Първи сметки за бюджет "2023": рекорден дефицит от над 11.3 млрд. лв.

Служебният министър на финансите Росица Велкова предупреди, че пари за нови извънредни разходи няма

Коментарите, че в бюджета за тази година има значителни възможности за финансиране на допълнителни разходи са несъстоятелни, убедена е Росица Велкова, служебен финансов министър
Коментарите, че в бюджета за тази година има значителни възможности за финансиране на допълнителни разходи са несъстоятелни, убедена е Росица Велкова, служебен финансов министър
Коментарите, че в бюджета за тази година има значителни възможности за финансиране на допълнителни разходи са несъстоятелни, убедена е Росица Велкова, служебен финансов министър    ©  Цветелина Белутова
Коментарите, че в бюджета за тази година има значителни възможности за финансиране на допълнителни разходи са несъстоятелни, убедена е Росица Велкова, служебен финансов министър    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Служебният финансов министър предупреди, че следващото правителство трябва да преструктурира разходи или да вдига данъци
  • Ръст на БВП от 2.9% тази и 2.2% догодина се залага в ревизираната прогноза на ведомството
  • Първоначалните изчисления показват, че всяка от следващите три години минусът в бюджета може да надхвърля 10 млрд. лв.

Следващото редовно правителство ще разполага с много стеснено поле за маневри и вероятно ще трябва да ограничава разходи, а не да обещава нови. Причината е, че първите експертни (и донякъде технически) сметки за Бюджет 2023 г. показват рекорден дефицит -11.3 млрд. лв., или 6.8% от БВП. При равни други условия държавните финанси ще продължат да са с подобни огромни минуси поне до 2025 г. А това означава и всяка от следващите години държавата да поема нов дълг от по 15 млрд. лв. Така нивото му може да достигне до 40% от БВП, или 10 процентни пункта над очакванията от преди половин година.

Изчисленията бяха представени от служебния финансов министър Росица Велкова, която се опита да охлади исканията на синдикати и политици за увеличение на доходите и нови помощи за населението и бизнеса, като предупреди, че текущият излишък в бюджета, на който са базирани тези искания, бързо ще изчезне. Същевременно обаче думите й неминуемо ще влязат бързо в предизборна употреба за критики към предходните управляващи и/или към политическите програми на една или друга партия.

"Има и много непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигури от преструктуриране на разходи по централния бюджет - например такъв разход е над 70 млн. лв. за изборите, сега се търсят разходи за настаняването на бежанците от Украйна", допълни финансовият министър.

Тази година държавните финанси също са планирани на дефицит - от 6.2 млрд. лв., и той вероятно ще се изпълни.

Прогнозите за БВП и инфлация

Изчисленията на финансовото министерство са на база ревизирана макроикономическа прогноза с данни до средата на август. В нея се залага икономиката да порасне с по-бавен темп през 2023 г. (2.2% ръст на БВП) и да достигне номинално 166.7 млрд. лв., докато настоящата да приключи с 2.9% реален ръст. Министър Велкова заяви, че очакванията са икономиката да започне да се забавя още през третото и най-вече през четвъртото тримесечие на тази година.

Ревизирани са и числата за инфлация. Средногодишното увеличение на потребителските цени се очаква да бъде 12.6 % през 2022 г. (при очаквания за 11.9% досега), а догодина прогнозата е то да се успокои до 5.8%.

"Инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС", посочи служебният финансов министър.

Откъде идва този голям минус

Очакванията на финансовото министерство са през следващите три години приходите да растат номинално, но не и като дял от БВП. Сметката е правена при прогнозно намаление на ръста на постъпленията от ДДС и акциз заради по-малко потребление, по-ниска цена на петрола и заради намалените ставки по ДДС за някои стоки и услуги.

В същото време се очаква ръст на разходите от 9.7 млрд. лв. спрямо тази година. Най-голям дял от тях са здравнi и социални плащания - общо 5 млрд. лв., от които 3.8 млрд. лв. са допълнителен разход за пенсии. Велкова посочи, че от 2019 г. до 2022 г. разходите за пенсии растат с 93%, а средният осигурителен доход - с малко над 40%.

