🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Любомир Аламанов: ГЕРБ жертваха бъдещето на България, само и само да навредят на правителството

При новия мандат "Продължаваме промяната" не трябва отново да предлагат Кирил Петков за премиер. Трябва да го запазят за следващи битки", смята основателят на SiteMedia Consultancy

Митинг пред сградата на НС в подкрепа на правителството на Кирил Петков след свалянето му с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"
Митинг пред сградата на НС в подкрепа на правителството на Кирил Петков след свалянето му с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"
Митинг пред сградата на НС в подкрепа на правителството на Кирил Петков след свалянето му с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"    ©  Цветелина Белутова
Митинг пред сградата на НС в подкрепа на правителството на Кирил Петков след свалянето му с вот на недоверие от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коментарът е взет от Facebook страницата на Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia Consultancy.

Снощи мина вотът. Правителството падна. Някои размисли по темата:

  • Знам, че ще прозвучи странно, но от някаква гледна точка е по-добре, че стана точно така. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. С плаващи мнозинства никой не е направил реални реформи.
  • Коалицията от самото си начало беше странна, направена от партии, декларирали, че искат промяна след 12 години застой. Някой партии само си останаха с декларациите.
  • Войната в Украйна съсипа всички планове. Случва се, не е оправдание.
  • Позорно беше ГЕРБ да крещят в парламента "Стига с тази война!". Ако те управляваха, щяха да дават по две пресконференции на час, за да се оправдават. Виждали сме го при други кризи.
  • "Продължаваме промяната" платиха цената, че се опитаха да направят работеща коалиция в този парламент. Заслужават аплодисменти. Но и бяха леко неподготвени за разрушителната истерия на старите партии.
  • "Демократична България" платиха цената, че направиха много компромиси само и само да имаме правосъдна реформа, електронно управление, киберсигурност и всичко друго.
  • БСП платиха цената, че не се модернизираха и европеизираха.
  • Част от администрацията саботираше правителството и не позволяваше промяна. Трудно ще се преодолее разложението от предишните 12 години.
  • С тази прокуратура и този главен прокурор - толкова. Дълго ще се анализира дали коалицията имаше по-бърза пътека за смяната му.
  • Правителството успя да ни откъсне от зависимостта от руския газ. Нещо, което нито едно правителство не успя да направи преди това. Не му простиха.
  • Правителството успя да осигури максимална диверсификация и доставки от цял свят. Не му го простиха.
  • Правителството показа как реално е действала инхаус процедурата. Раздаване на десетки милиони от нашите данъци, теглене в чували, носене в някакви централи. Ако имаше нормална прокуратура, много чиновници и политици щяха да са в затвора. Не му го простиха.
  • Правителството показа как граница на ЕС е била приватизирана и не е имало никакъв контрол. Толкова много интереси се засегнаха, че след разкритията започна огромна координирана атака срещу правителството. И това не им простиха.
  • ИТН тепърва ще плаща цената за излъганите надежди. Хората им се довериха и ги избраха, за да сменят системата. А те предпочетоха да бранят персоналното его на лидера си. И да "топят" съюзниците си какво са си говорили. Топачи. Никой не харесва топачите
  • "Възраждане" тотално свалиха маската си и разкриха същността си. Пропутинска организация, която иска да обрече бъдещето на България и да ни хвърли във феодалното минало. Ваксинирани антиваксъри, против еврото, но си държат влоговете в евро. Псевдопатриоти, типични популисти. Играят си със страховете на хората, за да вземат някой процент отгоре.
  • Демократичните хора подкрепиха президентството, когато беше нападнато. Румен Радев реши, че е само заради него. И не се оказа на висотата на поста и на доверието, което му гласуваха хората. Съюзи се с тези, които искаха да го унищожат. С което предаде избирателите.
  • ПП допуснаха грешка в казуса със Северна Македония. Щом имаха предложението на целия ЕС, трябваше веднага да го приемат, а не да се бавят в процедури. Позволиха на ГЕРБ и ДПС да им откраднат труда и усилията.
  • Видяхме, че цели сектори са превзети от хора на миналото. Пътищари, транспортни служители, артисти, бизнес организации, спортни федерации, синдикати - уж независими, а фигурата на Бившия надничаше зад тях.
  • Правителството беше свалено по точния модел от 1992 г. - свалянето на Филип Димитров.
  • Правителството направи 300 неща, но изкомуникира само 3. Бившите направиха само 3 неща, но истерично и постоянно комуникираха като за 3000. Петков призна, че са сбъркали в комуникацията. Но вече беше късно.
  • ГЕРБ биха всички рекорди по загуба на парламентарно време. Жертваха бъдещето на България само и само да навредят на правителството. Да, сигурно са добавили 1% към резултата си. Но загубиха още една година от живота ни. Откраднаха още една година от всички нас.

