🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът се оттегля от темата за Северна Македония, в парламента се очерта новата коалиция (обновена)

След общия залп срещу правителството в сряда може да се очаква, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" ще гласуват заедно и внесения вот на недоверие

"Надявам се с това решение темата кой какво може да прави да приключи", каза Петков
"Надявам се с това решение темата кой какво може да прави да приключи", каза Петков
"Надявам се с това решение темата кой какво може да прави да приключи", каза Петков    ©  Юлия Лазарова
"Надявам се с това решение темата кой какво може да прави да приключи", каза Петков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяко предложение от европейски структури, което противоречи на българската рамкова позиция по евроинтеграцията на Република Северна Македония, ще бъде препращано към парламента. И Народното събрание ще решава всички въпроси по темата включително дали да отпадне ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това предвижда решение, което правителството прие в сряда.

Освен това българските представители в Комитета на постоянните представители и в Съвета "Общи въпроси" не трябва да взимат отношение до обсъждането на съответните въпроси в Народното събрание. Ако парламентът ги отхвърли представителите на България трябва да изразяват отрицателните становища.

"По този начин избягваме всякакви спекулации, че правителството ще направи каквото и да било по темата Северна Македония - въпросът ще се решава изцяло от народните представители. Надявам се с това решение темата кой какво може да направи да приключи", каза премиерът Кирил Петков.

Обвинението, че министър-председателят води самостоятелно "паралелна" политика по решаването на казуса с българското вето върху започване на преговори между Скопие и ЕС за членство в съюза, беше формалният повод за излизането на "Има такъв народ" от управляващата коалиция.

Преди решението на правителството в сряда партията на Кирил Петков "Продължаваме промяната" обмисляше вариант на парламента да бъде предложена за гласуване декларация, която да даде възможност за разхлабване на казуса с ветото, като ангажира Европейската комисия с мониторинг по поставените от България условия. Този вариант, който се смята и за най-благоприятен за България, беше възможен в рамките на френското председателство на ЕС и крайният срок за одобряването му е идният четвъртък, когато ще се проведе срещата на върха на ЕС.

Този вариант е подкрепен от ПП и "Демократична България". От БСП обаче са обявили, че не искат да носят подобна отговорност и то в "епицентъра" на политическата криза, за чийто формален повод беше използван именно казусът със Северна Македония.

С прехвърлянето на всички решения към парламента, макар че формално външната политика се ръководи от Министерския съвет, кабинетът на практика се отказа от свои действия в тази посока. Така от сряда Народното събрание ще е органът, който ще изразява позиции.

Тошко Йорданов от ИТН атакува решението на правителството, защото по думите му Кирил Петков се опитвал да заобиколи външното министерство, което е в квотата на партията на Слави Трифонов.

Петков от своя страна заяви, че темата с ветото е била използвана за отвличане на общественото внимание от установените злоупотреби при строителството в регионалното министерство, също в ресора на ИТН.

Новата коалиция ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

По предложение на партията на Слави Трифонов също в сряда оформилото се ново мнозинство в парламента от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" гласува като първа точка от дневния ред да бъде изслушана министърката на външните работи в оставка Теодора Генчовска, излъчена от ИТН.

Решението предизвика процедурно объркване, защото не се разбра дали изслушването ще е на закрито заседание или не, при положение че от Генчовска се очакваше да чете документи с гриф за секретност. В крайна сметка тя ги препразказа, а заседанието не беше закрито.

След атаката от изказалите се представители на споменатите четири партии срещу правителството Генчовска обяви, че Петков е поел ангажимент пред комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи за вдигане на ветото за Северна Македония до края на месец юни.

Паметна записка и "националното предателство"

Тя не представи документи, защото по думите ѝ те са класифицирана информация. Според нейните обяснения обаче това станало по време на среща на 17 февруари. Генчовска коментира пред парламента, че всичко е документирано на "паметна записка", която при поискване може да бъде предоставена на народните представители.

По думите й в началото на април пък, "външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков" предложил промяна в българската позиция. Идеята била страната ни да се откаже от досегашната позиция на България за македонския език, както и липсвали предпоставки за гаранции от страна на ЕС, че договорът за добросъседство ще бъде спазван. Генчовска не цитира името на Весела Чернева, но тя и друг път е била мишена на нападки от "Има такъв народ".

"Фактите са ясни. Опитвал ли се е Кирил Петков да провежда политика, различна от националната? Да. Това национално предателство ли е? Да", каза Тошко Йорданов.

От ГЕРБ подкрепиха бившите вече партньори в управляващата коалиция. Разсъжденията на опозицията варираха от това дали Кирил Петков ще бъде запомнен като "поп Кръстьо" до това дали деянието е съставомерно по Наказателния кодекс.

