🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След скандала: Законът "Магнитски" и има ли той почва у нас

Управляващите ще работят по подобен закон, но без да прокарват проблемните текстове от предизвикалата скандал чернова отпреди половин година

Управляващите смятат, че български еквивалент на глобалния акт "Магнитски" трябва да бъде приет, но текстовете му да бъдат съобразени с българската и европейската правна рамка.
Управляващите смятат, че български еквивалент на глобалния акт "Магнитски" трябва да бъде приет, но текстовете му да бъдат съобразени с българската и европейската правна рамка.
Управляващите смятат, че български еквивалент на глобалния акт "Магнитски" трябва да бъде приет, но текстовете му да бъдат съобразени с българската и европейската правна рамка.    ©  Юлия Лазарова
Управляващите смятат, че български еквивалент на глобалния акт "Магнитски" трябва да бъде приет, но текстовете му да бъдат съобразени с българската и европейската правна рамка.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В медиите изтече чернова на български вариант на закон "Магнитски".
  • Част от текстовете предвиждат разпореждане с имущество без съдебен контрол.
  • Коалицията отрече това да е официалният проект на закон, но нейни представители настояват все пак за такъв нормативен акт.

Пореден скандал разклати управляващата четворна коалиция в края на миналата седмица, след като в различни медии изтекоха спорни текстове, свързани с намерението да бъде изготвен български еквивалент на закона "Магнитски".

След като през 2016 г. САЩ приеха глобален вариант на едноименния закон, който дотогава действаше само за представители на Русия, и други страни приеха подобни закони, предвиждащи мерки срещу лица в целия свят, за които има данни, че нарушават човешки права или са замесени в мащабна корупция. Свои варианти прилагат Естония, Канада, Великобритания, Литва и Латвия.

Управляващите обмисляха такъв закон още докато преговаряха за правителството, преди половин година. Поводът за това са обявените през юни 2021 г. по глобалния закон "Магнитски" на САЩ санкции по обвинение в корупция на шестима български граждани, между които и депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият хазартен бос в изгнание Васил Божков.

Тогава служебното правителство на Стефан Янев създаде работна група, която да изработи механизми, за дa се пpeдпaзят дpyжecтвaтa c дъpжaвнo и oбщинcĸo yчacтиe и дpyги paзпopeдитeли c дъpжaвни средства oт ефекта на санкциите. А Министерството на финансите състави "черен списък" с рестрикции за компаниите, свързвани със санкционираните лица.

През февруари т.г. Върховният административен съд отмени действието на този списък по жалба на майката на Пеевски Ирена Кръстева и други засегнати лица. В мотивите беше посочено, че "глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице".

Приемането в България на такъв национален закон означава в него да бъде отразена философията на оригиналния закон "Магнитски" на САЩ. Неговата особеност е, че има силно занижени стандарти за доказване при взимането на решения за налагане на санкциите, а при обжалване, обратно, са много високи. Решенията по американския закон са и вид коректив на бездействието на националните власти по отношение на нарушаване на човешките права и непреследването на корупция.

Идеята на "Продължаваме промяната", залегнала в разпространената в медиите чернова - запори на имущество и конфискация да стават по бърза писта и без съдебен контрол, беше отхвърлена от останалите партньори още тогава.

Близо шест месеца по-късно, когато по неофициална информация е възможно САЩ да санкционират в близките седмици още българи по глобалния акт "Магнитски", темата очевидно става отново актуална - както за управляващите, така и за опозицията, с която се очаква да бъдат свързани засегнатите.

Ето защо изтичането на проекта в началната фаза на писането му вероятно цели изпреварваща реакция. Но остава проблемът с изработването на такъв закон.

Опит да се заобиколят неработещите институции

От проекта ясно си личи, че управляващите опитват да намерят ефективен вариант за санкциониране на лица, за които българската прокуратура се разсейва, но проблемите около тяхното имущество и капитали са видими - както от обществото в България, така и зад граница. Такъв е примерът със санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

Въпреки всички публични скандали около него, особено след 2013 г., когато се опита да оглави ДАНС, държавното обвинение или прекратява проверките, свързани с него, или изобщо не ги започва. Което ясно онагледява и политическата зависимост на прокуратурата в България. Затова и управляващата коалиция прогласи за свои основни приоритети антикорупционната политика и провеждане на съдебна реформа, която да върне върховенство на правото.

Изтеклият проект за български еквивалент на закона "Магнитски" прави опит да заобиколи неработещите прокуратура и антикорупционна комисия КПКОНПИ. Той обаче има един съществен недостатък - дава възможност на политически лица без решение на съд да разпореждат запори и конфискации.

