🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Кремъл ще се опита да нанесе първия си нов голям удар, преди да дойдат големите доставки от тежка западна военна техника
Кремъл ще се опита да нанесе първия си нов голям удар, преди да дойдат големите доставки от тежка западна военна техника    ©  Reuters

Войната в Украйна | Какво да чакаме при нова инвазия на Путин

Вероятно най-накрая ще видим масирана авиационна атака и сухопътно нахлуване на Русия по ново направление към Суми и Полтава

Кремъл ще се опита да нанесе първия си нов голям удар, преди да дойдат големите доставки от тежка западна военна техника    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Възможно е първо да станем свидетели по-малка, "проучвателна" офанзива в края на февруари
  • Кремъл ще се опита да избърза с атаката, преди да дойдат натовските танкове
  • Генералите на Путин може би ще открият нов североизточен фронт, насочен към Суми и Полтава
  • Не е изключено задвижване на "хибриден" план за преврат в Молдова и опит за десант на юг от Одеса

След като на 24 февруари 2022 г. руският президент Путин неуспешно хвърли най-елитните си бойни части в блицкриг срещу Украйна, втората година на войната най-вероятно ще мине под знака на масираната сухопътна офанзива с мобилизационна армия и продължаващото затъване в битка на изтощение. "Не виждам признаци Русия да се готви за мир. Напротив, тя започва нови офанзиви", обяви в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след официална среща на съюзническите министри на отбраната, събрали се за пореден път да обсъдят военната помощ за Киев в навечерието на очакваната нова офанзива на Кремъл. "В момента Украйна има възможност да наклони везните в своя полза. И времето е от критично значение", обобщи ситуацията Столтенберг.

Въпреки настоящите тревожни призиви на генералния секретар стратегическите аналитици на НАТО за момента не заемат твърде алармистка позиция относно предстоящата втора руска масирана кампания. Според тях новата поне 300-хилядна мобилизационна армия на Путин още не е достигнала нивото на бойна готовност, необходимо за преминаване в ефективно настъпление. Възможно е първо да станем свидетели на една по-малка, "проучвателна" офанзива по случай годишнината от нахлуването на 24 февруари, а след това да дойде наистина големият натиск - най-вероятно някъде през пролетта, когато армията от запасняци евентуално ще бъде по-подготвена.

Възможна ли е офанзива със запасняци?

Големият въпрос в случая обаче е колко души наистина е мобилизирал Путин, а също така и каква част от тях вече са изпратени без подготовка за укрепяване на руските отбранителни линии и париране на украинската контраофанзива от миналата есен. При всички положения Кремъл ще се опита да избърза с първата атака, така че да отнеме инициативата на украинците, преди да пристигнат последните наистина големи западни военни доставки и най-вече обещаните натовски танкове. Очакванията са, че първите Leopard 2 и Challenger 2 ще пристигнат в Украйна преди края на март. На практика Путин наистина може да изпревари идването на танковете, но едва ли през това време може да постигне някакъв решителен обрат на фронта със запасняци. Мобилизираните руснаци ще трябва да се изправят срещу модерни бойни машини на пехотата като американските М2 Bradley и Stryker Dragoon, германските Marder, шведските CV90 и френските "леки танкове" AMX-10RC. При това положение Русия ще се опита, както казва Столтенберг, "да компенсира липсата на качество с количество".

Суровата реалност е, че хората, които ще участват в първата вълна на новата руска офанзива, ще са запасняци, често на средна възраст, които не са във върхова физическа форма и са преминали само през 4-5 месеца "опреснително" военно обучение. Този период може би е достатъчен, за да могат да водят приемливо ефективни отбранителни действия, но не и за комплексни офанзивни операции, които изискват дълга и задълбочена тактическа подготовка. За по-малко от половин година те могат да получат само базови познания по военно дело, както и да се научат прилично да боравят с не много сложна военна техника - най-вече бронирани бойни машини, танкове, вероятно и "стволна" артилерия. Едва ли обаче мобилизираните могат да усвоят ефективно по-авангардни военни системи като далекобойната реактивна артилерия, ракетните системи, противовъздушната отбрана, радарите, ударните дронове. За бойната авиация, флота и специалните сили едва ли изобщо може да става дума - там загубите на професионалната руска армия вероятно ще бъдат невъзвратими за години напред. Същото важи и за жертвите сред младшия офицерски състав, който поне на теория е призван да взима гъвкави решения на фронта "в реално време".

