🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три стратегии срещу бизнеса с отвличане на вниманието

Платформите продават на търг нашия най-ценен когнитивен ресурс. След "критичното мислене" умението за "критично игнориране" ще намали информационното претоварване

С "критично игнориране" можем да си осигурим повече време за концентрирана работа или общуване.
С "критично игнориране" можем да си осигурим повече време за концентрирана работа или общуване.
С "критично игнориране" можем да си осигурим повече време за концентрирана работа или общуване.    ©  Shutterstock
С "критично игнориране" можем да си осигурим повече време за концентрирана работа или общуване.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ралф Хъртвиг, институт "Макс Планк", Сам Уайнбърг, Станфордски университет, и Стивън Левандовски, университет в Бристол, в статия за The Conversation

Мрежата е едновременно информационен рай и ад. Безкрайно богатство от висококачествена информация е достъпна точно до непрестанния поток от разсейваща, невярна и манипулативна информация.

Платформите, които контролират търсенето, са замислени в грях. Техният бизнес модел продава на търг нашия най-ценен и ограничен когнитивен ресурс - вниманието. Те отвличат вниманието ни, като го насочват към информация, която предизвиква любопитство, възмущение или гняв. Колкото повече успяват, толкова повече реклами могат да ни показват и толкова по-големи печалби натрупват.

Анализ от 2019 г. на хаштагове в Twitter, заявки в Google и коментари в Reddit установи, че нарастващата конкуренция в тази посока води до по-кратки интервали на колективно внимание, което пък води до все по-ожесточена конкуренция за нашето внимание - порочен кръг. Имаме нужда от стратегии, които помагат да си върнем поне малко автономията и ни предпазват от излишъците, капаните и смущенията на днешната икономика на вниманието.

Класическата стратегия е критично мислене - интелектуално дисциплиниран, самонасочващ се и изпълнен с усилия процес за идентифициране на валидна информация. Без съмнение тази способност е изключително важна, но дали е достатъчна в свят на изобилие от информация и бликащи източници на дезинформация? Отговорът е "не" поне по две причини:

- цифровият свят съдържа повече информация, отколкото световните библиотеки, взети заедно. Голяма част от нея идва от непроверени източници и липсващи показатели за надеждност. Само критичното мислене би ни парализирало напълно, защото никога няма да имаме време да прочетем действително ценната информация, която старателно се опитваме да идентифицираме.

- инвестирането на критично мислене в източници, които трябва на първо място да бъдат игнорирани, означава, че търговците на внимание са получили това, което са искали.

В неотдавнашна статия екип от учени - в областта на философията, науката за познанието и образованието, твърди, че колкото се нуждаем от критично мислене, толкова се нуждаем и от критично игнориране.

Критичното игнориране е способността да избираме какво да пренебрегнем и къде да инвестираме ограничения капацитет на внимание. То е нещо повече от това да не обръщаме внимание - става въпрос за създаване на здравословни навици и базова компетентност в цифровия свят. Без нея ще се удавим в море от информация, която в най-добрия случай е разсейваща, а в най-лошия - подвеждаща и вредна.

Има поне три стратегии за критично игнориране, като всяка реагира на различен тип вредна информация:

Самонапомняне - дава възможност на хората да бъдат "архитекти на избора", като проектират своята информационна среда така, че да работи най-добре за тях и по полезни начини. Можем например да премахнем разсейващи и "неустоими" известия. Или да им зададем конкретни часове, за да имаме повече време за концентрирана работа или общуване. И да ограничим и използването на личните ни данни за целенасочена реклама.

Съпътстващо четене - това означава да потърсите информация за организацията или лицето зад даден сайт, преди да се потопите в съдържанието му. Първата стъпка е проверка за източника, т.е. да използвате силата на мрежата, за да проверявате мрежата.

"Не хранете троловете" е стратегия към злонамерени потребители. Умишлените разпространители на дезинформация често отвличат вниманието с измислен дебат. Евристиката съветва да избягвате дебати с тролове, а да ги блокирате или развенчавате.

Образователните усилия са от решаващо значение. Без компетентността да избираме къде да инвестираме ограниченото си внимание ние позволяваме на другите да поемат контрола над нашите очи и умове. Както проницателно отбелязва психологът Уилям Джеймс в началото на ХХ век: "Изкуството да бъдеш мъдър е изкуството да знаеш какво да пренебрегнеш."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geleto avatar :-|
    Гелето

    Отлична статия. БРАВО!!!

    Нередност?
Нов коментар