В месеците след съставянето на правителството темата беше замряла, след като ДБ, БСП и "Има такъв народ" се бяха противопоставили на подобни идеи. След изтичането на проекта партньорите заподозряха, че опозицията са се сдобили с черновата и са я разпространили, за да дискредитират правителството.

Министърът на финансите Асен Василев, а след това и министърът на иновациите Даниел Лорер потвърдиха, че темата е на дневен ред, но и двамата отрекоха, че същинският проект ще включва предизвикалите скандал текстове.

Какво предвижда черновата

Видялата бял свят чернова урежда въвеждането на черни списъци със санкционирани лица по подобие на закона "Магнитски". Проблемният текст е, че имуществото на лицата, които са в него, ще бъде запорирано.

Предвижда се още да бъдат създадени национални списъци на лицата и свързаните с тях лица, за които има данни, че застрашават националната сигурност - че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и запориране на имуществото.

Ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в списъка, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Според текстовете предоставянето на информация на новата структура, която ще бъде към министъра на финансите, не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

В проектозакона е заложено още, че се създава междуведомствен съвет, който да защитава държавата от рискове за икономическата и финансовата система, който да бъде оглавен от финансовия министър Асен Василев. (Санкциите по глобалния закон "Магнитски" също се определят от финансовото министерство на САЩ.)

Това е друг спорен момент, защото се смята, че по този начин политически лица (в лицето на финансовия министър) ще вземат репресивни решения.

Какви са нагласите в коалицията?

Вицепремиерът Асен Василев потвърди за съществуването на работна група в Министерството на правосъдието, която работи по написването на подобен закон, но каза, че не е чел текста, разпространен в медиите.

"Това, което е публикувано, не е прието от работната група и не е пуснато за обществено обсъждане", каза Василев. Той обясни, че обявяването на санкциите по американския закон "Магнитски" преди година е заварило "дупка" в българското законодателство, а правителството е поело ангажимент да запълни тази празнота.

От БСП пък подчертаха, че в коалиционното споразумение няма предвиден специален закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски отрече такъв проект да е коментиран в коалиционен формат, нито вътре в самите партии от управлението.

По думите на Христо Иванов (ДБ) подобен закон е необходим. Той обаче посочи, че изтеклите текстове в медиите създават проблеми с конституцията и с Европейската конвенция по правата на човека. "Ние по никакъв начин не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже - такъв законопроект няма и няма и да има", каза председателят на парламентарната група на ДБ.

"Фашизмът" и неговите изобличители

В реакциите си представители на участващата в управлението "Има такъв народ" се подредиха в един хор с ДПС и ГЕРБ. Депутатът от ИТН Станислав Балабанов определи фалшивата по същество новина за проекта, изтекъл в БНР, като "абсолютен фашизъм". "Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора", добави Балабанов.

От ДПС също определиха "законопроекта" като "пълзящ фашизъм".

А според Томислав Дончев (ГЕРБ) подобни текстове никога няма да бъдат приети. "Това, което повече ме притеснява, е степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст, начин на мислене. Ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам този начин на мислене какво ще произведе утре - врагове на народа", попита Дончев.

И все пак: нужен ли е такъв закон

По неофициална информация на "Капитал" към момента в коалицията има единомислие, че подобни текстове са неприемливи. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обаче ще настояват да се направят стъпки в посока приемане на закон, който да регламентира какво се случва с наказаните по закона "Магнитски" в САЩ.

По думите на Христо Иванов, докато в България няма независими съд и прокуратура, страната ще бъде отворена към това външни фактори, включително САЩ, да "правят подобни интервенции, които създават извънредни ситуации, които после се чудим как да ги уредим, и да произвеждаме ето такива публични драми".

"Ако не искаме да се чудим как подобен тип санкции да ги уредим във вътрешноправното си пространство, трябва да си оправим прокуратурата и да знаем как да я направим тази съдебна реформа. И в ГЕРБ, и в ДПС са абсолютно наясно с това нещо, просто трябва да излязат от политическия си ступор и да вземем решение принципно да си оправим къщичката", коментира той в парламента.

Междувременно в ефира на БНР министърът на иновациите Даниел Лорер каза, че подобно законодателство е нужно. Появилият се в медиите текст по думите му обаче е "някаква заготовка за проект, която е един от многото варианти за закон по темата". Той коментира, че "очевидно няма да се предложи закон, който противоречи на базови европейски правни рамки".

Лорер допусна, че текстът на черновата е изтекъл от "лица, около темата "Магнитски", за които в момента е удобно да разсейват общественото мнение от основното към метода (по който ще се реализира).

Кога ще бъде готов

Пред "Капитал" представители на управляващата коалиция коментираха, че в най-скоро време работната група, сформирана в Министерството на правосъдието, би трябвало да представи на четирите партии "драфт на проект за закон".

