Изгубени в проектите: общини ремонтират улици, които предстои да се разкопаят

Докато чакат обещаваното от МРРБ финансиране, местните власти започнаха да работят по свои инфраструктурни обекти

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Практиката "ремонт на ремонта", която се наложи в София през последните години е напът да се реализира и в други градове. Но не толкова заради некачествено изпълнение, а заради липсата на координация между институциите. И в случая е напълно възможно улици, които се преасфалтират сега, да бъдат разкопани след няколко месеца за смяна на водопроводи. Абсурдна ситуация, от която, изглежда, няма да има измъкване.

Откъде обаче идва проблемът? След като през последната година и половина смяната на служебни и редовни правителства до голяма степен блокира инвестициите в инфраструктура, надеждата на местните власти бе да получат средства от бюджета през гръмко обещавания още в началото на годината фонд на МРРБ. До този момент обаче общините така и не са получили финансиране. А ако скоро няма решение по списъците с одобрени проекти, ще се появи и опасност срокът за завършване на обектите, който е декември 2023 г., да се окаже недостатъчен.

Докато чакат решение за финансирането по този фонд обаче, някои общини започнаха свои програми за проекти, поради критично лошото състояние на инфраструктурата. И когато получат зелена светлина от МРРБ, може да се наложи да ремонтират вече ремонтирани обекти.

Голямото чакане

"Надяваме се все пак до няколко дни да има вече решение и одобрени проекти, за да успеем да извършим и дейностите по тях", коментира за "Капитал" Силвия Георгиева, която е изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Сдружението активно участва в процеса на предложения и приемане на документи от общинските администрации и извършване тези дейности при всяка промяна на списъците и включените в тях обекти.

В отговор за "Капитал" от 25 август от МРРБ пък заявиха, че "следвайки приетия от МРРБ подход, оформянето на списъка с проектите на общини, които ще бъдат предложени за финансиране от бюджета на министерството, се предвижда да се направи до 10 дни".

Това евентуално ще се случи, след като оставения само за подпис последен списък от редовния кабинет не получи одобрение от служебния министър Иван Шишков и той премина към нов подбор и ново приоритизиране, в който отново участва НСОРБ.

"В момента получените документи и данни се анализират. Предстои проектите да бъдат разгледани и анализирани подробно, в частност уличната мрежа (към момента за тези обекти са изискани от общините валидни разрешения за строеж и информация за етапите на провежданите процедури за избор на изпълнители съгласно ЗОП). Информацията за тях постъпва в МРРБ поетапно. За част от обектите обаче в МРРБ не е постъпвала никаква подробна информация, което удължава допълнително работата" се посочва в отговора на МРРБ за "Капитал".

Надежда всяка оставете

Лутайки се между радост от включване в списъка и отчаяние от неговата поредна промяна и неприемане, някои от общините обявиха, че дългоочакваните ремонти и изпълнението на ключови обекти ще бъдат осъществени. Единственото, което се случваше обаче,беше прехвърляне на списъците между МРРБ и МФ и тяхното преразглеждане и преподредба.

За някои обекти, които успяха да останат до последния одобрен от бившия регионален министър Гроздан Караджов и МФ списък, дори бяха пуснати и обществени поръчки. Такъв е примерът за разширението на Голямоконарско шосе в Пловдив, който е на стойност 18.7 млн. лв. с ДДС. Обществената поръчка за пътя беше обявена на 10 август, след като стана ясно, че за него ще има частично финансиране от 6 млн. лв. от държавния бюджет, а в самата документация е записано, че "към настоящият момент обществената поръчка ще бъде стартирана на основание чл.114 от ЗОП - без осигурено финансиране".

Радостни обявления за дългоочаквани ВиК и пътни обекти пуснаха и малки общини от община "Родопи" в Пловдив, чието изграждане е забравено във времето, поради липса на финансиране. Във своята страница във Facebook община "Родопи" обяви, че "Белащица и Марково получават милиони за канализация и водопроводи", след като е получила уведомително писмо от МРРБ, че нейните обекти попадат във финалния списък.

