🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Масовите гробове в Изюм доведоха до призиви за трибунал за военни престъпления в Украйна

Киев твърди, че много от жертвите в освободения от руската окупация град са цивилни, сред които жени и деца

Киев е решен да покаже тези кадри на света и затова е осигурен достъп на конвой от международни журналисти
Киев е решен да покаже тези кадри на света и затова е осигурен достъп на конвой от международни журналисти
Киев е решен да покаже тези кадри на света и затова е осигурен достъп на конвой от международни журналисти    ©  Reuters
Киев е решен да покаже тези кадри на света и затова е осигурен достъп на конвой от международни журналисти    ©  Reuters
Темата накратко
  • Киев твърди, че много от жертвите в освободения от руската окупация град са цивилни, сред които жени и деца.
  • Зеленски заяви, че по ексхумираните тела разследващите са открили доказателства за мъчения.
  • Макрон осъди "по най-категоричен възможен начин" това, което нарече извършени "зверства" в Изюм

Поелата председателството на Съвета на ЕС Чехия призова за международен трибунал относно руската инвазия в Украйна. Това се случва след разкритието на стотици гробове в град Изюм, който наскоро бе освободен от украинските сили. Чешкият външен министър Ян Липавски заяви: "Обявяваме се за наказването на всички военни престъпления. През XXI век подобни атаки срещу цивилно население са немислими и възмутителни и не трябва да бъдат подминавани. Призоваваме за бързо установяване на специален трибунал, който ще потърси отговорност за престъпленията".

Киев твърди, че много от жертвите в Изюм са цивилни граждани, сред които жени и деца, и обвинява Русия във военни престъпления. До този момент са ексхумирани 59 тела, но се очакват много повече от гробовете в гориста местност край града, пише британската ВВС. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по телата разследващите са открили нови доказателства за извършени мъчения. "Над десет стаи за мъчения вече са намерени в освободените райони на Харковска област", казва Зеленски. И допълва, че за това руснаците "ще трябва да отговорят и на бойното поле, и в съдебната зала".

Москва не е коментирала относно масовите гробове в Изюм. До този момент Кремъл твърди, че неговата "специална операция" не взема на прицел цивилни граждани.

"Цивилен с въже около врата"

В четвъртък председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че иска руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния наказателен съд за военни престъпления в Украйна. Разкритията за зверствата в Изюм само ще задълбочат тези призиви.

Пред ВВС харковският регионален прокурор Олександър Илиенков твърди, че няма съмнение, че в Изюм са извършени военни престъпления. "В първия гроб имаше цивилен с въже около врата. Някои от жертвите са убити, някои са измъчвани, някои са убити вследствие на руски въздушни и артилерийски атаки", казва той.

Киев е решен да покаже тези кадри на света и затова е осигурен достъп на конвой от международни журналисти. Около 100 украински служители към звеното за извънредни ситуации, носещи сини найлонови престилки, разкопават един по един гробовете. Според украинската полиция става въпрос за около 445 гроба, но в някои от тях има повече от едно тяло. Едва сега, когато руските войски са изтласкани от района, Киев може да проведе разследване и може да се определи колко жертви са останали след окупацията.

Френският президент Еманюел Макрон осъди "по най-категоричен възможен начин" това, което нарече извършени "зверства" в Изюм. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ коментира, че информацията за гробовете в украинския град е "ужасяваща", но е в рамките на "тази бруталност, с която руските сили извършват своята война срещу Украйна". И допълва, че Вашингтон ще съдейства за документирането на военните престъпления и за "търсенето на отговорност от руснаците".

Предупреждение от Байдън

Разкритията за масовите гробове идват на фона на продължаващата контраофанзива на украинските войски в североизточните части на страната. В петък руският президент Владимир Путин заяви, че скорошните бойни успехи на Киев няма да променят военните планове на Москва в Източна Украйна, а ден по-късно американският държавен глава Джо Байдън го предупреди да не използва химически или ядрени оръжия във войната.

Според украинската полиция става въпрос за около 445 гроба, но в някои от тях има повече от едно тяло.

Според доклад на британското министерство на отбраната Русия усилва атаките срещу цивилна инфраструктура в Украйна. "Тъй като е изправена пред неуспех на фронтовата линия, Москва вероятно е разширила обхвата на локациите, които е готова да удари, в опит директно да подкопае морала на украинците и на тяхното правителство", се казва в доклада.

Все още няма коментари
Нов коментар