🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпросът с ветото срещу Северна Македония блокира държавата

ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят решение за вдигане на ветото, но правителството отказва да внесе такова, ще се чака парламентът

Докато в България тече усилен дебат по темата, в съседната държава най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на голям митинг призова за предсрочни избори, като една от основните причини беше недоволството от преговорите със София
Докато в България тече усилен дебат по темата, в съседната държава най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на голям митинг призова за предсрочни избори, като една от основните причини беше недоволството от преговорите със София
Докато в България тече усилен дебат по темата, в съседната държава най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на голям митинг призова за предсрочни избори, като една от основните причини беше недоволството от преговорите със София
Докато в България тече усилен дебат по темата, в съседната държава най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на голям митинг призова за предсрочни избори, като една от основните причини беше недоволството от преговорите със София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С обявената подкрепа от Борисов, в парламента има мнозинство за вдигане на ветото преди съвета ЕС - Западни Балкани утре и вдругиден.
  • Кабинетът отказа да е водещ при решението и чака от НС да вземе такова.
  • Външната комисия беше провалена от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" и това внесе още несигурност.

България може да вдигне ветото срещу започването на преговори със Северна Македония още тази седмица, но не е ясно дали ще успее да го направи.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов най-накрая обяви публично, че депутатите му ще гласуват за вдигането на ветото. "Френското председателство е дало най-добрата рамка, по-добра не може да се направи", обяви бившият премиер по повод предложението от Париж, което включва част от българските искания в преговорната рамка със Скопие.

Решението на Борисов и ГЕРБ може да обърне мача за ветото, защото заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трите партии имат достатъчно гласове да прокарат всяко решение през парламента, преди края на съвета на върха ЕС - Западни Балкани, който се провежда утре и вдругиден в Брюксел.

Оказа се обаче, че дори наличието на мнозинство в парламента не разрешава абсурдната ситуация в София. Източници на "Капитал" потвърдиха, че кабинетът не възнамерява да вземе решение по темата и делегира цялата си власт за външната политика на парламента. Малко по-късно това потвърди и премиерът. "Днес в Министерски съвет решихме, че Народното събрание ще вземе решение и ние не можем да се отречем от думата си", заяви Кирил Петков пред bTV.

Това хвърли инициативата в ръцете на външната комисия, която също заседаваше днес. Там заседанието се провали, а депутатите обсъждат как и дали да се внесе декларация в зала, която да бъде гласувана и да развърже ръцете на кабинета. Ще има извънредно заседание и утре. Остава неясен въпросът дали ще има такава декларация и кой ще е вносителят

Обновено към 20:00ч:

малко след вота срещу правителството, стана ясно, че ГЕРБ имат намерение да внесат в парламента проекто-решение за одобряване на френското предложение. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. По думите й текстът на документа е изготвен и подписан от депутатите от ГЕРБ. Атанасова призова народните представители от останалите парламентарни групи също да го подкрепят. Малко след изявлението на Атанасова брифинг в парламента дадоха и от ДПС, които обявиха, че вече са внесли проект за решение за деблокиране на ветото.

На фона на всичко това албанският премиер Еди Рама, чиято държава е спряна по пътя към евроинтеграцията от българското вето, туитна днес, че ще присъстват на съвета и ще държат реч, в която ще говорят за "отворени Балкани и духа на Европа и България, която го унищожава".

ГЕРБ влиза в мача

"Ако се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата в подкрепа за даването на зелена светлина за С.Македония и Албания", заяви Борисов по повод премиера Кирил Петков в изказването си, в което едновременно обиждаше управляващите и им предлагаше подкрепа. Той предположи, че ДПС също ще подкрепят, защото Илхан Кючюк е докладчик за казуса в европарламента. "Не се страхувай колега", отправи той призив към Петков.

Разговори с ГЕРБ са водени неофициално дни наред, научи "Капитал" от няколко източника, като още вчера беше ясно, че партията и нейният лидер най-вероятно ще обявят подкрепата си под някаква форма. Натиск е имало и от най-високо ниво в ЕС.

Възможно е Борисов да е решил, че не може да рискува да провали решението за Северна Македония на фона на натегнатите до последно очаквания за съвета на върха на ЕС - Западни Балкани тази седмица. В типичния си стил, с който изведнъж отхвърля тези, доскоро прегръщани от неговите депутати, Борисов се възмути от идеята за "национално предателство". "Какво предателство е това да накараш двата народа да са в една общност." Само преди няколко месеца страниците на ГЕРБ и депутати говореха именно за "предателство" от страна на ПП.

Бившият премиер поиска от Петков да свика заседание на Министерския съвет и да внесе в парламента предложение, което те да подкрепят.

Провалената комисия

Оказа се, че дори с предполагаемо мнозинство в парламента кабинетът не иска да внесе решение за вдигане на ветото. От свои източници, а и от публикации в други медии "Капитал" можа да удостовери, че Асен Василев е бил категоричен пред парламентарната група на ПП, че кабинетът не иска да поеме отговорност за внасянето на такова решение. Малко по-късно Кирил Петков потвърди, че на днешния МС не е взето решение за внасяне на предложение. "Ще съберем изпълнителния съвет тази вечер и ще вземем решение там", каза премиерът пред bTV.

Това остави възможността депутати да внесат проекторешение за декларация на НС. По време на заседанието на Външната комисия новата коалиция - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", поискаха да бъде внесено решение на правителството и отказаха да обсъждат напредъка без такъв документ, което де факто провали заседанието.

