🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поскъпването на газа срина борсите в Европа

Пазарите на Стария континет отново са под напрежение след ново ограничение в доставките от Русия

Еврото отстъпи до ново най-ниско ниво спрямо долара заради разрастващата се енергийна криза в Европа
Еврото отстъпи до ново най-ниско ниво спрямо долара заради разрастващата се енергийна криза в Европа
Еврото отстъпи до ново най-ниско ниво спрямо долара заради разрастващата се енергийна криза в Европа    ©  Reuters
Еврото отстъпи до ново най-ниско ниво спрямо долара заради разрастващата се енергийна криза в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Старата песен на нов глас - първият понеделник от септември отново възроди притесненията в Европа от енергиен недостиг. Причината отново беше спирането на доставките на "Газпром" по "Северен поток 1" - този път за неопределено време.

Резултатът: цената на газа се покачи с близо 30% в началото на търговията, петролът отново тръгна нагоре, борсите в Европа потъват, а еврото достигна ново 20-годишно дъно спрямо долара. Да започнем с газа. След като цените на природния газ на 29 август достигнаха рекордните 345 евро за мегават/час на борсата в Амстердам, за няколко дни котировките се върнаха с почти 40% до 215 евро в петък. Причината за поевтиняването може да бъде запълването на резервите в европейските страни и увеличаването на доставките от САЩ, но поредният завой на Русия отново промени ситуацията. Цената на природния газ (за доставка през октомври) в момента е около 278 евро за мегаватчас.

Цената на петрола също расте в понеделник. И двата основни сорта петрол - WTI и брент, поскъпват с около 2.5%. След като през юни нефтът достигна цена близо 120 долара за барел, пазарът се успокои. От юни насам суровината е поевтиняла с близо 25%, като цените се върнаха на нива отпреди руската инвазия. От една страна, забавянето на растежа в Китай, от друга, високите цени по бензиностанциите намалиха търсенето през летния период, когато обикновено е най-голямо. Погледите днес ще бъдат насочени към срещата на ОПЕК за септември, но е малко вероятно картелът да реши увеличение в доставките, което предвид настоящата ситуация в Европа обяснява защо цената отново се покачва.

Несигурността в енергийната индустрия оказа влияние на борсите на Стария континент. Акциите на фондовите борси в Париж, Франкфурт и Лондон се търгуват почти изцяло в негативна територия. Германският индекс DAX отвори сесията със спад около 3%, докато във Франция и Великобритания движенията надолу са по-ограничени - около 1-2%, засега. Паневропейският Eurostoxx 50 губи около 2.2%. Едни от малкото компании, които се радват на ръст, разбираемо са енергийните Total, Schell и BP.

Изглежда че промяната в настроенията от днес все още не е достигнала до САЩ, тъй като фючърсите не показват спад, но е много вероятно волатилността да се пренесе и на американските пазари с развитието на деня и старта на търговията в страната. През седмицата се очаква с интерес решението на ЕЦБ относно повишаването на лихвите в еврозоната, което може да окаже допълнително влияние върху представянето на борсите в цял свят. Федералният резерв в САЩ вече повиши лихвите четири пъти тази година, докато европейските им колеги изостават в това направление със само едно покачване от 0.5% през юли.

"Нещата може да се влошат, преди да се подобрят, особено ако сме на прага на рецесия, както се опасяват някои (анализатори), което предполага за по-сложна инвестиционна среда в бъдеще", писаха през август в писмо до клиентите си стратезите на хедж фонда First Eagle Investments. "Може да грешим, но вярваме, че пазарът не е оценил правилно рисковете от по-високи лихвени проценти и потенциална рецесия", споделиха пред инвеститорите си миналия месец стратезите на хедж фонда Rhizome Partners. Според финансистите в момента светът навлиза в следващия етап на рецесията. "Следващият етап от мечия пазар най-вероятно ще включва по-ниски корпоративни печалби поради по-предизвикателния бизнес климат и намален достъп до капитал", предупреждават анализаторите на хедж фонда Summer Value Partners.

Дали икономистите ще се окажат прави предстои да разберем.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvg08393766 avatar :-|
    kvg08393766

    Двете събития имат косвена връзка, като въобще не се анализират причините за спада в индексите, като това е началото от дългосрочен процес, като той също не се анализира изобщо.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    За сметка на това борсовата цена на газа расте ...

    Нередност?
Нов коментар