Определен срок за това няма, но "Продължаваме промяната" смятат, че до месец развитие в тази посока ще има.

Не е изключена и възможността текстове с подобна насоченост да залегнат и в Закона за противодействие на корупцията, който предстои да бъде доработен в следващия месец.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Асен Василевият вариант на Манитски е правен прочит на поговорката "Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак".

    Този уж правен текст е еманация на упорито и тайно прокарваното системно безумие във всички обществени сфери от протокозяшката групичка, която временно изпълнява функциите на МС: мазалото с оръжията, газа, БЮРМ, гуверньора, Весела Чернева, еврото!

    Американският закон Магнитски има една-единствена цел - с всичката мощ на САЩ подборно да елиминира антиамериканизма по света. Затова и когато "наказа" корумпиращият ДП, не наказа корумпирания ББ. Просто вторият ще им е нужен още.

    Гарант за действието на закона Магнитски е Брентън-Уудската доларова система, която бетонира световното господство на долара. Забраната за употребата на американския долар от санкционираните лица е тоягата, която използва американският закон, защото предвижда и вторични санкции за всички физически, юридически лица и банки, които предоставят американската собственост (долара) на нарочения за враг.
    Законът Магнитски всъщност изхвърля "врага" от световната валутна доларова система. Това е наказанието - невъзможност да работи с всякакви финансови инструменти, вкл. и в лева, защото отпусналият му ги моментално влиза под същите санкции и му се забранява да работи с американски долари. И така по веригата...

    Съществена подробност е, че законът Магнитски не е неприложим в юрисдикцията на САЩ, а има единствено и само екстериториален обхват - т.е. само срещу външни врагове е.

    Тъй като никоя друга валута не е световна резервна валута и никоя друга страна няма подобен закон - просто й липсва ограничителния механизъм.

    И питането ми е:
    а) защо тогава правно неизкушеният досега Асен В. взе да се изявява като местен Сенека?
    б) защо тия, които с апломб закриват спецправосъдието, пишат спецзакон, който заобикаля правосъдието? Защото включването на хора в списъци за репресия и отнемане на имущество просто по подозрание няма нищо общо с правосъдието, а с фашизма.

    Опитът на съводача на управляващата партия да прокара на тъмно не просто антиконституционен закон, а закон с философията на един страшен период от цивилизационната ни история, говори за патология: ментална, правна, икономически, обществена, политическа, личностна - В С Я К А К В А !!

    А патологията неизменно завършва със смърт. В случая - на обществото.

    И както е казал един известен чех-антифашист - Юлиус Фучик преди да го обесят: "Хора, бдете!"

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2

    Отивам да си купувам грозде(наесен) от мой познат(всяка година от него взимам)
    Очаквам цена към лев, лев и нещо, той ми казва - 40ст!
    Питам- какво става тука (да не би гроздето да е кофти)???
    - Ааааа, вика той, ти не знаеш ли? - запорираха бузинеса на г-на от околията и няма кой да купува гроздето. Затова му падна цената!
    И си купих тройно на това, което бях планирал!
    Благодарение на такъв един закон по времето на чичко Бойко!!!

    Нередност?
  • 4
    xsp14646787 avatar :-|
    xsp14646787
    • - 1
    • + 1

    Искат да провеждат Народен съд по чужди недоказани обвинения, произтичащи от грантаджийско-медийни дописки, поръчани пак от чужбина! Скандално не, ами ...
    Ако некой има данни за извършено престъпление да ги предаде на българските органи по надлежния ред. Във всички останали случаи България да показва среден пръст на чуждите наказателни списъци.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това да осъзнаеш, че Магнитски е закон пряко насочен срещу селектирани от САЩ хора, че законът и прилагането му противоречат на българския суверенитет изисква някакви когнитивни способности.

    Но хей, масово хората все още не са осъзнали, че цар Киро е просто един измамник, който набута половината си студенти в парламента, без същите да имат каквито и да е сериозни умения и опит, извън това да гласуват под строй. ППППалячовците си остават палячовци, макар в костюм и облечени във власт. Така и с ппппридовраната журналистика. Не е случайно, че толкова близък до коалицията журналист като мадам Паунова се появи в Капитал за да пръска своята неолиб мъдрост.

    Уви, управлението обаче не е като да се надпреварваш с Асен Василев кой първи ще докопа прясно изпечените хот-догчета на приема на Козяк, нито пък се изчерпва до това провалени политици като цар Киро да се самолустросват с подобни неща. Да, може и да докара няколко бипса към рейтинга, ама в дългосрочен аспект заигравките с ДПС може би е редно да ги правят хора, които няма да се качат на първия самолет към Канада като им изтече мандата... Съжалявам, но поредното глупаво решение на този самозван некомпетентен идиот, който наричаме премиер...

    Нередност?
Нов коментар