🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не субсидии, а бонуси за тока

Въпреки понижението на разходи за ток от началото на 2023 г. крайните цени на продуктите продължават да растат

Реално от началото на тази година бизнесът плаща най-малко за електроенергия от октомври 2021.
Реално от началото на тази година бизнесът плаща най-малко за електроенергия от октомври 2021.
Реално от началото на тази година бизнесът плаща най-малко за електроенергия от октомври 2021.    ©  Надежда Чипева
Реално от началото на тази година бизнесът плаща най-малко за електроенергия от октомври 2021.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През януари, февруари и всеки месец до края на тази година българският бизнес ще плаща значително по-малко за ток спрямо който и да е месец от август 2021 г. насам. Иначе казано - мантрата "електроенергията е скъпа" вече не важи. Разходите не само не се увеличават, но и намаляват с около 20%.

Това би трябвало да е сигурен стимул за свиване на инфлацията - има ясна предвидимост на цената на тока заради законово обвързаните субсидии. С други думи, занапред сметките на фирмите за ток може да стават само по-малки - ако борсовата цена продължи да се понижава, но не и по-големи - има таван от 200 лв./мВтч.

Въпреки това няма никакъв сигнал крайни цени на стоки или услуги да се понижават. И едва ли ще има.

През цялата 2022 г. българският бизнес беше свръхзащитен от борсовите колебания на цената на тока и плащаше около 250 лв./мВтч, независимо че имаше пазарни стойности от над 800 лв./мВтч. Но въпреки това именно цената на тока беше използвана като аргумент за повишаването на цените на всичко.

Очевидно, че в сегашния вид компенсациите за тока не вършат задачата, която имаха - да смекчат инфлацията. А има компании, които печелят от кризисната ситуация и помощите им идват като истински бонус. Например "Лукойл Нефтохим" не само купува евтин руски петрол и продава скъпо горивата, от което реализира огромни печалби, но и получава десетки милиони компенсации от държавата за електроенергията, която използва. В подобна ситуация са още редица компании от различни сектори, които са прехвърлили разходите си към крайните цени и сега увеличават печалбата си, като получават и субсидии.

Нужен е различен подход и много повече контрол, който обаче трудно ще видим преди изборите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    За пореден път се доказва, че обществени пари най-лесно се харчат.

    Случам всички политици и всеки иска да надцака другия като обезщае повече субсидии, помощи, компенсации. Трезвите глави останаха малцина.

    КОВИД и инфлацията се използват като извратено оправдание хем за високите цени, хем за исканията за помощи от всеки. Знаем до какво води това.

    Нередност?
Нов коментар