🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България пак се нареди сред страните с най-скъп борсов ток в Европа

Скъпите въглеродни квоти и въглищата "подпалват" цените на електроенергията, след като природният газ продължава да поевтинява

Цената на природния газ стигна до 51 евро на мВтч
Цената на природния газ стигна до 51 евро на мВтч
Цената на природния газ стигна до 51 евро на мВтч    ©  Цветелина Белутова
Цената на природния газ стигна до 51 евро на мВтч    ©  Цветелина Белутова
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.

В първия ден от работната седмица, 13 февруари, цената на електроенергията на свободния пазар в България е най-високата сред страните в ЕС. Те са почти идентични с котировките на пазара в Румъния и Сърбия, към които се изнася енергията. За 14 февруари ситуацията е подобна и показва една нова тенденция на пазара - след поевтиняването на природния газ до най-ниските нива от есента на 2021 г. отново най-скъпият източник на енергия са въглищните ТЕЦ. А в България тези централи генерират около 40% от енергията.

Освен това въглеродните квоти, които само преди броени дни достигнаха своеобразен пик и минаха 100 евро на тон, са двойно по-нужни при горенето на въглища и буквално разходът на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" започва от над 200 лв./мВтч само заради тях.

Борсовата цена на тока на 13 февруари е 171 евро/мВтч, или 332 лв./мВтч. В същото време средната цена за месеца до момента е с 20% по-ниска - около 270 лв./мВтч. За сравнение, миналото лято, при рекордните цени на газа, токът се търгуваше за над 800 лв./мВтч.

Данък CO2

Един от факторите за оскъпяване на електроенергията са въглеродните квоти. Тенденцията, която прави впечатление, е, че откакто цените на природния газ се успокоиха и това доведе до по-ниски цени на електроенергията, почти веднага CO2 емисиите поскъпнаха.

А българският енергиен микс плаща немалко за въглеродни квоти предвид доминиращия дял на въглищните централи. Въпреки че в последните месеци те генерираха сериозни печалби, сега може да се стигне до обратен ефект веднага щом цените се нормализират и въглищната енергия отново стане неконкурентоспособна.

Сделките на борсата

Показателни за пазара са сделките на енергийната борса. Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" например няколко пъти през последните две седмици опита да продаде електроенергия. Първо, на 2 февруари, офертите бяха около 345 лв./мВтч, като тогава бяха сключени договори само за 5% от предлаганите количества. След това на 8 февруари имаше нови търгове, при цена от 338 лв./мВтч, но вече нямаше никакъв интерес от търговците.

Просто по-скъпата електроенергия от въглищните централи бързо става нежелана заради по-евтините алтернативи. Разбира се, това не означава, че въглищните ТЕЦ ще спрат да работят, а просто по-трудно ще пласират енергията си. По данни на ЕСО от началото на годината има 10.5% намаление в дейността на базовите централи на годишна база, като то е изцяло за сметка на въглищните ТЕЦ.

Все пак пазарът остава много зависим от температурата навън през зимата, като прогнози за по-топло време веднага оказват влияние на купувачите. Обратното се случва при по-студено време, както беше в началото на февруари, когато това веднага вдигна цените на електроенергията на по-високи нива от анормално топлия януари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    acarid avatar :-|
    acarid

    Капитал, бихте ли ни информирали на каква каква цена държавата ни купива ел. енергия от Топлофикация София?
    Помощ от приятел: четерицифрена.
    В ЕВРО!

    Нередност?
Нов коментар