Ръстът при капиталовите разходи е 3.8 млрд. лв., но по-голямата част от него идва по линия на инвестициите с европейски средства, които няма как да се пренасочат. Нетното увеличение е 3.4 млрд. лв., като тук са включени и разходите по Плана за възстановяване.

Отделно има и допълнителни 1.6 млрд. лв. допълнителни разходи за персонал заради увеличените заплати в определени публични сектори и ведомства.

Така минусът в бюджет 2023 набъбва до над 11.3 млрд. лв. или 6.8% от прогнозния БВП. Сметките са правени, без в тях да се включат евентуално увеличение на доходи, на минималната заплата, на нови помощи за бизнеса.

"Ако не се направи промяна в данъчната политика и преструктуриране на разходите, много лесно бихме стигнали до процедура по свръхдефицит и ще се отдалечим от целта първи януари 2024 г. за членство в еврозоната", предупреди служебният министър на финансите.

Бившият министър на финансите Асен Василев, чийто заместник бе Велкова, коментира темата на предизборно събитие в стила на политическата риторика. "Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1.5 млрд. лв. излишък. Предполагам, че към август ще е също с излишък. Погледнах какво е казала, казала е, че въпреки излишъкът не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е за какво ще се похарчат тези допълнителни 12 млрд. лв., за които разбрах, че се е говорило - може би за да си купим евтин руски газ?", попита той.

Дълг - вероятно още през септември

През тази година държавата може да набере до 10.3 млрд. лв. дълг. С част от тях ще се покрие планираният дефицит, а друга ще се използват за рефинансиране на стари емисии. През март 2023 г. страната трябва да погаси емисия еврооблигации на стойност 1.14 млрд. евро.

Досега Министерството на финансите е набрало 1.8 млрд. лв. от вътрешния пазар. По думите на Велкова очакванията са държавата да излезе и на вътрешния, и на външния пазар още през септември и лимитът до 10 млрд. лв. нов дълг за тази година да бъде усвоен.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-@
    Rational
    • - 1
    • + 5

    Увеличение на пенсиите, увеличение на заплатите на държавните служите, дотиране на бизнесите на газ, намалено ДДС за ресторантите, нулева ставка ДДС за една сурия продукти - естествено, че накрая ще излезем на минус.

    В същото време не се говори за затягане правилата за пенсиониране, оптимизация на персонала в държавните структури (технологиите могат много да помогнат тук), не се говори за това, че сме едни от най-щедрите държави откъм помощи заради скъпия газ, а уж временната мярка 9% ДДС за Алибегов и приятели май ще стане постоянна.

    Обикновените работещи да продължават в същия дух да бачкат, че тая сметка те ще я плащат.

    Между другото, за сегашната ситуация обвинявам абсолютно всички партии. Никой не е отговорен, а гледа да прилапа някой глас повече с неефективни обещания за харчове.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 6

    До коментар [#1] от "Rational":

    Не се говори и няма да се говори. Защото администрацията е пълно с сюрия не качествени назначени. Просто получават пари, бонуси, екстри плюс и от мафията да на правят нищо. Как може да се говори за технологии да заместят нищо правещите. Тога ще излезе на яве много далавери и кражби което се извършва. Един прост пример прокуратурата и МВР. Просто получават възнаграждения, бонуси и екстри от мафията за нищо правене. Останалата част от администрацията е хептен зле.

    Ако нямаше ЕС в България щеше да е просто една джунгла с зомбита.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 3

    Линк към много сериозен анализ по темата на експерта Стефан Антонов, който може да се резюмира и с едно изречение: след седемте месеца на Киро, Асен и Лена Б - десетилетие потоп:

    https://glasove.com/na-fokus/sled-promyanata-tezhki-vremena-dvutsifreni-defitsiti-i-zaemi-za-blizo-50-mlrd-lv-do-2025-g

    Нередност?
  • 4
    grancharovl avatar :-(
    grancharovl
    • + 4

    Някой може ли да обясни защо максималната пенсия от 1.Х.2022 г. ще се обвързва със средната заплата, а не със средната или с минималната пенсия. Май че след като не останаха АБПФК дойде редът на държавните служители, депутатите, кметовете, измислените "академици" и тути-кванти - поне да си плащаха част от осигуровките...

