция на българите като официално малцинство. Недоумявам как това ще опази в БЮРМ хората, които се определят като българи от репресиите, на които са подложени сега?

    В същото време българската държава имаше (много!) сливи в устата, да вдига съвсем логичен, естествен и разбираем шум, когато миналата есен Скопие обяви резултатите от преброяването - 3500 българи! Турция, чието етническо малцинство присъства в преамбюла като държавнотворно малцинство в БЮРМ, не призна резултатите от преброяването, поради явните фалшификации и специфичен подход, макар за турци да са обявени няколко пъти пороче хора от българите.

    Българската държава досега е издала над 100 000 БГ паспорта и е дала българско гражданство на македонци, декларирали и доказали своя български произход и самосъзнание! ОК, 9/10 от тях да са лъгали, заради правото така да пътуват и работят в ЕС, остават едни 10 000, а не 3500!

    Фалшификации при преброяване са нещо, с което Западът не може да не се съобразява. С цар Самуил - може.

    Та, кастрираните ни елити като че нарочно пародираха претенциите на нацията ни към БЮРМ. Направиха ги неразбираеми, несъществени и унизителни като ваденето на мръсно бельо в бракоразводен процес.

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Малко предисторийка на македонската.. нация..Да, те са вече нация, след 45 г. в Югославия... където сръбската нация се самовъзприемаше за висша ръководна... от Тито до Милошевич, че и Вучич, друг Путлера...
    Македония след Сан Стефано активно е била военна зона и за българи, и за сърби, и за гърци, и румънци, и за албанци, и за турци. Колко пъти е заселвана с аромани... заселвана със сърби и гърци... ВМРО преди ВСВ героично се опитва да присъедини тия земи... ВСВ България си връща Южна Добруджа, но не и Северна.. Северна е подарък за Румъния за сметка на Молдова, откъсната за СССР.
    Интересното идва след войната, когато онзи от 10/20 лв, почиващия в мавзолей, Герой Коминтерна, за когото дружбата със Сталин е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.... Георги Димитров - Септемврийско възстание, атентат СВ. Неделя, с който Хитлер си изми ръцете за пожара на Райхстага... Организатор на бг гулага и Народния съд, министър председател на първото бг тоталитарно правителство и лева рука Сталина... Решава заедно с другия диктатор, Тито, да създава Балканска Федерация...Затова решава да подари Пиринска Македония на .. Югославия... Създава по сталино/коминтернски нови “нации“ тракийска, шопска, македонска и добруджанска.... Обаче ЙВ Сталин разваля достлука с Тито, а нашия има в Масква имоти... тоже желае 16 република Союзов да ставаме... И споразуменията за Балкански союз, с водеща роля на Сърбия, остава само на хартия... Неубедителният Димитров скоропостижно умира в Рассия, някои твърдят - отровлен КГБщников... Балсамиран като Ленин и интерниран в Мавзолей на желтите павета....
    Обаче Македония е вече република в Югославия... сърбоманизацията тръгва със сила страшна, и да се наречеш българин е... опасно за живота и този на фамилията ти... Така чак до разпада на СФРЮ, когато след Косово за малко и в Македония да почне рат.... добре, че беше Иван Костов на власт в БГ тогава...
    Шото и техните ДС рупат от ръката на Белград и Путлер... Цял град се занимава да прави фейк новини.. от изборите в САЩ, Брексит, Льо Пен, дори за изборите в Германия, Италия, Хърватия.... Босна не им е проблем.. там власт няма.. Пачка...
    А им ядем зеленчука,... шото тука в БГ не може да има силни производители... Балканската мафия е като Коминтерна... не може обикновения да му се дава да диша спокойно..
    Как така в документа им липсват само българите като образуващи нацията...мирише... ама на Милошевич..То Скопие мяза на фейк град..
    Ето една разходка с Варламов...
    https://youtu.be/NKHZRzGKLMI
    Усмирете се бе, бракя...

    Нередност?
Нов коментар