🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да си улесним живота с изкуствен интелект

Генеративният AI има редица предимства, но и някои недостатъци - няколко съвета

Куче, което се учи да програмира. Изображението е генерирано чрез модела DALL-E на OpenAi.
Куче, което се учи да програмира. Изображението е генерирано чрез модела DALL-E на OpenAi.
Куче, което се учи да програмира. Изображението е генерирано чрез модела DALL-E на OpenAi.    ©  DALL-E
Куче, което се учи да програмира. Изображението е генерирано чрез модела DALL-E на OpenAi.    ©  DALL-E
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С генеративен изкуствен интелект могат да се правят различни видове съдържание с известни ограничения.
  • Генерирането на видео към настоящия момент е най-скъпо и трудоемко, но намира приложение в Холивуд.
  • Моделите все пак могат да бъдат пристрастни и да генерират обидно съдържание в някои крайни случаи.

"Ела с мен, ако искаш да живееш." Думите на Шварценегер в ролята на Терминатор към Сара Конър обобщават, макар и с леко преувеличение, нуждата от оползотворяването на генеративните модели на изкуствения интелект за собствени цели. Въпросът все още не е на живот и смърт, но пък ще води до все по-големи разлики в продуктивността.

Генеративните AI модели, които са само една част от света на изкуствения интелект, са изключително бързо развиваща се област, която вече променя начина, по който хората учат, творят и създават. ChatGPT е просто един пример от многото модели, които се ползват от хората и бизнеса, като още много предстои да бъдат представени.

Чрез ченеративен модел изкуственият интелект може да създаде реалистично изображение, видео за презентация, нова музика или звукови ефекти, разказ, стих или част от книгата, която все се караме да започнем да пишем, но не го правим. Моделите работят с данни, които след това използват за създаването на нужното съдържание което, в зависимост от целта на изкуствения интелект може да бъде нещо креативно и уникално или нещо по-просто като работата на копирайтър, който пише описание на даден продукт или услуга.

Холивуд вкъщи?

Всеки вид генеративен AI има своите предимства и недостатъци и е трудно да се каже категорично кой е най-напреднал. Генерирането на висококачествено, реалистично видео е най-предизвикателният тип съдържание за генеративните AI модели. Има няколко причини за това. От една страна, видеото е многопластова форма на съдържание, включваща както визуални, така и аудиокомпоненти, които трябва да бъдат генерирани едновременно. За разлика от статичните изображения или аудиозаписи, видеото изисква генериране на движещи се кадри, което все още е твърде предизвикателно за AI моделите и крайният продукт рядко изглежда убедително. Въпреки това вече съществуват десетки примери за платформи, които помагат с обработката и генерирането на визуални ефекти или продуцирането на анимационни филми в Холивуд, но има причина тези продукции да се наричат високобюджетни.

Разбира се, това не означава, че генерирането на аудио, изображения или текст е лесно - всеки тип съдържание представлява свой уникален набор от предизвикателства и изисква високо индивидуален подход. Независимо от това поради сложността и голямото количество включени данни видеото често се смята за най-предизвикателния тип съдържание за създаване. Това е и причината трудно да могат да се намерят безплатни услуги за генериране на видеосъдържание, т.е. еквиваленти на ChatGPT за тази дейност. Съществуват обаче сравнително бюджетни опции за креативните специалисти в сферата на визуалното изкуство като Steve.ai и Peech-ai.com.

Скритият поет на показ

Генеративният изкуствен интелект може да бъде от полза при писането на всякакви видове текст, било то художествен, академичен, формален и неформален. Създаването на съдържание с помощта на AI модели обаче може да бъде сложно предимно заради риска читателят да се усъмни дали това, което чете, е писано от човек или машина - и съответно в зависимост дали има против втория вариант. Вече има и сайтове за проверка дали даден текст е писан от AI като writer.com, а някои учебни заведения по света бързо забраниха използването на ChatGPT от ученици и студенти, които искат да избегнат писането на домашни и есета. Освен това безплатните модели идват с известни ограничения - например в броя на задаването на въпроси за опредено време или пък дължината и бързината на генерирания текст.

