🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Росица Велкова

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният финансов министър Росица Велкова изненадващо реши да изпрати яркочервен предупредителен сигнал за състоянието на бюджета догодина. Според технически сметки на подопечното й ведомство само на база вече поети ангажименти и дадени отстъпки дефицитът през 2023 ще е рекорден -11.3 млрд. лв., или 6.8% от БВП. При равни други условия държавните финанси ще продължат да са с подобни огромни минуси поне до 2025 г. А това означава по около 15 млрд. лв. нов дълг годишно до ниво 40% от БВП

Дори и да не са съвсем точни, изчисленията показват посоката на развитие на държавните финанси. Тоест новото правителство ще трябва да избира между увеличение на данъците, ръст на дефицита и дълга или реформиране на разходите. Както и че ще трябва да се въздържа от популистки обещания за повишаване на доходи и помощи. Рискът е България да влезе в процедура по свръхдефицит и да забрави за скорошно членство в еврозоната.

Преди да влезе в служебния кабинет, Велкова беше заместник финансов министър, отговарящ именно за бюджета.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 2

    Няма абсолютно нищо изненадващо. Всъщност имаше статии на Иванина Манчева (вкл. и във все още адекватния в-к Сега), които засягаха темата. Има и специалисти като Любо Дацов, които сега са по-вокални, защото се вдигна вой по темата, но иначе странят от политически изказвания, които също са споделяли съмнения относно мерките на правителството и ефектите (вкл и от други членове на фискалния съвет). Така че не е като да е изненада за някои по-учени хора.

    Между другото, финото подмятане в края на текста, че Росица Велкова е отговаряла за бюджета. Мернах под един пост, че видният колумнист на Капитал/Дневник и ДБ-ПП ентусиаст Евгени Кънев нещо е коментирал също в тази насока (някакво дежа вю с изказването на Атанас Атанасов на онзи запис от парламента, че си е научил репликите за участието довечера), когато един доста по-адекватен от средностатистическия ДБ-ПП покемон го беше зачаткал, че бюджет жената е направила спрямо изискванията на АВ и КП, като сега като министър е в позицията просто да покаже какви гафове са сътворени.

    По-лошото е, че като се заслушам в гласовете от кухнята и ми прилошава какви други простотии е сътворил Асен Василев като финансов министър - всички промени в правилниците, които се правеха противозаконно, с които е назначавал съветници като консултанти, имало е и направени плащания след посочените промени. Естествено това не се вписва много в наратива за спряните течове, а по-скоро наподобява класическото Стани да Седна, в което просто се сменят човечетата на дъската.

    За щастие служебният кабинет отмени този малоумен акт на Асен Василев. Да се надяваме, че този дилетант няма да се докопа повече до нищо по-сериозно от поредния стартъп на държавна хранилка, което да окепазили в типичния си стил.

    Между другото няма да е лошо да се опитате да правите нещо като качествена журналистика по темата. Забавно е когато правите разследвания по теми като Исторически парк и Уанкойн или когато се громи по Баце Бойко, но бихте могли да използвате и източници от МинФин когато отразявате някои неща свързани с министерството. Естествено бихте могли и да проверите дали Асен Василев наистина е казвал след промените в правилника(които са незаконни), че "Знам, че е незаконно, не ме интересува, нека ме съдят" и какво точно се е целяло с дадените промени? За щастие не се справиха със задачата да подсигурят работа за кантората на Лена и Минчев, но дали само тази магария му е била в главата на този дилетант?

    Нередност?
Нов коментар