🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България се отказва да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

Неприемането на нужните закони, включително лобистката добавка "Лев инс", както и инфлацията отлагат влизането във валутния съюз

Според финансовия министър Росица Велкова отлагането може да не е с цяла година, като ако страната покрие ангажиментите, може да поиска оценка още през лятото
Според финансовия министър Росица Велкова отлагането може да не е с цяла година, като ако страната покрие ангажиментите, може да поиска оценка още през лятото
Според финансовия министър Росица Велкова отлагането може да не е с цяла година, като ако страната покрие ангажиментите, може да поиска оценка още през лятото    ©  Цветелина Белутова
Според финансовия министър Росица Велкова отлагането може да не е с цяла година, като ако страната покрие ангажиментите, може да поиска оценка още през лятото    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Още на ниво предварителни разговори е станало ясно, че според европейските ни партньори България към момента не отговаря на всички критерии.
  • Членството в еврозоната може да се измести за 1 юли 2024 г., колебливо предложи финансовият министър Росица Велкова
  • Всяко отлагане в необозримо бъдеще обаче може да доведе до понижаване на рейтинга на страната, до повишаване на лихвите по дълга на държавата и в крайна сметка - до отдалечаване на целта и за след десетилетие.

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., каквато цел си беше поставила. Причината е, че според европейските ни партньори страната изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не покрива и критерия за инфлацията. Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова в петък, след като се върна от среща на Еврогрупата, където трябваше да представи напредъка по поетите ангажименти, но изслушване така и не е имало.

Фиксирана ясна следваща дата, към която страната ще се стреми, засега няма. Това зависи от покриването на изискванията, като може да се случи и в средата на 2024 г. - по думите на Велкова, но може да се отложи и за след 2025 г. Досега всички държави са влизали в еврозоната от началото на годината, но министърът изтъкна, че няма такова законово изискване и реално може да се постигне договореност за първо число на който и да е месец.

Всяко отлагане в необозримо бъдеще обаче може да доведе до понижаване на рейтинга на страната, до повишаване на лихвите по дълга на държавата и в крайна сметка - до отдалечаване на целта и за след десетилетие. Така отговорността пада на следващия парламент и евентуалното управляващо мнозинство, които трябва да приемат исканите законови промени и да гарантират, че страната ще се вмести в критериите за нисък бюджетен дефицит през следващите няколко години. Тоест от България се иска да покаже на своите европейски партньори, че не само има желание, но и ще си свърши домашното.

Не сте готови

На заседанието на Еврогрупата на 13 февруари, в което участват финансовите министри на страните от еврозоната, България не е била изслушана за готовността й за присъединяване към валутния съюз, макар точката да е била в дневния ред.

След разговори със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис и с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю се взе решение, че няма да подаваме искане за изработване на Конвергентен доклад през февруари, обясни Велкова. Този документ оценява готовността на дадена страна да се присъедини към единния валутен съюз.

Още на ниво предварителни разговори е станало ясно, че според европейските ни партньори България към момента не отговаря на всички критерии. Като официална причина се посочва високата инфлация. Смята се, че една държава изпълнява критерия за ценова стабилност, ако за едногодишен период на наблюдение средният темп на инфлация в нея не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта темпа на инфлация в трите държави членки на ЕС, с най-добри резултати. За сравнение - средният ХИПЦ в еврозоната е бил 8.5% през януари при 14.1%, измерени в България. В неделя пред БНР финансовия министър заяви, че има очаквания към юли месец да покрием критерия за инфлацията, с изключване на три-четири страни в оценката - това са тези страни, които са с най-ниска инфлация в ЕС, както е направено при анализа за Хърватия.

Но Велкова посочи и друга причина - неприети четири законодателни промени, които сме поели като ангажимент при влизането ни в ERM II. Те са в Търговския закон в частта на несъстоятелността, в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за БНБ и вече печално известните промени в Кодекса за застраховането. Лобистка добавка от близки до лидера при полицата "Гражданска отговорност" "Лев инс" лица и бойкот от депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" торпилираха нужната добавка в закона, която целеше да реши известните от години проблеми със забавени плащания в системата "Зелена карта".