Според депутати от ГЕРБ председателката Венцислава Любенова е изпратила писмо до външния министър в оставка, в което е настояла Теодора Генчовска да внесе решението за падане на ветото за Северна Македония в парламента. След като е било обяснено, че външният министър няма право да внася такова решение, а това трябва да направи МС, писмото е било оттеглено.

По време на краткото заседание отлагането първо беше поискано от депутата от ДПС Анастасов. Той заяви, че е трябвало да се обсъди проект за решение на парламента въз основа на решение на МС за сваляне на ветото, но тъй като такова не е постъпило, заседанието на комисията трябва да се отложи. Същото каза и бившият външен министър от последното правителство на Борисов от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Зам.-председателят на комисията от БСП Кристиян Вигенин посочи, че НС взема решения, които имат задължителен характер, и припомни, че когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил премиер, парламентът с решение го е задължил да не подписва предложението на ЕС за миграцията. Това не помогна и с 8 на 9 гласа, комисията закри заседанието.

Самата Генчовска, която присъстваше, не беше изслушана.

Търси се вносител

В последвалия хаос никой не беше наясно напълно какво следва. ПП чакаха кабинета, ДБ опитваха да сформират група за консултации, от която да излезе декларация. ГЕРБ твърдяха, че сами ще внесат предложението, ако кабинетът откаже.

След като заседанието беше провалено, съпредседателят на ДБ Христо Иванов се усъмни в искреността на заявеното по-рано днес намерение на Борисов формацията му да подкрепи падането на ветото, като обвини ГЕРБ, че използват "процедурни ходове", за да отложат решението. Той предупреди, че ако България не използва прозореца на френското председателство, за да свали ветото при доста добрите условия за България, това предложение при следващото председателство на ЕС на Чехия може да не е валидно.

Според депутати има два изхода от така създалата се ситуация. Единият е все пак МС да вземе решение за вдигането на ветото, което да бъде гласувано от парламента и така Кирил Петков да получи мандат за съвета на лидерите на ЕС, на който ще се обсъжда въпросът. Това надали ще се случи.

Другият вариант е някоя от парламентарните групи да внесе проект за декларация и парламентът да я гласува. Вечерта в сряда, след като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета "Петков", ГЕРБ обявиха от трибуната, че внасят такова предложение. Малко по-късно същото направиха и ДПС.

Ясно е, че утре ще има извънредно заседание на външната комисия, която отново ще се опита да изслуша Генчовска и вероятно ще одобри предложенията.

Европа, която гледа и не разбира

Всичко това остана напълно неразбираемо отвън. Малко след изказването на Борисов еврокомисарят по разширяването Оливър Вархейи туитна: "Очакваме правителството да внесе предложения в парламента, за да може Европа да продължи напред."

Ако България - независимо как - формира официална позиция по въпроса до петък, Европейският съюз може да излезе с декларация за Северна Македония още тази седмица на съвета на върха в Брюксел. В предложената от Франция декларация, която беше изпратена и до Народното събрание, се казва, че преговори със Скопие ще бъдат започнати, след като съседната държава промени конституцията си, за да вкара защита на правата на българите в нея.

При всички положения, преди което и решение да бъде взето, двустранният протокол между София и Скопие, който е споменат като измерител на напредъка във френското предложение, трябва да бъде подписан. Той беше вкаран и засекретен в деловодството на НС вчера, но под него няма подписите нито на българския външен министър, нито на македонския. Той е и основният документ, в който са детайлизирани исканията на българската страна и отговорностите на Скопие.

Източници на "Капитал" от изпълнителната власт обясниха, че МС може да задължи министър Теодора Генчовска да подпише протокола, като от македонска страна това трябва да направи Буяр Османи. Едва след като този протокол е подписан двустранно, София ще може да съобщи на Брюксел и Париж, че вдига съпротивата си срещу

започването на преговори със Скопие.

Съветът се събира утре, като Сърбия, Албания и С. Македония твърдяха, че няма да отидат в Брюксел, в знак на протест срещу отношението към тях и българското вето. Малко по-късно премиерът на Албания Еди Рама пусна туит, в който обясни, че ще отиде на съвета, за да говори за инициативата "Отворени Балкани", как тя носи духа на Европа и как България унищожава този дух, "отвличайки ни".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 1

    Киро беше поставен от чужди сили, с осигурена медийна подкрепа на "националните ни телевизии" с единствена задача махане на ветото за Северна Македония. Това френско предложение е изготвено със съдействието на екипа на Киро начело с Весела Чернева в нарушение на позицията ни приета от всички партии на КСНС. Сега наш Киро иска да прехвърли отговорността на парламента за вземането на това решение и той да няма нищо общо. Борисов и ГЕРБ достатъчно направиха в този труден момент за държавата ни с позицията си за отмяна на ветото.
    Киро време и ти да поемеш твоята отговорност с риск да се скараш с единствената партия с която може да управляваш БСП и да одобрите решението в МС, както е по закон и да го изпратите в НС за гласуване! Стига хитруване и овъртане!

    Нередност?
  • 2
    xyl1462697396496341 avatar :-(
    Lubomir Gavrilov
    • - 1

    Киро от чужди сили поставен, а Бат Бойко от родни, наши сили. Ама каквото сте си пожелакли, това ви се случва. Да му мисли глупавият български данъкоплатец, дето ви търпи.

    До коментар [#1] от "scuby":

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#2] от "Lubomir Gavrilov":

    И Киро е от наши сили - и си личи. Гьонсурат, който постави на ключови позиции любовницара си, кумец, кумици и прочие роднини. Такава шуробаджанащина дори и при Баце нямаше

    Нередност?
Нов коментар