🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Счупената кристална топка на Уолстрийт

От рецесията в САЩ до възстановяването на Китай - прогнозите на финансистите вече се оказват грешни

Реалността засега не е съгласна с множеството прогнози на финансовите експерти.
Реалността засега не е съгласна с множеството прогнози на финансовите експерти.
Реалността засега не е съгласна с множеството прогнози на финансовите експерти.
Реалността засега не е съгласна с множеството прогнози на финансовите експерти.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Линет Лопес, старши кореспондент за икономиката на САЩ и международните пазари, в анализ за Business Insider

Финансовите служители вече се връщат на работа в Уолстрийт, след като са били на ски, обикаляли са Карибите или просто са посетили майка си за празниците. Но с настаняването на бюрата те са подложени на грубо посрещане - пазарите вече им се подиграват за техните големи прогнози за 2023 г.

По времето когато всички започваха да слушат песента на Марая Кери All I Want for Christmas Is You, анализаторите и икономистите от Уолстрийт взеха участие в своята годишна традиция - публикуване на доклади с прогнози какво ще се случи през идващата година. Целта им е да накарат всички замесени - експертите, фирмите и клиентите, да почувстват, че имат някакво влияние над бъдещето. Те спомагат за създаването на чувство на стабилност: "Продължавайте да ни давате парите си, държим всичко под контрол." И когато светът наистина е стабилен, някои от тези прогнози може и да се окажат верни за тримесечие или повече. А някои анализатори могат да бъдат напълно прави за едно-две неща.

Но 2023 г., подобно на изминалите пандемични години, вече доказва, че не е нормална, стабилна година и някои от големите прогнози на финансистите се вкисват по-бързо от забравено прясно мляко.

Лихви и рецесии

Общите предсказания на Уолстрийт за американската икономика чертаят картина на прекалени действия и прекалени реакции. Повечето анализатори очакват кампанията на Федералния резерв за овладяване на инфлацията чрез вдигане на лихвените равнища да бъде ефективна, но водеща до рецесия през първата половина на годината. Според експертното мнение икономическото препъване ще накара Фед рязко да смени курса и да намали лихвените равнища през втората половина на годината, за да избегне по-тежки икономически последици и огромна загуба на работни места. И докато първата част на уравнението ще се отрази негативно на акциите, подкрепата, която Фед ще трябва да инжектира в системата, в крайна сметка ще спомогне за подобряването на пазара към края на 2023 г.

Американската икономика е добавила 223 000 работни места през декември, а търсенията на нови служители са достигнали близо рекордни нива.

Накратко - благодарение на тромавите действия на Федералния резерв нещата силно ще се влошат за пазара и икономиката за известно време, преди да станат много, много по-добре. Или както посочва доклад на Amundi Asset Management, 2023 г. ще бъде "на две скорости". Анализаторите на Deutsche Bank дават подобно описание: "Рецесията, което очакваме от 9 месеца, приближава. Нашите очаквания за рецесия в САЩ до средата на 2023 г. се подсилват въз основа на развитията от миналата пролет насам." От Bank of America са дори по-ясни: "Влизайки в 2023 г., един очакван шок остава - рецесия."

Но реалността не е съгласна с тези анализи. Вместо към поредица от болезнени резки промени данните сочат към гладко успокояване на напрежението. Този месец научихме, че американската икономика е добавила 223 000 работни места през декември, че търсенията на нови служители са достигнали близо рекордни нива и че въпреки медийните заглавия в областта на технологичната индустрия съкращенията остават изключително ниски. Което не е точно рецепта за рецесия. Плюс това Federal Reserve Bank of Atlanta прогнозира, че ръстът на БВП през четвъртото тримесечие може да достигне дори 4.1%. Такъв растеж заедно с по-ниските цени на енергията и данните за спадаща инфлация е добра новина и със сигурност не алармира: "Задава се рецесия."

Според очакванията на Уолстрийт Фед ще увеличава лихвените равнища, докато те не "счупят" икономиката и не бъде принуден да се оттегли. Вижте прогнозата на BlackRock Investment Institute: "Рецесията е предстояща. Централните банки са напът да затегнат прекалено политиката, докато опитват да овладеят инфлацията."