Като друга неофициална причина източници на медията ни в Брюксел посочват и липсата на стабилно правителство. Тъй като няма хоризонт за редовно правителство поне до есента, това се оказва допълнителна пречка за приемането на единната валута на ЕС. Припомняме, че както за Шенген, така и за влизането в еврозоната освен покриването на технически критерии е необходимо последващо единодушно гласуване в Съвета (в случая от държавите в еврозоната). Тоест при едно такова гласуване трябва да се види ясен ангажимент от страна на българското правителство, че може да се справи с пълното покриване на Маастрихтските критерии (дори и да се направи отстъпка за високата инфлация в началото), както и че ще спазва разумна фискална политика и в бъдеще.

Според източници своеобразна неформална допълнителна пречка е станал и новият рунд "Магнитски" санкции на български лица за корупция и най-вече включването на бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов.

За кога се отлага

Следващият редовен Конвергентен доклад се изготвя през пролетта на 2025 г., но не е задължително да се чака до него. Ще подадем искане за изготвяне на Конвергентен доклад в момента, в който си изпълним критериите, заяви Велкова. Според нея, ако необходимото законодателство бъде гласувано от новия парламент, документите могат да бъдат внесени още тогава.

От България се иска и да изготви бюджет за тази и следващите две години, в които консолидираният дефицит е под 3% от БВП на страната. Остава и да се следи инфлацията - засега прогнозите са тя да започне да спада още през тази година. А и данните на НСИ показаха, че пикът на нарастване на цените е бил още през септември миналата година. Спадът от върха обаче засега е много бавен.

По думите на Велкова членството в еврозоната може да се измести за 1 юли 2024 г., 1 януари 2025 г. или по-късна дата. "Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година", каза финансовият министър.

"Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни ден по-късно пред БНР Велкова.

* Текстът е допълнен с нови коментари.

Първи реакции

"Днес в лицето на министъра на финансите България официално се отказа от стремежа си да влезе в еврозоната при първа възможност. Стремежът да се влезе в еврозоната при първа възможност е същностна, за мен изключително важна (знам, че за други колеги това няма никакво значение) характеристика на въведения преди четвърт век паричен режим в страната. Поради което според мен този отказ променя самия режим и цялата стопанска среда. Също според мен тази промяна е в много притеснителна посока."

Георги Ганев, икономист и бивш депутат от "Демократична България"

"Колегите от "Възраждане" трябва да знаят, че не те, а Кирил Петков и Асен Василев отложиха членството на България в еврозоната. Нека да не си приписват чужди заслуги!"

Тома Биков, ГЕРБ

"Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията. Свиването ѝ под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата. Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, а национално отговорна партия."

Корнелия Нинова, лидер на БСП

"Преди броени минути Министерството на финансите дава пресконференция, на която каза, че България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година, защото Европа следяла дискусиите в парламента и в българското обществено пространство и решили, че няма да правят компромис по отношение на непокриването на критерия за инфлацията и критерия за премахване на различия в законодателството. Това на практика значи, че усилията на хиляди доброволци в подписката за референдум и протестите дадоха резултат.

Поздравления за всички, които участваха в тази спечелена битка! Войната все още не е спечелена, но това е огромна крачка. Призовавам да намерите пункт и да се разпишете в подписката за референдум за запазване на българския лев, за да спечелим и войната!"

Деян Николов, "Възраждане"

Българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения, посочи Василев и настоя, че е задължение на правителството е да изиска такъв доклад.В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията. Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната"
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 8

    Вера, много нахално е тоя и оня да говори от името на България. Понякога може да го прави единствено президентът.

    Това, че една част от най-агресивно бъбривия сегмент (грантовия) на политическата и медийната класа си позволяваха да говорят от името на България, не бива да става навик.

