🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отвъд шума: истинското значение на AI

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"През последните години изкуственият интелект (AI) се превърна в модна дума в технологичната индустрия и извън нея. Не може да се отрече, че има много шум около AI, но в същото време това е важна революция, която има потенциала да преобрази живота ни по значителни начини.

Темата от корицата на "Капитал" тази седмица подчертава точно този факт - че макар да има много шум около AI, самата технология е невероятно мощна и трансформираща. От самоуправляващите се автомобили до персонализираната медицина и всичко между тях, AI вече оказва значително влияние в много области.

Изкуственият интелект не е лишен от предизвикателства и рискове. Бързото развитие на AI повдига важни етични и социални въпроси, включително въпроси, свързани с поверителността на данните, пристрастията и пазара на труда. Тези опасения трябва да бъдат разгледани от политици, изследователи и лидери в индустрията, за да се гарантира, че ползите от ИИ са широко споделени и че рисковете са сведени до минимум."

Предните три абзаца (включително заглавието) са произведени от изкуствения интелект на ChatGPT. Дадохме му задача да напише редакционен коментар за седмичното издание на бизнес медиа по темата за (очевидно) себе си. От една страна, се справи горе-долу. От друга, той е все още в ранна детска възраст. За този етап резултатът е впечатляващ.

По темата за AI в момента е лесно човек да се обърка. За това се говори отвсякъде - всички задават въпроси на ChatGPT, поръчват изображения, а изкуственият интелект на търсачката на Microsoft се обясни в любов на технологичния редактор на New York Times. Хората с малко повече опит лесно може да се объркат, че това е поредната мода, която в пика на интереса към нея изглежда, че създава много по-големи очаквания, отколкото реални ефекти. Случаят обаче е по-различен.

Темата стана гореща в момента, защото развитието на тази технология стигна до етап, в който може да се ползва от много хора. Сега се забавляваме да си говорим с езикови модели, базирани на изкуствен интелект, но това е само началото на процес, който ще промени цели индустрии - например търсенето онлайн и съответната рекламна икономика изглежда, че ще са първите.

Корицата на "Капитал" този брой също е генерирана от изкуствен интелект. Поискахме "маслена картина на човек и робот, които играят шах, в стила на импресионистите". Получихме я - точна до последния пиксел. Имидж банките - компаниите, които търгуват с изображения, би трябвало също да са в групата на притеснените. Техният бизнес модел съвсем скоро ще трябва сериозно да се промени, и то не в най-добрата посока. И това далеч няма да е всичко.

По всичко личи, че отраженията върху икономиката ще са големи, и то не само като стойност, която ще генерира тази нова част от технологичния пазар. Ефектите от различните приложения на AI ще се усещат в цените на различни активи и дори в нивото на инфлация.

Всички, които са проследили няколко различни вълни на технологични промени, са единодушни, че сегашната ще бъде не само една от най-големите, но и вероятно най-бързата (вижте всичко по темата тук).

Изкуственият интелект може много, ще може още, но не и всичко. Илюстрацията на корицата, както и началото на този текст са добър пример. За да направи каквото и да е, още повече за да се получи то добре, инструкциите към него трябва да са много подробни. AI може да свърши работата, но каква да е тя ще се определя от хората. Журналистите в "Капитал" прецениха, че това е темата. Те избраха фокуса на текстовете, стила на илюстрацията и нейния сюжет. За такъв тип задачи естественият интелект трудно ще бъде заместен. Посредствената и рутинна работа ще се прави от AI. За хората остава вдъхновението.

Все още няма коментари
Нов коментар