Кремъл не може да спре войната, може само да я загуби

Руската армия бавно ще се разпада, но дори и сега е опасно за властта да я върне у дома

Министерството на отбраната на Руската федерация не дава никакви данни за загубите в човешка сила и военна техника.
Министерството на отбраната на Руската федерация не дава никакви данни за загубите в човешка сила и военна техника.
Министерството на отбраната на Руската федерация не дава никакви данни за загубите в човешка сила и военна техника.    ©  Shutterstock
Министерството на отбраната на Руската федерация не дава никакви данни за загубите в човешка сила и военна техника.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Павел Лузин, руски политолог, експерт по външна и отбранителна политика, в интервю за "Новая газета - Европа"

Как оценявате загубите на руската армия в Украйна?

Нямам собствени оценки, следя какви данни дава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, какви данни сочат и американците - Пентагонът и ЦРУ, и тези на англичаните, защото те имат много повече възможности за събирането им. И тези данни не си противоречат. Пентагонът твърди за загуби от 70-80 хиляди убити и ранени и това е доста консервативна оценка, самите те казват, че не са сигурни в нея. Успоредно с това Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна говори за 42-43 хиляди убити.

Министерството на отбраната на Руската федерация не дава никакви данни. Имаше течове в медиите през пролетта - дори в "Комсомолская правда" се спомена за повече от десет хиляди загинали, но очевидно оттогава възможността за подобни течове е прекъсната.

Но трябва да се отбележи, че Русия воюва не само с въоръжените си сили, но и с всякакъв вид групировки. От ОРДЛО (отделните райони на Донецка и Луганска област), които Русия контролира от 2014 г., са мобилизирани десетки хиляди хора. Воюват също наемници, националната гвардия и т.н.

За сегашната война Русия разполага с от 134 000 до 168 000 военнослужещи - говоря за бойна готовност, а не за парадно шествие. Останалите са заети с други неща. Например Ракетните войски със стратегическо предназначение - кой друг ще охранява ракетните бази? Това е голям офицерски корпус, батальони или гвардейски роти, в зависимост от размера на базата. На бойното поле от тях няма да има никаква полза, защото охранителният батальон, разбира се, е от хора със засилена подготовка, но за конкретни задачи. Флотът не може да бъде пренасочен, по-голямата част от него не е във войната, той се намира в Мурманск, Северодвинск, Калининград, Санкт Петербург, Каспийско море и най-важното - във Владивосток и Камчатка.

Можете да изпращате сухопътни войски, въздушнодесантни войски и морски пехотинци. Общият им брой е някъде около 350 - 360 хил., но трябва да се има предвид колко от тях са боеспособни. През 2017 г. казаха, че планът е за 125 батальонни тактически групи (БТГ), но миналата година Шойгу (министърът на отбраната - бел. ред.) каза, че вече имаме над 165. Въпреки че не е ясно откъде идват.

Една група е от около 800 до 1000 души. Но това са тези, които могат да се бият. Да допуснем, че има и мотострелкови бригади в постоянна готовност, тогава в тях ще има по три БТГ, а има и обикновени бригади или дивизии - там една БТГ е боеспособна, друга е наполовина и отнема няколко седмици, за да се приведе в бойна готовност, третата е с наборници, на които никой не възлага особени надежди.

И в Кремъл сега мислят откъде да набират армия. Планираха 134 хил. наборници, но последните данни бяха за 89 хил. души. Те обаче могат да бъдат изпратени на бойното поле след четири месеца. Има указ за военната служба, подписана от президента на Русия през 1995 г., в която ясно е посочено, че наборникът може да бъде изпратен във военна зона след четири месеца обучение.

Те няма да изпратят наборници, освен ако не убедят селските момчета да подпишат договор и да ги пратят веднага. Чули ли сте някои от тези, които през пролетта бяха заплашени с наказание, защото са изпращали наборници в Украйна, наистина да са наказани? Аз не знам за такъв случай.

Указът на Путин за увеличаване на числеността на армията със 137 хил. души начин за увеличаване на броя на участниците във войната ли е?

Изглежда, че не. Трябва да видим какъв ще е резултатът, какви други решения ще се вземат, но смятам, че тези нови щатни бройки ще скрият плащанията на осакатените, на семействата на жертвите, пенсиите за загуба на прехрана.

Тоест това ще бъдат "мъртви души"?

Точно така. В противен случай в статистиката на получаващите инвалидни и наследствени пенсии ще излезе голяма маса инвалиди и наследници на загинали. А ако тези средства се разпределят по ведомостите на МО, тогава нищо няма да излезе. Във всеки случай след този указ не е имало други. И той ще влезе в сила едва от 1 януари 2023 г., когато по-голямата част от пенсиите вече ще бъдат определени.

Как руската армия може да попълни загубите си?