Едно от най-значимите препятствия при използването на съдържание от изкуствен интелект е да се гарантира, че резултатът е последователен и смислен, особено когато се генерират по-дълги форми от съдържание като истории или статии. Това изисква не само изписването на отделни прости изречения, които имат смисъл и са навързани сами по себе си, но и гарантиране, че цялостният разказ или аргумент протича логично и води до заключения или формирането на тези в зависимост от целите на автора. Нуждата от проверка на резултата винаги ще бъде налице.

Друг проблем е, че генеративните AI модели могат да бъдат податливи на пристрастия, особено когато са обучени на данни, които са непълни или ограничени по някакъв начин. Това може да доведе до генериране на текст, който е дискриминационен, поддържа определени стереотипи или пък е просто фактологически грешен. От съществено значение са данните, които компаниите използват да захранват моделите си. През 2016 г. например Microsoft използва данни от Twitter, за да обучи чатбот, който за по-малко от 24 часа започна да генерира крайно агресивни и расистки постове на базата на комуникацията между потребителите в социалната мрежа. ChatGPT, както и всички останали модели, също не е застрахован от подобна съдба в бъдеще. От огромно значение е и как потребителите взаимодействат с чатбота.

Друго значително предизвикателство при генерирането на текст е да се гарантира, че резултатите са точни и ясни. Тъй като не е достатъчно текстът да е граматически правилен и смислов, той трябва да бъде без грешки. Тук дори ChatGPT все още не е перфектен, защото моделът често се случва да сбърка дори най-прости логически задачи или да представя различна (грешна) информация на един и същ въпрос, зададен по различен начин, особено когато просто не знае отговора и целта е просто да генерира нещо в отговор на поставената му задача.

Въпреки тези предизвикателства генеративните AI модели имат огромен потенциал в широк спектър от приложения, включително чатботове, създаване на съдържание и дори творческо писане. Чрез разработването на техники за справяне с тези предизвикателства може да се използват предимствата на генеративния AI, за да се създават нови и вълнуващи форми на текст по най-различни начини в различни обеми. Освен ChatGPT може да се пробват Copy.ai, Anyword, Jenni, Creatext и други.

Имам ли нужда от дизайнер

С помощта на AI се генерират и уникални изображения, но има някои препятствия, когато става въпрос за използване на резултатите от моделите в реалния свят. От една страна, невинаги е ясно чия е интелектуалната собственост, могат ли да се използват за комерсиални цели, нужно ли е да се посочва автор и кой е той: разработчикът (фирмата и програмистите) или моделът (изкуственият интелект). От друга страна, качеството на изображенията също е под въпрос. Трудно се генерират много пиксели за кратко време на ниска цена.

AI моделите постигнаха значителен напредък през последните години, но нивото на генерирането на висококачествени изображения, които са неразличими от тези, създадени от хора, все още не е достигнато.

Генерирането на висококачествени изображения може да бъде скъпо от изчислителна гледна точка, особено когато се работи с големи и сложни изображения или генериране на изображения в по-голям мащаб. В резултат може да има ограничения за размера и сложността на генерираните изображения.

Въпреки тези предизвикателства генерираните от AI изображения имат огромен потенциал и огромен набор от приложения, включително в секторите на изкуството, дизайна и развлеченията. Примери за генеративни AI в сферата на изображенията са DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion, Pencil, Facet и други.

На своя отговорност

Светът на генеративния AI е едновременно вълнуващ и предизвикателен, като всеки тип съдържание поставя потребителят пред уникален набор от трудности и ограничения. Цената може бъде висока, качеството незадоволително, изработката бавна и т.н. Въпреки това, както казва Шварценегер в класиката от миналия век: "Бъдещето не е определено, няма съдба освен това, което сами си направим." Сферата продължава да се развива с огромни темпове и с малко усилия и много любопитство потребителите могат да се възползват от потенциала на генеративния AI, освобождавайки време за по-приятни задачи и проправяйки пътя за нови и иновативни решения в широк спектър от индустрии.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Всичко това е чудесно, но аз лично не съм оптимист. Толкова много хора по света не се занимават с нищо смислено, чакат наготово, получават социални помощи и винаги са недоволни. Въпрос на време е ИИ да реши че такива хора са само в тежест и съответно са излишни и дори вредни. Какво следва? Сценарият на Матрицата и Терминатор. Чака ни мрачно бъдеще, дано да греша...

    Нередност?
Нов коментар