    Пиша всичко това, защото нямате никакво основание да твърдите, че България си била поставяла такава цел!
    Това е цел на едрия бизнес и на банките. И на прислужващите им. Те изобщо не са България.
    България са ония 3/4 от населението, които са под прага на бедността. И на заграбването на чиито стотинки/евроцентове се надявате. Както в Хърватска.
    България са тези четвърт милион българи, които се престрашиха да се впишат с всичките си дани за свикване на референдум по темата.

    Всъщност защо "златните 1000" в БГ варианта на "златния милиард" на глобалистите се страхуват от демокрацията?

    Нередност?
  • 2
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • - 4
    • + 5

    Влизането ни в еврозоната и Шенген е стъпка към измъкване от руската зона, нещо което другарите не искат в момента. За съжаление руските храненици у нас с повече от западните и не се вижда промяна скоро. Ние никога няма да бъдем готови технически за еврозоната и Шенген, както не бяхме готови технически за ЕС през 2007. Но тогава другарите натискаха за това и успяха да "излъжат" Европа-та - трябваше им троянски кон в ЕС и ние бяхме най-удобни и лесни за тази цел. И дотук.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Те не се страхуват от демокрацията, докроте. Страхуват се от нейните проявления, които не могат да манипулират. Защото доводът, че масата нищо не разбирала от финанси и не можела да се изказва за специфичната материя на еврото е обикновена демагогия.
    Същите тия прости хорица, избирайки пред урната партийните списъци с абсолютно анонимни имена на - видимо впоследствие - също толкова прости хорица, не избират ли политиките на доходите, на здравеопазването, на външните отношения - на всичко?
    И защо народецът за едно се тика към урнте, а за друго се възпира?

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    Единствения довод против Еврото е възходът на Рублата ...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "borodino":

    Демокрацията е обяздена, докторе: гласуваш за БСП, оказваш се в правителство с ПП/ДБ...Парадоксите на представителната демокрация.

    По-притеснителноно е, че какъвто и дебат да се води, винаги се тика дали нещото ще е в полза на Москва или напротив.
    Мисля, че дебатът за еврото е крайно време да се ориентира към националните интереси на БГ. Не дали ще накривим капата на ВВП, а как едно или друго действие ще се отрази на нас.На хърватите им го наложиха и се чу какво се случи. Пък на Дания, Швеция,Полша, Чехия и Унгария и през ум не им минава да подхващат евротемата. Видимо са путинисти...

    Нито опитомената ни политическа класа, нито нахранените мейнстрийм медии имат капацитета (и желанието) да се съсредоточат върху българския национален интерес. И четем детинщини като горните.

    И просто - както традиционно - ще си запалим къщата, та белким изгори и плевнята на съседа.

    Нередност?
  • 6
    oqi16767385741163776 avatar :-|
    Dino Dionne

    Smart!

    What I “love” is how “empire” spins it around not to admit that Bulgaria is making a sovereign decision not to dilute its reserves and the strength of the currency due to decades of strict fiscal discipline but they haven’t adopted the “necessary” legislation and inflation is too high! This is Laughable! Inflation is high because You Forced Little Nations to cut cheap Russian energy mofos! Unbelievable! #UrsulavonderLeyen go to hell where grandpa is expecting you with open arms.

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS

    Всъщност сега сериозно - единствената причина аз да съм против Еврото е това , че ще го "цифровизират" в пъти по бързо отколкото добрият стар лев ! А всяка поредна цифровизация е поредното стъпало към "цифровият" концлагер в който искат да набутат човечеството - цифровите здравни , ковидни паспорти бяха почти успешни ! Ако цифровизират парите и премахнат добрият стар Кеш ще бъде в пъти по "страшно" - демек контролът над стадото в пъти по лесен !!!

    Нередност?
  • 8
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    До д-р Д - то и влизането в ЕС уж щеше да доведе до обедняване на обикновените хора, ама защо ли не се случи точно така? Кога се живее по-добре - през 2003 или през 2023 година? Не в София и Варна, а в Дулово и Алфатар? Я кажи?

    Нередност?
Нов коментар