Нов фронт извън Донбас?

Това, което най-вероятно може да очакваме през следващите няколко седмици по линия на сухопътната офанзива, е откриването на още един руски фронт по ново направление. Въпреки че последните месеци много се говореше за атака от Беларус към Киев или към украинския тил в западната част на страната, за момента продължава да няма индикации за концентрация на достатъчно количество руски и белоруски войски, които могат да започнат подобна операция.

За сметка на това като че ли се наблюдава натрупване на сили в пограничните руски региони Курск, Белгород и Воронеж. Това засилва подозренията, че генералите на Путин може би подготвят нова инвазия в сектора на север от Харков и на юг от Суми, където по данни на украинското разузнаване вече се развръщат и военнополеви болници. Оттам окупационните сили могат да се опитат да настъпят навътре в Украйна към Полтава и после към стратегическия мегаполис Днипро в централната част на страната. Ако бъде осъществена успешно, подобна инвазия, комбинирана с бомбардировки на мостовете над река Днепър, би могла да изолира източните и южните фронтови региони и би направила материално-техническото осигуряване на предните украински бойни части с боеприпаси и гориво изключително трудно.

На практика обаче в този случай става дума за настъпление в дълбочина от порядъка на 250 - 300 км. Ако изобщо е осъществимо, то едва ли може да стане бързо. Още повече, ако трябва да бъде извършено от непрофесионална армия.

Според стратезите на НАТО най-вероятно ще станем свидетели и на втори опит за масирана руска атака по въздуха. Подобна операция беше организирана от Русия само в първите дни на инвазията в края на миналия февруари. След като не успя да постигне тотално въздушно превъзходство и с един удар да обезглави украинската бойна авиация, Кремъл предпочете да изтегли самолетите си в пограничните и фронтовите райони, за да подкрепя сухопътните си сили. Ударите по останалата част на страната започнаха да се извършват предимно с далекобойни балистични и крилати ракети, както и с ирански дронове, което не позволи висока прецизност и тотално унищожаване на украинските военновъздушни сили (ВВС), противовъздушната отбрана и критичната инфраструктура.

Благодарение на този консервативен подход обаче Русия в голяма степен все още е съхранила боеспособността на своите ВВС може би 80 - 90%. Според оценките на западните разузнавания в момента се наблюдава пребазиране на руската самолетна и вертолетна авиация в близост до украинските граници, което е косвено потвърждение, че този път може да очакваме по-активното й използване във вътрешността на Украйна. Освен всичко друго Кремъл може и да е принуден да го направи след година систематични обстрели с ракети от далечно разстояние, които най-вероятно до голяма степен са пресушили руския арсенал от високоточни боеприпаси с голям обсег. И сега единственият начин да ги замести ефективно е най-накрая да рискува авиацията си, изпращайки я на и отвъд фронтовата линия.

Удар през Молдова?

На теория е възможно да станем свидетели на по-активно включване и на руския Черноморски флот. До момента той беше използван основно за обстрелване на Украйна с крилати ракети "Калибър". Причината той да бъде изтеглен на безопасна дистанция от украинския бряг е злополучното за Кремъл потопяване на флагманския ракетен крайцер "Москва" с противокорабни ракети.

Черноморският флот обаче може да получи по-активна роля, ако Путин действително приведе в действие "хибриден" план за дестабилизация на съседна Молдова и организиране на проруски преврат в малката неутрална страна, "заключена" между Румъния и Украйна. Подобна атака би включвала не само операция на кремълските спецслужби и изпращане на спецчасти без опознавателни знаци, но и активиране на руските "миротворчески" сили в сепаратисткия регион Приднестровие, простиращ се от Одеса на украинското Черноморие почти до Западна Украйна.

От евентуално дестабилизираната Молдова може да очакваме и опит за нахлуване към южната част на украинската Одеска област, простираща се до румънската граница при устието на река Дунав. Въпросният регион вероятно ще е много труден за защита от страна на украинската армия, защото е свързан с останалата част на Украйна само с един стратегически мост над устието на река Днестър. Обиколният път по суша минава директно през територията на Молдова. Едва ли е съвпадение, че преди няколко дни въпросният стратегически мост "съвсем случайно" стана обект на първата руска атака с морски дрон камикадзе. Така че евентуален опит за изолиране на южната част на Одеска област, който да включва атака от Молдова по суша и евентуален десант на руския Черноморски флот, не може напълно да се изключи като опция.