Разбира се, има определена несигурност във всичко това и Уолстрийт може да се окаже прав. Все пак е малко вероятно Фед да обяви, че мисията е изпълнена, докато инфлацията не спадне до целите от 2% и не остане на това ниво. Но за да станат факт драматичните предсказания за вдигане и орязване на лихвите, Федералният резерв ще трябва да покачи лихвените равнища толкова високо, че икономиката да бъде заплашена, което да го накара незабавно да смени курса. Това все още може да стане, но засега не виждаме такива признаци.

Странен свят

Чудатостта на света - пандемия, война, енергиен недостиг, накара Уолстрийт да изкаже твърде мрачни предположения за европейската икономика, които достигат до прогноза за дълбока рецесия. Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че устойчивостта на САЩ ще контрастира с рецесията в ЕС. От Fidelity описват рецесията в Европа и Великобритания като "почти сигурна".

Все още се намираме в гората, но тя може да не е толкова тъмна и дълбока, колкото смятахме.

Трудно е да обвиняваме тези анализатори предвид поразителните промени, които руската война в Украйна донесе на континента, основно със скока на цените на енергията. Това, което ни показват данните досега, е, че икономическата активност на еврозоната е все още бавна, да, но не толкова бавна, колкото се опасяват икономистите. Тоест все още се намираме в гората, но тя може да не е толкова тъмна и дълбока, колкото смятахме, особено ако цените на суровините продължат да спадат и времето в Европа остава необичайно топло.

Може би нещото, за което Уолстрийт е прекалено жизнерадостен, е китайската икономика. Той продължава да прогнозира връщане към нормалност за Пекин - песен, за която намира причини да пее вече от години. Този път очакванията почиват на идеята, че краят на политиката за нулев ковид ще означава, че икономиката на Китай напълно ще отскочи от пандемичния период и че инвестициите в страната ще се възстановят.

Bank of America твърди, че докато рецесията ще е обхванала останалия свят, Китай ще бъде "съществено изключение". А Principal Asset Management казва, че възстановяването ще бъде "силно".

Има обаче няколко проблема с тази теза. Първо, без политиката за нулев ковид азиатската страна е оставена на коронавируса. Пандемията продължава да потиска растежа. Властите твърдят, че инфекциите са достигнали пик в големите градове, но е невъзможно да знаем това със сигурност, защото не се публикуват никакви данни.

Ясно е само, че Пекин изглежда отчаян, когато става въпрос за икономиката. Наскоро China Beige Book отбеляза, че най-притеснителният дългосрочен проблем на Китай остава в сила. Неговият най-голям мотор зад растежа - имотният пазар, все още получава удари, което има всякакъв вид странични ефекти върху икономиката, например "уморяване от глад" на местните власти и потискане на цените на строителните материали.

Освен това връщането на силите на китайския потребител, на което Уолстрийт възлага толкова много надежди, може да отнеме години. Както посочват експертите от China Beige Book: "Икономическото ускорение не е незабавно, а когато започне през второто тримесечие, то ще бъде от ниска база по стандартите на последните 40 години".

Има и изключения

За да бъдем честни, не всеки анализатор от Уолстрийт е смутен в момента. Докато консенсусът отпреди само месец изглежда все по-остарял с появата на новите икономически данни, експертите от UBS Asset Management вероятно сега се чувстват доста добре.

"Макар рецесията да е много реална възможност, инвеститорите могат да останат изненадани от устойчивостта на глобалната икономика дори при такова строго затягане на финансовите условия", пишат те в прогнозите си за 2023 г. И допълват: "Пазарът на труда със сигурност ще се охлади, но домакинствата ще продължат да подкрепят харченето в сектора на услугите. Освен това някои от основните спирачки за световната икономика, произлизащи от Европа и Китай, се очаква да се отхлабят, а не да се затегнат в периода от сега до края на първото тримесечие на 2023 г."

Консенсусът отпреди само месец изглежда все по-остарял с появата на новите икономически данни.

Като цяло обаче може да се обобщи, че в условията на по-усложнения пейзаж на сегашната година всеки, който прави прогнози, трябва да бъде подготвен във всеки един момент пазарът да му връчи клоунски червен гумен нос.

Все още няма коментари
Нов коментар