Поне паднаха маските. Ясно е кой иска промяна и кой иска да живее в миналото. Ясно е кой иска реформи и работещи институции и кой иска зависимости и раздаване на милиарди. Ясно е кой иска да се развиваме към общо демократично бъдеще и кой иска да ни държи във феодално минало. Ясно е.

Само трябва и избирателите да го видят. Ако искат да живеят като европейци, разбира се.

Последен съвет, макар да съм сигурен, че няма да се хареса на мнозина. При новия мандат "Продължаваме промяната" не трябва отново да предлагат Кирил Петков за премиер. Трябва да го съхранят за следващи битки. В този парламент нищо повече не може да се случи.

Трябва да мислим за следващите стъпки. За следващите решения. И за Обединени демократични сили, които да се явят на изборите и да убедят мнозинството избиратели, че те са носители на европейското демократично бъдеще.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7

    Чак пък бъдещето на България. Посмали манго!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Господин Аламанов, във филма "Речта на краля" логопедът обясни на краля защо се е заел с говорните му проблеми. Заедно със сина си слушал мъчително произнесена реч на краля на стадиона Уимбълдън и синът му се обърнал към него с думите: Татко, помогни на този човек. Нямаше ли кой да Ви предложи да помогнете на този човек - премиера - с общуването, или той не е приемал помощ? Щяхте да помогнете на много хора.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Моисей е скитал след бягството от Египет 40 г. И дори Господ не му е позволил да влезе в Обещаните земи...;
    Тук имаме ДС крадокрация, номенклатура от 1981... която би шута на комунизма, понеже ОЩЕ ТОГАВА бяха богати милиардери... защо да се отчитат на некъв партиен секретар... Те играят в Монако, инвеститат чрез, напр. Спас Русев, друг цар Симо и бивш шофер НСО.. в стратедически инфрасртуктури...
    Само 15% от населението на една страна мисли... Други 30% се замислят.. а останалита са накиснати в такава кал, че се молят на боговете да оцелеят... да си платят тока, водата... и да може да ядат нещо хранително, а не гадни бургери.....
    За съжаление за БГ територията няма спасение...
    БГ нацията ще отмре.. Ще се заселят тука турци, сърби, украинци и ..
    Защо?...
    Пордаи... мутрите.. които БкСП използва, + ДпС.. за да създаде червените ... хм.. капиталисти.. Свин, Гергов, Р. Овч., Гоце президенто и .. Гущеров... Австрийски резидент, окрал как Путлер Болгарию..

    Добре, че чалгата загубва вече обаяние... Но.. можеш да си умреш с путлеристката пропаганда... Цв. Ризова НЕ критикува.. тя НЕ Е срещу КРАДОКРАЦИЯТА...
    Защо да си създава финансови проблеми да бори тоталната корупция ДНЕС, вместо 60 г. кариера...то тя си има и тя в Италия вила...
    ДомузТВ пук ме отвращава... почти се издрайфах на... новините им...

    Върнете стандарта Капитал 2003.. Аман от АзаБГ също...
    Айде .. малко Европа за България също.....

    Нередност?
  • 4
    wns06646792 avatar :-|
    wns06646792

    БСП изповядва такава идеология и ценности, каквито и нейните членове и симпатизанти, безполезен дървен философе. Тя нема как да стане либерастка, проджендърска и антируска, колкото и да квичите и да ви се иска. Бе може ли да се дава трибуна на подобни неадекватни тиквеници бе?

    Нередност?
Нов коментар