🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК иска бизнесът да трупа запаси и да разваля договори за доставка при извънредни ситуации

Предложението ще бъде обявено в средата на септември и е отговор на проблемите с веригите доставки, причинени от ковид-19 и инвазията в Украйна

Предложението идва в отговор на проблемите във веригите на доставки, причинени от пандемията ковид-19 и инвазията на Русия в Украйна
Предложението идва в отговор на проблемите във веригите на доставки, причинени от пандемията ковид-19 и инвазията на Русия в Украйна
Предложението идва в отговор на проблемите във веригите на доставки, причинени от пандемията ковид-19 и инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Предложението идва в отговор на проблемите във веригите на доставки, причинени от пандемията ковид-19 и инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейската комисия ще има значителна свобода на действие да обяви извънредно положение.
  • В случай че компаниите не се съобразяват, ще рискуват глоби до 1.5% от средния дневен оборот през предходната стопанска година за всеки работен ден на неспазване.
  • Девет държави членки - включително Белгия, Дания и Нидерландия, предупредиха това лято, че предложението може да превиши правомощията на съюза.

Европейската комисия (ЕК) предлага да има правото да задължава компаниите да изпълняват поръчки приоритетно в рамките на ЕС по време на криза. Бизнесът ще трябва да трупа запаси и да разваля договори за доставка при извънредни ситуации. Т.нар. "Инструмент на единния пазар за действия при кризи", който трябва да бъде представен на 13 септември след предварително обсъждане със страните от съюза, идва в отговор на проблемите във веригите на доставки, причинени от пандемията ковид-19 и инвазията на Русия в Украйна.

В случай че компаниите не се съобразяват, рискуват глоби до "1.5% от средния дневен оборот през предходната стопанска година за всеки работен ден на неспазване". Девет държави от ЕС - включително Белгия, Дания и Нидерландия, предупредиха това лято, докато се изготвяше предложението, че то може да превиши правомощията на блока.

Какво предлага ЕК

Европейската комисия ще има значителна свобода на действие да обяви извънредно положение, задействайки серия от преки действия за влияние върху пазара за предотвратяване на недостига на продукти в критични отрасли. Според черновата на проектопредложението, която изтече от институцията в петък, мерките могат да включват разширяване или пренасочване на съществуващи производствени мощности или създаване на нови, както и пускане на пазара на стоки, свързани с кризата. На компаниите може също да се наложи да приоритизират производството на определени стоки от първа необходимост.

Бизнесите, които предоставят невярна или подвеждаща информация, може да бъдат изправени пред глоби до 300 хил. евро, докато тези, които не спазват заповедта за приоритизиране на ключови продукти, може да бъдат засегнати от ежедневни периодични наказателни плащания в размер на 1.5% от средния дневен оборот.

Инструментът за намеса в единния пазар би дал на комисията изключителни правомощия при ситуации като "геополитическа нестабилност, изменение на климата и произтичащи от това природни бедствия, загуба на биоразнообразие и глобална икономическа нестабилност", пише в документа. Страните от ЕС може също да бъдат задължени да складират определени стоки, ако е активиран така нареченият "режим на бдителност".

Комисията, надграждайки водещата си роля в купуването на ваксини по време на пандемията от ковид-19, ще има право да преговаря за стоки, свързани с кризата, ако поне две страни от ЕС поискат това. Страните от ЕС, които участват в съвместната покупка, няма да имат право да купуват артикулите поотделно. Брюксел вече включи подобни идеи, когато предложи Закона за чиповете на ЕС по-рано тази година, за да предотврати потенциалния недостиг на полупроводници.

По-внимателното наблюдение на веригите за доставки ще бъде основна част от плана на ЕС. Както комисията, така и страните от ЕС ще одитират последователно стратегическите вериги за доставки, за да предотвратят недостиг. В черновата на документа многократно се казва, че ЕС ще защитава поверителността на чувствителната търговска информация.

Реакциите на държавите

Девет държави от ЕС - включително Белгия, Дания и Нидерландия, предупредиха това лято, докато се изготвяше предложението, че то може да превиши правомощията на блока. Комисията също така ще изисква избягване на затваряне на вътрешни граници на ЕС и забрани за износ, както се случи в първите дни на пандемията, когато страни като Германия и Франция прекъснаха доставките на лични предпазни средства и шенгенската зона беше многократно затворена.

Според черновата на документа, която се консултира с държавите от съюза, ЕК първо ще може да обяви "бдителност", когато установи, че може да настъпи криза. Това ще позволи да поиска от съответните компании информация за техните вериги за доставки и клиенти. Може да поиска от правителствата да изградят стратегически запаси. При определени обстоятелства може да направи тези мерки задължителни, под заплаха от глоби.

Втората фаза, изискваща одобрението на държавата членка, ще предостави на комисията правомощия да ръководи пазарната дейност и да доставя стоки директно, отново подкрепени от неуточнени глоби за неспазване.

Комисията обсъжда подробности със страните от ЕС и съзаконодателите, преди предложението да стане закон в процес, който ще отнеме месеци.

Има и вътрешна опозиция срещу плана, който е създаден от Тиери Бретон, комисаря по вътрешния пазар, и той може да се промени. Според дипломатически източници, цитирани от Financial Times: "Инструментът беше предназначен да бъде целенасочен по обхват, така че да се справи с риска от фрагментация на единния пазар в случай на широкомащабна криза. Сега той се превръща в октопод на планираната икономика, въобразявайки си, че може да протяга пипалата си в глобалните вериги за доставки и да ги контролира."

Притесненията на бизнеса

Предприятията са недоволни, след като са били информирани за плана, който има за цел да защити единния пазар от шокове в предлагането. "Бихме били много загрижени, ако това предложение беше прието в такава интервенционна форма", каза Мартинас Барисас, директор за вътрешния пазар в BusinessEurope, пред "Капитал", който представлява работодателите в блока.

"Това може да задължи държавите членки да отменят договорното право, да принуди компаниите да разкриват чувствителна търговска информация и да споделят складираните си продукти или да диктуват тяхното производство при всякакъв вид криза, за която комисията реши", казва Барисас и допълва, че компаниите са се съгласили на предложение за механизъм, който би предотвратил повторение на прекъсванията, претърпени по време на пандемията от коронавирус, когато някои държави членки затвориха граници и ограничиха износа. Но бизнесът е наясно, че настоящият план е твърде натрапчив и трябва да бъде оставена повече гъвкавост.

По време на пандемията ЕС прие законодателство, позволяващо забрани за износ на ваксини като отговор на това, че САЩ блокираха доставките на ваксини за блока. Правителствата също поискаха от компаниите да пренасочат производството към маски за лице, манти и вентилатори на фона на глобалния недостиг. Представители на ЕС казват, че днес има подобни проблеми с торовете. Високите цени на газа намалиха производството със 70% в целия блок и повишиха цените за фермерите.