Тези загуби не могат да се компенсират. И как да го направят? Възможно е инженерната единица да се преименува в бойна ударна единица и да се изпрати да се бие. Могат да бъдат изпратени и свързочници. Но как ще се бият е въпросът.

Ако мъж на 40 години изведнъж реши да отиде на война, то няма да е, за да защитава страната си и семейството си, а за да спечели пари. Такива хора не могат да победят. "Пушечното месо", както ги наричат, не живее дълго, освен това има малко такива хора, нито един регион всъщност не може да събере тези "батальони". Не можете да спечелите войната с тази численост.

Неотдавна "Новая газета - Европа" писа, че дори не могат да наемат необходимия брой затворници, включително от зоните на "бившите служители" - с опит в специални и други части.

И затворниците от редовните зони също не вървят много добре. Но дори и тогава - добре, взехте един затворник, дадохте му автомат. Кой ще ги командва? Ако поставите двама или трима от тези наемници в единица, след първата нощ или ще има пълна загуба на дисциплина, или някой ще убие някого. Командирът, който трябва да заповядва на тези затворници, по-добре да не им обръща гръб - ще го застрелят и ще кажат, че това е заблуден куршум.

Значи загубите не могат да се попълнят?

Биха могли да се попълнят само чрез мобилизация, но тя не е осъществима нито политически, нито технически.

Политически е ясно, но защо не и технически?

Къде да ги мобилизирате? Нужни са кадрови подразделения, които да приемат тези мобилизирани, да ги обучават, да провеждат бойно съгласуване и чак тогава да ги изпращат да се бият. Но мобилизацията в Русия е възможна само със сила.

Като цяло има два вида мобилизация. Първият е републикански, доброволен, както е в Украйна сега, когато има мотивация. Те мобилизираха милион души по този начин, но не всичките отиват на война наведнъж.

Вторият тип е принудителна мобилизация: сталинистка, маоистка, полпотовска и т.н. Първо в селото идва комисар с двама въоръжени войници, строява всички селяни и казва: ако не дойдете с нас, ще ви разстреляме. Отвежда ги в друг регион, където са напълно непознати, и едва след това им дава оръжия.

След първата битка и най-вече след като са убили хора, това вече е сплотена част. Тогава могат да грабят - няма значение, важното е да имат пълна консолидация като маса, която няма да избяга и ще следват реда, водени също и от стокхолмския синдром.

А какво се случва с военната техника?

И тя търпи загуби. Съветската техника, всички тези бойни машини на пехотата са предназначени за друга война, Те са направени въз основа на идеята за съветска офанзива до Ламанша. Не са за маневрена защита и за съвременна война, в която трябва да използвате мозъка си.

Сега, предвид санкциите и липсата на внос, има ли предприятия, които да заменят повреден танк с нов?

Не, не съществуват. Нови танкове почти не се произвеждат у нас, предимно се модернизират стари. А за това, което се произвежда, се използват вносно оборудване и вносни компоненти. Година, две, три тази техника ще работи, след това ще започне да се разваля.

Значи все пак сега и нови оръжия отиват на война?

Може да отидат, но целият въпрос е в количеството: то е много ограничено, защото производителността по цялата верига е много ниска и е невъзможно да се увеличи. Например руските заводи могат да произвеждат 30 хеликоптера на година и не могат да се надскочат.

Ако, да речем, ракета удари самолет, той най-вероятно ще долети до неговото летище. Но няма да се върне на бойното поле. В повечето случаи повреденото оборудване се отписва.

В каква степен Русия може да възстанови загубата на военна техника?

В никаква. За половин година е изразходвана продукция, която заводите са произвели за пет до седем години, а при някои видове оръжия - за десет. За това може да се съди по данните за загубите на украинците и западното разузнаване.

Освен това има видове техника, която вече не се произвежда, например Су-25. Ще доизразходват ресурса на двигателя му - и това е. На Су-25 все пак можеш да смениш двигателя, но на Су-24 това им е последната война. А по-модерните самолети са твърде сложни, произвеждат се по 15-20 броя от всеки тип годишно.

Дали война за унищожаване на градове е просто следствие от разбирането, че е все по-трудно да се биеш с хора и друга техника и е по-лесно е да хвърлиш срещу врага всичко, което се изстрелва и лети?

Да, в този смисъл е артилерийският и ракетен терор.

За такава война на руската армия ще й стигнат ли ресурсите?

Ако руската армия намали интензивността на обстрелите, ще има достатъчно за известно време. Самата руска армия обаче според своя modus vivendi и modus operandi ще се превърне в неконтролируема тълпа. Но за нередовна, асиметрична война ще е достатъчно.

Друг е въпросът дали противникът ще й позволи да води такава война. Въоръжените сили на Украйна вече се противопоставят, те просто мелят руската армия. Тоест руската армия все още е в състояние да прави пакости, но колкото по-нататък отива, толкова повече престава да бъде армия, превръщайки се в морално разложена групировка. Много сървайвъри са там вече половин година и това е крайният срок, крайното време е за ротация. Иначе тези, които се върнат месец-два по-късно, вече няма да са кадрови военни.