"Изпаднахме в политическа невменяемост"

Кристиан Вигенин от БСП каза, че целта на изслушването е била премиерът да бъде "тричан". По думите му няма нито един официален документ, с който Петков да се е ангажирал с промяна на българската позиция.

Христо Иванов от "Демократична България" определи случващото се като "грозотия". Той посочи, че ИТН експлоатира темата за Северна Македония, за да придаде легитимност на желанието си да получи от президента третия мандат за формиране на правителство, ако сегашният кабинет бъде свален.

Според Иванов след случилото се няма да има премиер, който да посмее да води разговори и да търси различни варианти, защото дискусии като тази в парламента на практика "инкриминират това".

"Докарахме до абсурд всичко това. Изпадаме в политическа невменяемост. Нашият провал ще бъде провал за идеята, че има смисъл да се разширява ЕС към Западните Балкани. Това е престъпление", каза Иванов.

Той напомни на Генчовска, че в крайна сметка според конституцията на България външната политика на страната се определя от Министерския съвет.

Лидерът на антизападната "Възраждане" Костадин Костадинов, който поиска България и Македония да са "една държава", обяви, че прокуратурата трябва да повдигне обвинение на премиера Петков.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 2

    В момента върви алъш-вериш в НС за депутати. ГЕРБ избързаха с вота на недоверие, за да се видят ясно кои са ренегатите, за да не бъде изненадан неприятно българския народ при гласуване отпадане ветото в НС. До тогава измамниците от така наречената Промяна смятаха да са накупили нужните им хора и тогава да активират продажниците при самото гласуване!

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 8

    "Много неща започнаха да им се случват на ГЕРБ. На цялата тази корумпирана прослойка, която живееше благодарение на връзките си с Русия и подчинението на българската република на руската федерация й дойде малко множко преориентирането на България, загърбването на корупцията и влизането в по-тесни отношения с ЕС и НАТО. Темата с РСМ е димка. Целта е да се скрие истината, че откачането на България от Русия и нейните парични потоци е крайно болезнено за ГЕРБ.

    Спряха схемата на “Капитан Андреево”. Очевидно добре си живееха. На 1 юли ще се включи интерконектора с Гърция и ще идва газ от Азербайджан. Газът поевтиня, никой не иска да възстановява преговорите с “Газпром”.

    всички, които искат да върнат България при руснаците, въртят тази плоча. Всички, които не искат България да е добре вкоренена в Европа страна, въртят темата с Македония. "

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#2] от "hold_kjeft":

    Вие въобще не знаете какво пишете. Когато купихме американските ф-16 Борисов не беше с руснаците. Когато Борисов единствен въпреки негативите настояваше да се изпрати оръжие на Украйна и пълна подкрепа за украинския народ, а ДП и ПП се скриха зад писмо писано уж от Зеленски. Русофилите у нас обвиняват Борисов, че слуша американците и го наричат американска подлога. Заблудените полезни идиоти ги лъжат, че Борсиов е руска подлога щото видите ли се пребори Балкански поток да мине през България, а не през Гърция. Политиката не е за такива като вас които виждат нещата бели и черни. Национално отговорните политици не се правят на ястреби и да карат народа си да плаща сметката. И да ти кажа последно няма значение дали едни национални предатели в дадена държава продават интерсите и на Русия или на Америка - все са национални предатели. Тези от ПП и ДБ са едни от най-големите национални предатели и продажници, които тази държава е имала!

    Нередност?
  • 4
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "scuby":

    Аз много добре знам Борисов с кои е и за кои евразийци служи като играе на член лоджи. И в името на кой крадеше евро средства, парите на българските данъкоплатци обикаляйки с джипката. И приемане на подкуп под формата на газ у петрол. И как с куфари с тирове изпращаше пари за северен Ирак, Кюрдистан за оръжия. И как вкарваше контрабанда цигари от Перник чак до Сингапур. И как цял самолет кеш пари придружен от своя министър доставяше в Дубай срещу фурми. И националното му предателство в името на Меркел, Путин и Евразия с ЕНП забързаното строителство на турски поток което помогна за войната в Украйна. И как с ВМРО създадоха изкуственият проблем Македония.

    И още куп много неща...

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "hold_kjeft":

    Дорогой, не храни трола.. Можете да го блокирате от панела и няма да ви излизат дебилните му мнения.. Имбецилите като нестандартните само чакат да ви наврат нещо в очите.. и чалга... репорт и дано получи вечен бан..
    https://youtu.be/Kvqz5T_PlTc

    Нередност?
Нов коментар