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Много поздрави на Буци да пратиш!

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 4

    От всичко може би най-много ме дразни тавана на пенсиите от октомври - 3400лв. Не ме разбирайте погрешно, има навярно мнозина, които са изработили и заслужават, но масата са крадците от Народа, дето 90те в мътните години се осигуряваха на баснословни измислени суми без нищо да е реално останало в бюджета, също милиционери и останалите изброени от 'grancharovl'. Пълно безумие е да имаш демографска катастрофа (напишете 'population decline by country' - първи сме в целия свят) и да даваш пари на най-крадливата част от обществото пари - пак до живот... Утре ще каже някой - ами който иска голяма пенсия ще се осигурява на 10 000лв, хубаво - само дето аз моето съм го платил, а колко от масата на михлюзите дето ще лапат по 3400лв от тази есен са оставили нещо в тази държава. Жалка история и умирането на един народ.

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    Текстът, който е посочил Др. Д е добър и наистина маркира сериозния проблем - именно, че ПП и останалите поеха електоралния позитив от това увеличение, но не и отговорността към физическите и юридическите лица, които запълват дупките в бюджета. След като Асен подпочна по най-безотговорен начин с увеличението на прага (което по никакъв начин не беше упоменато в предизборния период - тогава се говореше за спиране на течове и кражби, леви цели-десни мерки и други подобни ПП-простотии), сега наблюдаваме естествената еволюция.

    Жалкото е, че тези палячовци не се задържаха достатъчно, за да усетим последствията преди фактически избори, за да може тогава електората да ходи с ясно съзнание имайки предвид не само страната на монетата "увеличихме пенсиите със страхотен %", но и "сега се налага да ви вдигнем осигуровките и данъците". Защото при това положение мисля, че очакваните 20% гласове за ПП сериозно ще намалеят.

    Колко мразя когато съм прав, защото още преди година обяснявах на близките си, че Кироасен са завършени идиоти със силно дискусионни познания в темата на икономиката и финансите, въпреки харвард. Яхнаха такава вълна на популизъм, че дори главният виновник за тази простотия Асен Василев онзи ден се изцепи в контра-коментар към служ. министър за дефицита с глупавото "Ние оставихме еди колко си милиарда, 11 милиарда за руски газ ли им трябват" или нещо подобно. Еми не, бай Кокорчо, за да се финансират течовете от дупките, които направихте в бюджета.А сега ще се пести отново от капиталови разходи и ще се попълват дупки с дългове, точно когато цената на финансовия ресурс започна да расте.

    Не съм много сигурен дали читателите тук асимилират тези факти, защото извън бинарното "Гласувам за ПП за да не дойде Баце" все пак е редно да мислим критично по действията. Вече мина година откак тези палячовци влезнаха в политиката и на практика успяха да сътворят толкова поразии, че с години напред няма да можем да ги управим, това дори при положение, че този политически вакуум се запълни най-накрая от екип от кадърни хора. Уви, а-отбора се оказаха дилетанти, сърдити франчайзьорски богаташки старчета и сламени НПО фигурки, както и стартъпъри на държавно финансиране. И не ми казвайте, че трябваше да им даваме шанс. Биографията на целия висш ешелон на ПП не предполагаше нищо изключително или с белег на сериозен талант, извън дядото на Еконт, който обаче също натвори такива чудеса в БДЖ, че не знам с какви очи говори въобще за отговорно управление.

    И за финал - ако някой има интерес на долния линк може да открие интересно интервю с Любо Дацов. Да, за ужас на градския умнокрасивитет той беше част от фейсбук предложението за правителство на Слави, но за щастие човекът разбира от бюджети като дългогодишен кадър на МинФин. Тъкмо може и да разберете откъде идват излишъците на този интелектуален имбецил Асен Василен.

    https://www.segabg.com/hot/category-economy/lyubomir-dacov-kabinetut-petkov-5-puti-ne-uceli-byudzhetnata-prognoza

    Нередност?
  • 8
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova

    Пенсиите трябва да се обвържат с мин.р.запл.Пенсионирал си се с пенсия =0,9 от мин.р.запл.,сега пенсията ти да е =0,9 от сегашната мин.р.запл.

    Нередност?
Нов коментар