И моралното разложение е половин беда, тези хора по принцип няма да могат да изпълняват никакви бойни задачи, това е непоправимо. Стандартната ротация е на три-четири месеца, а след това човек има нужда от почивка, трябва да се възстанови. Трябва да бъде изваден от тази среда, която му действа като капан. В армията започва криминализация, те трябва да вземат някъде алкохол, някъде наркотици. Искат по някакъв начин да оправдаят престоя си там в собствените си очи - и започват да грабят. Освен това губят всякаква стойност като военен персонал.

Видяхме доброволци, които събират почти всичко за армията: от тестени изделия и питейна вода до уоки-токита и униформи. Министерството на отбраната не може ли да осигури всичко това?

На военното поле издадената униформа се износва за седмица-две. Ботушите също. Министерството на отбраната има резерви, но те не са безкрайни. Там действат както през XVI-XVII век - въоръжаваме войника и го изпращаме. Ако оцелее, ще се изхрани някак. Ботушите ще бъдат свалени от убит враг. Или от умрял другар. Или крадете от местното население. И ще сложите маратонки вместо обувки.

Знаете ли кой произвежда военни ботуши в Русия? Всички армейски униформи се шият от Федералната служба за изпълнение на наказанията, от затворниците.

Стандартните барети се произвеждат в колониите, оттук и качеството им. Има, разбира се, частни фирми, които правят по-добри обувки, продават се в магазините за ловци например, но обемите не са тези, от които армията се нуждае, особено по време на война.

Добре - Путин са го излъгали. Но как може военното командване да не знае какво е състоянието на нашата армия?

Ето защо Генералният щаб протестираше срещу войната. Всички проблеми бяха известни. Военните крещяха чрез медиите: ние не можем да се бием. Но чекистите планираха войната и казаха: ние се нуждаем от армия само за да вдигнем авторитета си, иначе ще разчитаме на нашите агенти, украинското общество е готово да се върне в Майка Русия, просто трябва да добием някакви недобити националисти... Освен това политическата икономика на Русия беше извън равновесие до 2020 г., което също е причината те да влязат във война.

В същото време руската армия има постижения - част от територията на Украйна е под неин контрол, Херсон е "освободен"...

Ясно е, че от украинска страна имаше както предатели, така и колаборационисти, така че успяха да превземат същия Херсон. Но какво ще правите с него? Ще провъзгласите Херсонската народна република - и какъв е смисълът? Вие наистина не контролирате нищо там. Икономическа дейност там няма и няма да има. В ОРДЛО - или в "ДНР" и "ЛНР", имаше остатъци от икономическа дейност, но те приключиха. Свършиха дори въглищата.

Там най-напред свършиха миньорите, които биха могли да добиват тези въглища, оборудването в мините и парите за субсидии за тези мини.

Това е неизбежен процес и вече е невъзможно да се възстанови каквато и да е икономическа активност в ОРДЛО. Каква беше икономическата активност в Херсонска област? Фермери. Но вече веднъж ги ограбиха, едва ли ще продължат да работят там. Фермер без машини, без семена, без пари не е фермер. Контролът върху окупираните територии ще струва на Русия многократно повече от отказването от тях.

Предвид всичко това колко време смятате, че може да продължи войната?

Ако руските въоръжени сили намалят интензивността на конфликта, а украинците не ги контраатакуват, това може да продължи дълго време. Руската армия бавно ще се разпада. Но дори и сега е опасно за Кремъл да я върне у дома.

Да, това ще са въоръжени хора, ядосани на властта.

Именно. И затова може да продължи с години. Освен това с паралелната криминализация на Крим, Белгородска и Курска област всичко ще отиде там. Но това е, ако украинците не натиснат силно.

Ако украинците продължат да мелят руската армия, тогава не можем да предвидим нищо, това е "мъглата на войната". Но руската армия няма да може да се бие. Организационно ще деградира. Засега тя запазва някаква организационна структура, въпреки че някои формирования вече започнаха да се разпадат. Но ако нещата продължават така, до зимата руската армия като организационна сила ще престане да съществува.

Това ще даде възможност на Украйна да спечели войната. Но в същото време ще постави проблема как да възстановят териториите си след войната. Как да ги трансформират обратно от криминализирано състояние в нормално общество. Мисля, че Украйна разбира това.

Има ли начини Русия да избегне подобно развитие?

Ако мислите рационално, тогава трябва да спрете войната, да кажете, че е била грешка. Бедата е в това, че самата дума "рационален" тук вече е фантазия. В сегашната конфигурация самият Кремъл не може да прекрати войната, може само да я загуби.

Все още няма коментари
Нов коментар