🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да издоиш светофар

Търговете за светофарни уредби в София

Общината обяви третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата става над 40 млн. лв.
Общината обяви третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата става над 40 млн. лв.
Общината обяви третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата става над 40 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Общината обяви третата обществена поръчка за светофари, като общо сумата става над 40 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От няколко години Столичната община се е заела да поставя "умни светофари" по улиците и булевардите. Те бяха рекламирани, прокламирани и инсталирани. С благородната цел да се наблюдава трафикът, да се премахнат задръстванията, съответно замърсяването на въздуха, да поставят пешеходците в преимуществено положение.

И, както се полага, обяви обществени търгове, които бяха спечелени от съответните фирми. В няколко поредни разследвания през годините "Капитал" разкри, че при въпросните фирми има странни връзки, които не говорят много за честността на избора. Въпреки това в сряда Столичната община отвори офертите по поредния търг, за още малко нови светофари и много повече пари за поддръжка и още куп дейности на досега поставените и техните системи. Заложена е същата сума като преди, но този път и за двойно по-малко време. А както показва практиката - сключва се договор за 9 милиона например, а след това с анекси се изсипват още 30 милиона.

Условията на търговете естествено са така направени, че да се явят само определени фирми и консорциуми - естествено те ги и печелят. Практиката в други градове в България показва, че общините само поръчват светофари и системи и след това сами си ги поддържат. София обаче, тъй като е богата столица, си наема фирми, които да строят светофари, да ги поддържат, да ги инспектират и всички други дейности, заради които потичат едни наши пари към едни техни фирми. Свързани естествено с хора в общината. Каква изненада!

Тъпото е, че, първо, задръстванията не спират, нито бутоните за пешеходци по 300 кинта единият винаги работят, а договорите са за две години. Тоест дори и ГЕРБ да загубят идващите местни избори, издояването на светофарите ще продължи.

Все още няма коментари
Нов коментар