Всичко това обаче е напълно разбираемо, защото проблемът с липсата на финансиране за общините е от поне 10 години, през което време те се опитваха някак да поддържат в приемливо състояние своите инфраструктурни обекти, но капиталовите им разходи не биха могли да покрият почти никаква част от нуждаещите се ремонти.

И все пак ремонти

В селата от родопската яка на Пловдив например, голяма част от улиците са като лунен пейзаж. Дори в престижното село Марково канализацията е в съвсем начален етап от 2007 г., когато в мрежата беше включена една улица, или около 50 от постоянно живеещи над 5000 жители. ВиК мрежата в Белащица и Браниполе и още няколко съседни населени места е остаряла, а честите аварии и ремонти оставят жителите на селата без вода за дълъг период от време.

Затова някои от общините все пак започнаха частични ремонти на своите улици. В началото на юни стартираха такива дейности на няколко улици в селата около Пловдив, финансирани от капиталовите разходи на община "Родопи".

Ремонтите са свързани предимно с преасфалтиране на пътните платна и подмяна на бордюрите. Така в рамките на два месеца и за радост на жителите на селата, бяха обновени четири улици в Брестник, Устина, Първенец и Храбрино, както и една в Кадиево, община Крумово. Преасфалтирана беше и централната улица в Марково, а веднага след нея първа копка беше дадена и на ремонт на една от ключовите улици в селото или така нареченото "околовръстно на Марково". Там освен водопровода, осветлението, тротоарите и пътната настилка, ремонтът ще обхване и довършване на канализацията.

Ремонт на ремонта

Примерът с асфалтирането на улиците е стъпка в правилната посока, но проблемът е, че дейностите рядко са съгласувани с всички замесени институции - община, МРРБ, ВиК. И в резултат на тази липса на координация се налага да се прави ремонт на ремонта.

Точно такъв може да се окаже случаят с изграждането на канализация в Марково (която е предвидена да се случи с парите от фонда на МРРБ), по улиците, които вече са ремонтирани с финансови средства на община "Родопи".

МРРБ не отговори дали и как осъществява контрол на обектите, които ще се финансират, а кметът на село Марково Десислава Терзиева, посочи в свое интервю за "Капитал" по друга тема, че дейностите по изграждането на канализацията ще нарушат само част от новоизградения асфалт.

По нейните думи спешността на преасфалтирането на главната улица е била толкова голяма, че да се наложи то да бъде направено точно сега (след като в последните поне 10 години беше само изкърпвана), но и също потвърди, че липсата на канализация в горната част на селото предизвиква потоци течаща вода при валеж, която се стича именно по новоизградения асфалт. Така опасността той да бъде отново нарушен преди изграждането на канализацията, а и от самите ремонтни дейности по нея изглежда напълно реална.

Кой печели, кой губи

Каква е целта на ремонтите тогава? По темата потърсихме отговор от самата Община "Родопи" и от кмета Павел Михайлов, който обаче категорично отказа да отговори на нашите въпроси и каза, че не желае да се публикува такава тема. Отказът на общината и МРРБ да потвърдят или отхвърлят очевидната липса на координация е само потвърждение на този факт, а примерите от миналото с ремонт на ключови улици и булеварди в София и сагата с "Граф Игнатиев" са само допълнение към новите случаи.

Като добавим към тезата и наближаващите местни избори през 2023 г., публичността и рязането на лентички по новоремонтираните улици, печелейки народната любов с дълго чакани ремонти, картината става още по-ясна.

Единствен печеливш в случая остават строителните фирми, които очевидно ще работят по няколко пъти, но по различни дейности на един и същи обект.

За гражданите ще остане възможността да се порадват на новичкото, докато не е започнал следващият ремонт.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    В последните месеци на третия кабинет на Бойко Борисов mинистър на ГЕРБ притиска подчинени да се отпускат евросредства на хиляди животновъди в Кърджалийско, които не са регистрирани
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160914461711189

    Нередност?
Нов коментар