🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Интервю | Ковачки: "Магнитски" не ме притеснява. Подкрепям ядрено гориво и реактори от САЩ

Интервю | Ковачки: "Магнитски" не ме притеснява. Подкрепям ядрено гориво и реактори от САЩ

Бизнесменът логично иска отлагане на ограниченията за въглищните централи

Интервю | Ковачки: "Магнитски" не ме притеснява. Подкрепям ядрено гориво и реактори от САЩ

Визитка

Христо Ковачки е сред най-ключовите фигури в българската енергетика - макар и непряко, той е свързван с големи въглищни ТЕЦ-ове и търговци на ток, както и с ремонтната компания на АЕЦ "Козлодуй". Покрай санкциите по закона "Магнитски" на бивши директори на атомната централа, Ковачки отговори писмено на въпроси на "Капитал".

"Атоменергоремонт" от години прави ремонтите на АЕЦ "Козлодуй" и би трябвало добре да познавате централата. Познавате ли двамата бивши директори на АЕЦ-а - Иван Генов и Александър Николов, които бяха санкционирани по закона "Магнитски" от САЩ заради корупция и прокарване на руски интереси?

Познавам ги в качеството им на бивши директори на АЕЦ "Козлодуй". Не съм имал близки контакти с тях. "Атоменергоремонт" осъществява ремонти по оборудването на АЕЦ "Козлодуй", а не доставки на резервни части и на свежо ядрено гориво.

Смятате ли, че мотивите на САЩ са основателни? Има ли корупционен натиск в АЕЦ "Козлодуй"?

Аз лично нямам информация дали има налице корупционни практики и корупционен натиск в АЕЦ "Козлодуй".

Една от тезите за санкциите е блокирането на процеса по диверсификация на руското ядрено гориво с американско. Смятате ли, че това е така? Все пак договорът с "Уестингхаус" бе подписан в края на 2022 г. след смяна на ръководството на АЕЦ "Козлодуй".

Процесът на диверсификация е най-добрата и логична стъпка за гарантиране както на националната енергийна сигурност, така и на надеждни доставки на свежо ядрено гориво. "Уестингхаус" е наложена високотехнологична компания с отличен имидж и считам, че договорът с подобна надеждна компания ще окаже ползотворно влияние за българската енергетика.

Чисто технологично има спорове доколко постижима е диверсификацията на руското гориво през 2024 г. Какво смятате Вие?

Диверсификацията на горивото, използвано в АЕЦ "Козлодуй", е напълно постижима. Тя е въпрос на добра организация. Но освен въпроса с диверсификацията на използваното от АЕЦ "Козлодуй" ядрено гориво, е ключова и диверсификацията на доставките на природен газ.

Според Вас ще има ли проблем с горивото за АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до европейски санкции срещу руската ядрена енергетика, особено на фона на вече подписаните договори с "Уестингхаус" и "Фраматом", както и при налично в централата руско гориво?

Този процес трябва да бъде извършен плавно, прецизно и с много внимание в следващите 1-2 години. Пълната му реализация означава пълна смяна на руското ядрено гориво. Изборът на американското ядрено гориво е стъпка в правилната посока.

Как би стоял въпросът с техническата поддръжка на ядрената централа, ако се стигне до санкции на ЕС срещу "Росатом"?

Има опасения, че няма да имаме резервни части за централата. Считам, че както се сменят доставчиците на ядрено гориво, така и доставките на резервни части трябва да следват същия път. Доставките на резервни части трябва да бъдат дублирани за някакъв период от време. Не смятам, че това би бил прецедент в Европа. Има достатъчно натрупани знания, опит и технологии.

Много бизнесмени в България имат притеснения да не попаднат в списъка "Магнитски". Вие сред тях ли сте?

Не, нямам подобни притеснения.

Извън темата за АЕЦ-а и санкциите. България като че ли е на път да се откаже от Плана за възстановяване и устойчивост заради въглищните централи. Вие кое подкрепяте - реформи или запазване на въглищата?

Единственият надежден резерв, на който можем да разчитаме поне в обозримо бъдеще, са въглищата. Ако процесът на диверсификация се забави по технологични причини, именно въглищната енергетика ще ни избави от възможна енергийна криза.

