🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шефът на ЦРУ: Китай има съмнения дали ще може да превземе Тайван

Според Уилям Бърнс конфликтът между Китай и Тайван не е неизбежен

Китай смята Тайван за част от страната и се е заканил да поеме контрола над острова, ако е необходимо - със сила, докато Вашингтон е задължен съгласно американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си
Китай смята Тайван за част от страната и се е заканил да поеме контрола над острова, ако е необходимо - със сила, докато Вашингтон е задължен съгласно американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си
Китай смята Тайван за част от страната и се е заканил да поеме контрола над острова, ако е необходимо - със сила, докато Вашингтон е задължен съгласно американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си    ©  Reuters
Китай смята Тайван за част от страната и се е заканил да поеме контрола над острова, ако е необходимо - със сила, докато Вашингтон е задължен съгласно американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си    ©  Reuters

Китай има съмнение, че ще може да осъществи инвазия в Тайван, и трудностите, пред които се изправя Русия във войната си с Украйна през изминалата година, допълнително подсилват тези съмнения. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю през американската телевизия CBS.

"Първо, смятам, че трябва да се отнесем много сериозно към амбициите на Си (президентът на Китай - бел. ред.) по отношение на окончателния контрол над Тайван. Според нас обаче това не означава, че военният конфликт е неизбежен. Знаем, както беше оповестено публично, че президентът Си е инструктирал НОАК (Народна освободителна армия на Китай), китайското военно ръководство, да бъде готово до 2027 г. да нахлуе в Тайван, но това не означава, че той е решил да нахлуе през 2027 г. или някоя друга година", отговори Бърнс, запитан относно своето изказване, че китайският президент Си Цзинпин е наредил на военните си да са готови да нахлуят в Тайван до 2027 г.

"Мисля, че поне нашата преценка е, че президентът Си и неговото военно ръководство днес се съмняват дали биха могли да осъществят тази инвазия. Мисля, че докато са наблюдавали опита на Путин в Украйна, това вероятно е засилило някои от тези съмнения."

Бърнс казва, че САЩ продължават да приемат сериозно заплахата от китайска инвазия на острова и че рисковете от конфликт вероятно ще нарастват през следващите десетилетия. "Така че всичко, което бих казал, е, че мисля, че рисковете от потенциално използване на сила вероятно нарастват колкото повече навлизаме в това и след това в следващото десетилетие. Така че това очевидно е нещо, което наблюдаваме много, много внимателно."

Ефектът от помощта на Запада за Украйна

Бърнс смята, че американската и европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия също може да повлияе на китайската преценка за нахлуване в Тайван, като демонстрира колективната решимост на Запада. "Мисля, че няма чуждестранен лидер, който да е наблюдавал по-внимателно опита на Владимир Путин в Украйна, развитието на войната, от Си Цзинпин. И мисля, че в много отношения той е бил разтревожен и отрезвен от видяното. Мисля, че е бил изненадан от много слабото военно представяне на руснаците. Мисля, че беше изненадан и от степента на западната солидарност и подкрепа за Украйна. С други думи, готовността не само на Съединените щати, но и на нашите европейски съюзници да поемат известна част от икономическите разходи в интерес на нанасянето на по-големи икономически щети на Русия с течение на времето", заяви шефът на ЦРУ.

Подкрепа за Тайван

Китай смята Тайван за част от страната и се е заканил да поеме контрола над острова, ако е необходимо - със сила, докато Вашингтон е задължен съгласно американското законодателство да помага на Тайван да поддържа отбраната си, пише The Wall Street Journal. След като през миналото лято председателят на Конгреса Нанси Пелоси посети Тайван, Китай проведе военни учения около острова, целящи да изразят протест и да покажат възможностите, които евентуално биха могли да бъдат използвани за налагане на временна блокада.

САЩ значително увеличават броя на военнослужещите в Тайван повече от четири пъти, за да подсилят програмата за обучение на военните на острова на фона на нарастващата заплаха от страна на Китай, съобщава изданието. Според американски служители САЩ планират да изпратят на острова между 100 и 200 военнослужещи през следващите месеци, в сравнение с около 30 преди една година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Безконтролното цитиране на Reuters говори за неотваряне на учебници и за ментална безпомощност.
    Има доста написани... ъ-ъ-ъ...неточности, които нямат нищо общо с действителността:

    1. Не "Китай смята Тайван за част от страната", а ООН смята о.Формоза за неделима част от КНР - една държава, две системи. И то от 1972 г с намесата на САЩ, когато Никсън и Кисинджър, за да привлекат Дън Сяопин на своя страна срещу СССР, изхвърлиха Чан Кайшистите от Формоза от ООН и на тяхно място приеха комунистически Китай, който от 1949 до 1972 не е член на ООН...

    2. Какво законодателство, Бонкин, принуждава САЩ "да помага на Тайван да поддържа отбраната си"? Има един доста обтекаем договор между Тайпе и Вашингтон. Без излишна конкретика.

    3. Досадно е daja-vu - то на американското помпане с кредити за оръжие на Тайван по метода на Украина. Всъщност милиардите не отиват нито в Тайван, нито в Украина, а в американския ВПК. На Тайван, на Украина (както и на останалия американоцентричен свят) просто им се предоставя сметката.

    Дали ще прочета някога нещо фактологически вярно в Капитал?

    Нередност?
Нов коментар