Подобна руска операция обаче най-вероятно би била изключително хазартна - от една страна, защото Киев отдавна се готви за нея, а от друга - защото преди дни украинското разузнаване превантивно освети в детайли плана на Кремъл, включително с имената на чеченските бойци, които са били натоварени с реализацията на въоръжения преврат. Също така южното крайбрежие на Украйна почти сигурно е плътно минирано (както по суша, така и в море), a в района най-вероятно са разположени противокорабни ракетни комплекси Harpoon и "Нептун", както и сериозно количество от мистериозните морски дронове камикадзе, които бяха демонстрирани при изненадваща атака в пристанището на окупирания Севастопол.

Така че е твърде вероятно Русия все пак да не рискува с военноморски десант в Одеска област и евентуално повторение на позора с потопяването на крайцера "Москва". Още повече след осветяването на сценария за дестабилизация на Молдова от страна на Украйна и в контекста на близо едногодишното системно похабяване на руската професионална морска пехота в кръвопролитни позиционни битки по суша в Донбас.

При всички положения подобно развитие на войната би създало най-пряка заплаха за Запада и в частност за България, защото е в непосредствена близост до румънската граница при устието на Дунав и създава условия за пряко въвличане на НАТО. Точно затова обаче нещо подобно едва ли ще се случи - руският президент Путин няма никаква реална изгода от челен сблъсък със западния военен алианс в момент, когато армията му разчита основно на зле обучени запасняци.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 7
    • + 5

    Как какво да чакаме ?

    Привършване на муницийте в НАТОвските складове и команда от Вашингтон към Киев - юруш на нож ...

    Нередност?
  • 4
    comandante avatar :-P

    До коментар [#2] от "D.r D":
    +
    Аз като чета мейнстрийма си мислех,че Зенески няма да капитулира скоро а ще открие парада на победата на Червения площад!

    Нередност?
  • 5
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 8
    • + 8

    До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Това, дето четете, може да се нарече мейнстрийм единствено, ако приемем, че Западът = света. Само така поднасяното от западната пропагандна ще стане абсолютна истина за тези, които не си правят труда до повдигнат информационната завеса и да надзърнат какво мислят хората в Азия, в Африка, в Латинска - 3/4 от човечеството.

    Защото все пак има интернет, а не сме в 1938 г в Райха, когато е имало един вестник - нацисткият орган Фьолкише беобахтер и една радиостанция - Гьобелсовата. Тогава е било безкрайно просто да се сформират тълпи с промити мозъци, готови да дадат живота си за Фюрера...

    С ограничаването на информацията днес се гони съизмерим ефект - уеднаквяване на съзнанието на на колкото може по-големи маси.
    Кога се прави това?
    Ами преди война...

    Паради на Червения повече едва ли ще има.
    При съвременните оръжия, ако Западът продължава пропагандното нагнетяване за някаква си победа, няма да остане камък върху камък нито на Червения, нито на Пенсилвания авеню, около Биг бен, Триумфалната, Бундестага и на ред други исторически места.
    Но тъй като и нас няма да ни има, ми е все едно кое ще е първо.

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 9
    • + 5

    Колега, ако хвърлиш един поглед върху демографската ситуация в Русия, ще ти стане ясно че наистина в Украйна ще отидат старци. Или поне хора в предпенсионна възраст. Разбира се, и украинската демография не е по-различна. С тази разлика че украинските старци се бият за своята кауза и защитават своите домове, а руските старци се водят по акъла на дребното ботоксово джудже, което преди една година разправяше че нямало да напада Украйна. Та, кое не е така и каква друга гледна точка има, кажи, да чуем? Гледните точки на Лукашенко и Гурбангули Бердимухамадов ги знаем и са ни безинтересни. И парад на Червения площад ще има. Докато в Пенсилвания и в Лондон нищо няма да се промени. Само Китай ще граничи с Полша и Литва, което ще промени много равновесието на силите в света. За съжаление.

    Нередност?
  • 8
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 3
    • + 4

    Нов планини от трупове на руски войници, какво друго, при рос-наците няма друго.

    Нередност?
  • 10
    b.manchev avatar :-(
    b.manchev
    • - 2
    • + 1

    България е отпуснала над 240 млн. лв. на Украйна.Това съобщиха Министерството на външните работи в Twitter:
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-e-otpusnala-nad-240-mln.-lv.-na-ukrajna-2339447

    Нередност?
Нов коментар