🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Народният чужд агент: Как Алла Пугачова преобърна играта на Кремъл

Сега патриот е този, който е против войната и Путин

Всички чакаха дали Пугачова ще заговори за войната. И тя каза: "спокоен живот и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели"
Всички чакаха дали Пугачова ще заговори за войната. И тя каза: "спокоен живот и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели"
Всички чакаха дали Пугачова ще заговори за войната. И тя каза: "спокоен живот и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели"    ©  Shutterstock
Всички чакаха дали Пугачова ще заговори за войната. И тя каза: "спокоен живот и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели"    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ян Шенкман, руски журналист, литературен и музикален критик, в коментар за "Новая газета - Европа"

Алла Борисовна Пугачова (удостоена със званието народен артист на СССР през 1991 г. - бел. ред.) има много шумни събития в живота си (в допълнение към хитовете) - от първите страници с нейната снимка може са се направи тритомник. Но това, което направи сега, е нещо много повече. Изрече прости думи, от които руските медии цитират само първата част:

"Моля да ме запишете в редиците на чуждестранните агенти, защото съм солидарна с моя съпруг (известният комик Максим Галкин, който беше обявен за "чуждестранен агент" от руските власти - бел. ред.) - честен и достоен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, който желае на Родината просперитет, мирен живот, свобода на словото и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели, превърнали страната ни в парий и утежнили живота на нашите граждани."

Ефектът беше сякаш е изстреляна ракета по Кремъл. Никой не е очаквал Пугачова да се застъпи за протестиращите и за Навални, нея я няма тук. Но с избухването на войната името й изплува почти веднага: "Защо Пугачова мълчи?" Рокаджиите си казаха думата, както и артистите, но мащабът не е същият, ако и гласът на Пугачова не прозвучи.

Разликата е като между The Doors и Азнавур. Антивоенните песни на недоволни интелектуалци са едно, а човекът, чиито песни ти е пускала баба ти, е съвсем друго - различна дълбочина на подсъзнанието. Пугачова със сигурност ще бъде чута от всички - от дребните буржоа, които не следят новините, до нефтените работници от Тюмен. Но тя мълчеше.

През пролетта двамата с Галкин заминаха за Израел, получавайки своята доза обвинения в предателство. Галкин започна да изнася антипутински концерти, за които беше залят с помия. През август Пугачова се завърна. Ако сте заминали след 24 февруари и се върнете, имате две възможности. Или се разкайвате пред властта, като казвате задължителните думи за подкрепа на войната и Путин (войната и Путин са близнаци). Или седите без пари и без работа в очакване на наказателно дело. Ако седите много тихо, може да ви се размине.

За Пугачова тези правила не важат. Тя веднага започна да говори. Отговори на нападките на Никита Михалков (режисьор и поддръжник на Путин - бел. ред.), като припомни цитати от филма му "Роби на любовта": "Родината ще ви прокълне" и "Господа, вие сте животни!".

Почете предизвикателно паметта на Горбачов с думите: "Отиде си епохата, в която получихме свобода, престанахме да бъдем "империя на злото" за целия свят, изчезна страхът за бъдещето на децата ни. И най-важното - Горбачов отхвърли насилието като политика и начин на поддържане на властта." Като може би единствената звезда в Русия, която има правото да говори от името на народа, Пугачова недвусмислено заяви: сегашният режим е антинароден, а интересите на хората са други - спокойствие и бъдеще за децата им.

Всички чакаха дали Пугачова ще заговори за войната. И тя каза: "спокоен живот и нашите момчета да не гинат за илюзорни цели". Думата "наши" отдавна е приватизирана от властта. Така Пугачова обръща играта. "Нашите" сега са тези, които са против войната. И тези, които я разпалиха, са враговете. Заради тях загиват и страдат хората ни. Не може да си патриот и да подкрепяш това.

Реакциите в мрежата избухнаха. Много хора се извиняват, че са я подценявали, мислели са я за естрада, но тя направи нещо, което много "готини" не посмяха.

Поетът Кирил Медведев написа: "С традиционните семейни и лични чувства тя се изправи срещу милитаристичния и протофашистки нихилизъм, станал почти държавна идеология. Пропагандистите вече блъскат, че това уж е бунт на богатите. Глупости. Това е бунт на масовия здрав разум. Малко вероятно е той да роди нова политика, но политическото зло може да се препъне в него."

Масовият здрав разум. Дълги години той нямаше силен глас. И ако утре Пугачова бъде обявена за "чуждестранен агент", тази титла ще звучи така: народен чуждестранен агент на Русия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 10

    Да е жива и здрава! Не съм очаквал точно от този човек такава реакция, но ми се издигна в очите!

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 11

    Свалям шапка на (баба) Алла! Много смела постъпка. Очевдино е, че ако човек има достъп до обективна информация и има здрав разум, няма как да подкрепя безумията на Путин.
    А Алла явно има И топки. Големи.

    Нередност?
  • 3
    hristeto avatar :-|
    Hristo Nikolov
    • + 3

    Дано даде тон и на другите звезди на Русия, зашото това, което се случва е безумие! Този човек трябва да бъде спрян! И това може да се случи не с военни, атентати и погроми, а със силата на словото на интелигенцията на Русия! Дано, когато го каже най-голямата, останалите да придобият смелост и да говорят.

    Нередност?
Нов коментар