Какво стана със свободния пазар на ток за бита?

Високите цени и липсата на разяснителна кампания очаквано са блокирали процеса

Високите борсови цени и липсата на интерес може да протакат реформата за либерализацията на тока за бита
Високите борсови цени и липсата на интерес може да протакат реформата за либерализацията на тока за бита
Високите борсови цени и липсата на интерес може да протакат реформата за либерализацията на тока за бита    ©  Shutterstock
Високите борсови цени и липсата на интерес може да протакат реформата за либерализацията на тока за бита    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • На фона на призивите за запазване на въглищните централи темата за поетапното излизане на свободния пазар на бита съвсем изпадна от дневния ред.
  • Високите борсови цени няма да направят процеса по-бърз или безболезнен. Точно обратното.
  • По-малко от 1000 домакинства са се отказали от електроенергията на регулирани цени.

На фона на разговорите, свързани с газовите доставки и опита за поредно отлагане на раздялата с въглищата темата за либерализацията на битовите потребителите на електроенергия се пренебрегва с мотива "има време". Въпреки срока това да се случи до края на 2025 г. нито едно от последните няколко правителства не пое ангажимент да изработи ясен график за поетапна и безболезнена либерализация за домакинствата. Нещо повече - темата изобщо не се дискутира и по традиция най-вероятно ще остане за разглеждане в последния възможен момент.

Това обаче може да доведе до сериозни трусове както свързани с потенциален хаос при избора на доставчици от страна на домакинствата, така и политически, свързани с нагнетяването на напрежение по отношение на новите месечни сметки, които ще бъдат по-различни от досегашните.

Какво се случва в момента?

На практика нищо. Данни, изготвени за "Капитал" от трите енергийни дружества ясно сочат, че либерализация за бита в момента на практика няма. Например - справка на "Електрохолд" показва, че към края на м.г. битовите клиенти при доставчици на свободен пазар са едва 49. За сравнение - година по-рано те са били 249. Към края на януари битовите клиенти на свободен пазар в мрежата на ЕРП Север ("Енерго-Про") са под 0.01%. Данните на компанията показват, че към края на 2021 г. процентното съотношение е било същото, а тъй като домакинствата все още могат да избират дали да бъдат на свободен или регулиран пазар (за разлика от бизнеса, който не може да се върне на регулирания) движението на потребителите в двете посоки е слабо.

Ситуацията в Югоизточна България не е много по-различна - към края на 2021 г.. на свободния пазар са 180 битови клиенти на ЕВН. Любопитното тук е, че въпреки изключително високите цени през м.г. клиентите на дружеството, които са били на свободния пазар са нараснали до 466. Все пак обаче това е нищожен дял в сравнение с общия брой на домакинствата, клиенти на австрийското дружество, които са около 1.5 милиона.

Какво пречи на свободния пазар за бита?

Два са основните фактора за липсата на реално работещ и атрактивен пазар за битовите потребители на електроенергия. Първият от тях е свързан с цените. Колебанията на пазара и опитът от м.г., когато те надхвърлиха всякакви психологически граници (достигайки над 800 лв./мВтч. през лятото на 2022 г.) на практика затвърдиха решението на домакинствата да останат на "сигурния" регулиран пазар, където тарифите са значително по-ниски. Например - борсовата цена на тока на 13 февруари бе 171 евро/мВтч и с това България пак се нареди сред държавите с най-скъп ток. А регулираната за бита е под 50 евро/мВтч.

Вторият фактор несъмнено е свързан с липсата на какъвто и да било дебат по темата или информационна кампания, насочена изцяло към този пазар. Идеята, че всеки ще може да си избира доставчик на ток без проблем, а самите търговци ще се борят за клиентите си с различни интересни предложения (като уикенд тарифи или намаления в пиковите часове и др.) все още липсват.

От Министерството на енергетиката отклониха въпросите на "Капитал", свързани с подробности около плана за либерализацията на битовите потребители на ток. Донякъде това е очаквано и оправдано предвид политическата обстановка и липсата на Народно събрание. През годините се обсъждаха много варианти за либерализацията на битовите потребители. Един от последните предвиждаше първоначално 20% от цената на тока за бита да се формира на пазарен принцип, после този процент да нарасне до 40% докато най-накрая цените не станат изцяло борсови. Засега нови варианти няма. Няма и ясен график или план за либерализацията на бита, все още няма и дефиниция и критерии за определянето на енергийно бедните групи. А това означава, че либерализацията на пазара ще бъде поредната задача пред новия кабинет. Ако не се стигне до ново отлагане или до санкции от Брюксел.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Хех, на ня@КОИ май това е целта в живота.
    Да стрижат Народа със скъп ток :)

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 3

    Някой ще яде здрав бой. Да видим кой ще е той.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 2

    Смеят ли да пипат предизборно сметката за ток на избирателите, а?

    Нередност?
  • 4
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 1
    • + 3

    Няма свободен пазар на енергоизточници, тъй като видяхме, че този пазар се превърна в геополитическо оръжие за масово поразяване. Като всяко човешко творение и пазарът е несъвършена и може да бъде манипулиран, което се и случва. Тъкмо борсовите пазари са арена на най-големите манипулации от 200 години насам.

    Нередност?
  • 5
    doncho55 avatar :-@
    Doncho Pachikov
    • - 1

    Добро утро!
    Национален обществен съвет "Активна демокрация" https://priaka-demokracia.uraa.eu/ изпрати запитване на по "Закона за достъп до обществена информация" до Министерски съвет - Защо за задоволяване нуждите на битовите потребители и фирмите не се използва изцяло и само енергията, произвеждана от АЕЦ? Сред стандартните клишета за свободен пазар и борси има и нещо интересно. Министерство на енергетиката съобщават, че в средата на 2022 участието на енергия от АЕЦ в микса за битовите потребители е увеличено от 28 % на 40 % с цел умекотяване на удара върху битовите потребители от увеличението цената на електрическата енергия. Това не се отнася до фирмите, е как няма да се вдигат цените на хранителните продукти и другите стоки? И сега внимавайте! Кай и как изчисли, че участието на енергия от АЕЦ следва да е 40 %? И ние питане - Защо не е 100 %? Някой може ли да помогне с отговора?

    Нередност?
Нов коментар