Реформите в енергетиката ще отнемат дълго време. Считам, че реалният хоризонт за цялостно преструктуриране на българската енергетика е 2035-38 г.

Ако българската държава бъде убедителна в преговорите с Европа, ще постигнем така важното удължаване на сроковете за премахване на въглищата, както и запазване на финансирането.

Докога въглищните централи ще са конкурентни на пазара на електрическа енергия?

Целият свят изпитва недостиг на електрическа енергия. Намаляването на дела на петролните продукти, използвани в индустрията и транспорта, означава и значително увеличаване на търсенето на електрическа енергия.

Преди да бъде изцяло извършен преходът от въглища към нискоемисионни горива и възобновяеми източници, е добре да запазим въглищата като резерв. Колкото и да не се хареса на много скептици, въглищата са национален ресурс, благодарение на който не само имаме достатъчно електрическа енергия, а и ни осигуряват достъпни цени на електрическата енергия, тъй като не се налага да ги внасяме, както е с ядреното гориво и природния газ.

Относно конкурентността на въглищата нека обясня, че цената на въглеродните емисии и цената на енергията са в пряка зависимост.

Първият сигнал, че въглищата вече не са необходими на пазара, ще се появи, когато въглеродните емисии станат многократно по-скъпи от електрическата енергия.

ТЕЦ "Бобов дол" инвестира в голям соларен парк и мисли за зелен водород. Това ли е пътят за енергийна трансформация?

Да, това е стъпка за осигуряване на бъдеще за една въглищна централа и недопускане десетки хиляди енергетици и миньори да останат без работа след закриването на въглищната енергетика. Но трябва да е ясно на всички, че не можем да разчитаме на 100% на ВЕИ в енергийния микс. Необходими са базови мощности, каквито в момента са ТЕЦ-овете на въглища и природен газ и АЕЦ. Следим тенденциите и останалите енергийни експерти са на същото мнение.

Считам, че най-доброто решение за осигуряване на базови мощности е да инвестираме в нови ядрени мощности и затова подкрепям изцяло развитието на проекта за строителство на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология като тази на "Уестингхаус". Това е най-добрият вариант да бъдат заместени въглищата и редом със строителството на ВЕИ-та да се подсигурят и така важните базови източници на енергия.

Отказахте ли се вече от политиката?

Никога не съм се занимавал директно с политика. През годините неведнъж съм споделял своите политически възгледи, но сега дори нямам време за това.

Какви са отношенията Ви със Стефан Янев и партията му "Български възход"? Говори се, че го подкрепяте, макар и непряко.

Не познавам Стефан Янев. Ако партията му защитава енергийна политика за независима диверсификация, за плавен преход на въглищната енергетика и отстояване на националния интерес в енергетиката, би могъл да разчита на моята симпатия. Така, както и всяка друга политическа сила, която има тези виждания за развитието на енергетиката.

През последните дни се появиха снимки на бариера по пътя към Мальовица, като проектът там пак се свързва с Вас. Може ли да обясните как се появи тази бариера, ще бъде ли премахната и въобще има ли проблем с този казус.

Не съм запознат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Знаете ли защо санкциите на Великобритания са важни и са хвърлили в ужас корпулентния млад успял депутат?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161359396346189
    Защото мръсните пари са минавали през сметка на маман Кръстева в банка регистрирана в Швейцария, но тя всъщност е британска. Това разкрихме ние в #ДосиетатаПандора Сметките са били в RBS Coutts - швейцарско поделение на Royal Bank of Scotland, една от най-старите и уважавани финансови институции в света, която обслужва сметките на британската корона.
    Съответно за агентите на Короната, които прилагат санкциите, е детска игра да бръкнат в архива със сметките на фирмите на Маман. И като се видят милионите с неизяснен произход да се потърси произхода им и така нататък...
    Вземете си пуканки.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-P
    borodino

    Студена пот го е избила олигарха!
    На услужливите въпроси отвръща дваж по-услужливо...

    Нередност?
  • 3
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков

    Крепеше БСП, после крепеше себе си, а сега крепи оная с факлата!

    Нередност?
Нов коментар