🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Странна липса на реални дебати по вота на недоверие за кабинета "Петков"

От начина, по който се държат вносителите от ГЕРБ и останалите три партии от опозицията - ДПС, ИТН и "Възраждане", не може да се съди за резултата от гласуването ден по-късно

Поведението на опозицията даде възможност на управляващите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни и сравнения с предишните правителства на ГЕРБ
Поведението на опозицията даде възможност на управляващите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни и сравнения с предишните правителства на ГЕРБ
Поведението на опозицията даде възможност на управляващите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни и сравнения с предишните правителства на ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова
Поведението на опозицията даде възможност на управляващите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни и сравнения с предишните правителства на ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко часа след началото на дебата по внесения от ГЕРБ вот на недоверие заради провал във финансовата политика на правителството и управлението на публичните ресурси може да се заключи, че реален дебат на практика няма.

След като бившият финансов министър от последното правителство на ГЕРБ Кирил Ананиев изчете формалните мотиви за искането на такъв вот, а премиерът Кирил Петков отговори, председателстващият заседанието на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" подканяше депутатите в залата за изказвания. Те бяха малко обаче и невинаги по същество.

Най-странно изглежда пасивността на вносителите от ГЕРБ и на депутатите от ДПС, които по правило нападат правителството с всички възможни обвинения. Само преди десетина дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "държавата е счупена" и "най-добрата актуализация на бюджета е оставката на правителството". По същото време и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че "най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета". Една от причините, с която Слави Трифонов изтегли министрите на ИТН от правителството пък, беше, че "в държавата вече няма пари". След тези заявки се очакваха разгорещени дебати по вота на недоверие, но по някаква причина те не се състояха. Нещо повече, поведението на опозицията даде възможност на управляващите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни, факти и сравнения с предишните правителства на ГЕРБ.

Въпросът какво може да се очаква от самото гласуване на вота на недоверие обаче става по-труден. Според правилника на НС то трябва да се състои най-малко 24 часа след края на дебатите, така че изходът може да се очаква най-рано в сряда.

Гласуването ще определи съдбата на кабинета "Петков", който остана с малцинство в парламента, съставено от останалите три политически сили в коалицията - "Продължаваме промяната ", БСП и "Демократична България", след като Слави Трифонов обяви, че изтегля "министрите си" от правителството. До момента те продължават да са на постовете, но в оставка.

Също по предложение на партията на Трифонов новосформираното мнозинство в парламента от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отстрани от поста председателя на НС Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Лидерът на ИТН посочи като причина за действията си неясното до този момент "национално предателство" на премиера Петков по казуса със Северна Македония. Според управляващите пък истинските причини за оттеглянето на министрите и последвалото внасяне на вот на недоверие от ГЕРБ са други - отказът за продължаването на корупционни схеми от предишните управления, разбиването на монопола на "Газпром" и предстоящата реформа на КПКОНПИ.

ИТН обидени на "мафия"

Преди да започне формалната процедура за обсъждане на вота на недоверие, в декларация от името на "Има такъв народ" Станислав Балабанов каза, че "Продължаваме промяната", действа като мафия, докато нарича така опонентите си. От партията на Трифонов взеха думата преди ГЕРБ, които внесоха искането за вота.

Балабанов нарече за пореден път "предатели" депутатите, които се отцепиха от ИТН и се очаква да подкрепят правителството, като заключи, че те не предавали Слави Трифонов, а България.

Балабанов атакува премиера Кирил Петков, че е "архитект на т.нар. френско предложение" за Северна Македония. "Защо предложението е българско, а не белгийско или италианско", попита риторично той. Предложението, за което депутатът от ИТН говори, разговорно беше наречено "френско", защото е изработено в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС, но с участието на всички държави - членки на ЕС. Според последното становище на МВнР, което е все още ресор именно на ИТН, предложението удовлетворява исканията на България към Скопие.

ГЕРБ: Икономически срив и обедняване

От трибуната на парламента бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев изчете описаните в искането за вота на недоверие мотиви. Според тях правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, има икономически срив, дефицитът ще надхвърли 3.5%, а държавата силно ще задлъжнее.

Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност. Тя е с предизборен характер и далеч от нуждите на страната, предупреди Ананиев. По думите му става въпрос за "надценен растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит и огромен държавен дълг, изпреварващ ръст на вноса над износа, нереалистично понижаване на безработицата и критичен размер на фискалния резерв".

