Колко пъти може да свърши съдебната реформа на ГЕРБ

След Цачева и Кирилов

За две години това е вторият опит на ГЕРБ за конституционни промени
За две години това е вторият опит на ГЕРБ за конституционни промени
За две години това е вторият опит на ГЕРБ за конституционни промени    ©  Георги Кожухаров
За две години това е вторият опит на ГЕРБ за конституционни промени    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още преди официалното начало на предизборната кампания ГЕРБ обяви намерението си след вота да е водеща сила в разговорите за промени в конституцията. "Този път ние ще водим разговора, защото другите не могат", каза кандидат-депутатът Радомир Чолаков.

Това е вторият опит на ГЕРБ да покаже желание за промени в основния закон в частта му за съдебната власт. Преди две години, след продължилите с месеци протести срещу управлението на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, тогавашният премиер обяви, че ще "рестартира демокрацията" с конституционни промени. И след като доведоха темата до пълен абсурд, ГЕРБ бързо забравиха намерението си да обсъждат "с всички партии" промени в конституцията. Именно те и ДПС в предишния парламент бламираха създадената с тази цел комисия.

Сега, месец преди изборите, записаха в партиен документ, че останалите - ДБ, ПП, БСП и др., нямат собствени виждания за преосмисляне на съдебната система. "Всяка лансирана от тях "идея за съдебна реформа" е присвоена от програмата на ГЕРБ", твърдят от партията на Борисов.

Всъщност ГЕРБ управляваше 11 години. За това време не само не пожела да участва в ограничаването на правомощията на главния прокурор, а в тандем с ДПС всякак пречеше на опитите да бъде поставен дори под минимална отчетност.

Някакви си факти обаче не могат да попречат на Борисовата партия да заключи: "Съдебната реформа беше стартирана и ще бъде реализирана от ГЕРБ!"

Реформата, която ще се "реализира" в бъдещето, вече беше прогласена за завършена още през 2016 г. от Цецка Цачева. В качеството ѝ на председател на парламента от Пекин тя оповести, че съдебната система вече е реформирана. А след нея я довършваше и Данаил Кирилов. Очевидно завършилата съдебна реформа има как още да бъде довършена. И с промени в конституцията, водени от ГЕРБ, има вероятност да се довърши и цялата съдебна система.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Ха-ха, пак ще станат за смях! Реформатори! Ще реформират себе си. Ти да видиш!

    Нередност?
Нов коментар