"Не съм сигурен, че имате компетентността да ни разберете", обърна се Ананиев към управляващите, като им препоръча да направят справка на международните финансови институции и на БНБ.

Асен Василев с бумеранг от факти и сравнения

Финансовият министър Асен Василев определи изчетените от Ананиев доводи за вота на недоверие като несъстоятелни и отговори на всеки от тях с данни и сравнения с останалите страни в ЕС. За "високия дефицит" от 4.1 на сто (2.5 без ковид мерките) каза, че е в рамките на гласуваната и от ГЕРБ актуализация и един от най-ниските в ЕС.

Василев обясни ръста в стойността вноса с независещото от правителството поскъпване на горивата с 55% и на природния газ няколко пъти. Заедно с това обяви данни за нараснал износ с 20% (без инфлационната компонента) във всички икономически сектори.

Ако смятате, че външният дълг е заробващ, това е заради вас, продължи финансовият министър, посочвайки разлика от близо 2 млрд. лв. по-ниско равнище сега в сравнения със завареното. И допълни, че това е третият най-нисък дълг в ЕС като дял от БВП. За фискалния резерв съответно данните сочат средства над два пъти от изисквания минимум по закон.

Министърът включи в отговора си и оценката на рейтинговата агенция Fitch, според която финансовите параметри през първото тримесечие в България са се оказали "изненадващо добри" и прогнозата, че нивото на дълга ще остане ниско. Василев припомни и високата оценка на германския финансов министър Линднер при неотдавнашното му посещение в София за стабилността на държавните финанси в България.

С особена острота беше отговорът му за чуждите инвестиции през първото тримесечие на годината в размер 883 млн. евро, които са с пъти повече от същия период на всяка от 12-те години управление на ГЕРБ.

Бедните и философията на икономическата политика

Едно от редките оживления в залата предизвика нецензурният, но популярен израз, който финансовият министър употреби, за да опише философията на икономическата политика на опонентите си - "да го духат бедните". Тази политика на ГЕРБ на ниски параметри на дълг и дефицит, съчетани с огромни количества кражби, доведе до некачествени публични услуги като здравеопазване и образование, а огромна част от пенсионерите - под линията на бедността, посочи Василев. По думите му това е причината България да заеме първото място в ЕС по неравенство в доходите и той отново заяви, че сегашното правителство не приема и няма да следва същата философия.

Премиерът Петков: Мотивите за вота са други

В изказването си преди него премиерът Кирил Петков заяви, че през изминалите шест месеца сегашното правителство е управлявало в несъпоставима с всички предшествали го условия - в обстановка на война, световна инфлация, пандемия от COVID-19 и скок в цените на енергийните източници, с което ГЕРБ са напълно наясно, но съзнателно го пренебрегват.

Петков риторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт Капитан Андреево, спирането на инхаус поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозаконът за реформа в КПКОНПИ, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток"...

"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", обърна се към депутатите в залата Кирил Петков.

Впоследствие дебатите по вота се превърнаха във вариант на парламентарен контрол, в който депутатите и министрите дискутираха различни сектори. Стигна се дори разисквания за матурата по математика след 7-ми клас. Инициативата за този дебат беше на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Централен момент от дебатите се превърна спорът между министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов и премиера Петков. Размяната на реплики очакано беше за средствата за пътни ремонти. Но в крайна сметка се създаде прецедент - премиер и министър да спорят през трибуната на Народното събрание.

В 19 ч. дебатите приключиха след изказване на Христо Иванов (ДБ), който за пореден път каза, че България е на път да изпусне възможността, която открива пред страната френското предложение за вдигане на ветото върху началото на преговорите на Северна Македония. Той защити смяната на поколенията в политика и се обърна към ГЕРБ с думите, че е рано да планират връщане на власт.

Гласуването на вота ще се проведе в сряда малко след 19 ч. вечерта.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 1

    Тези изказвания са просто панаир, който губи излишно време

    Важен е резултатът от гласуването

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#1] от "Николов":

    Напротив. Вотът на недоверие по принцип не успява - поне досега няма такъв случай. И въпреки това са предизвиквани множество такива гласувания. Защо? Защото те са именно възможност да се дебатира по важни теми. В случая дебати нямаше, защото предметът на вота беше несъстоятелен.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Колега, забавно е да прочета поста ви 3 дена по-късно

    Вие в ДБ-ПП агитката май повечето имате слабо развито чувство за реализъм. Но нищо - той живота учи

    Нередност?
Нов коментар