🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се лидери

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът е един: ще има ли след петия рунд избори мнозинство, което да задържи парламент, да излъчва правителства и да се стигне до политики по същество.

Всички си дават сметка, че след две години липса на политическо лидерство щетите са сериозни и се пропускат възможности, докато на глобалната сцена ветровете се сменят бързо. България през това време е в групата на бавноразвиващите се страни - няма икономическа политика в свят на отрицателни реални лихви и висока инфлация, неустойчива е в определението си към кои политически съюзи принадлежи, няма усещане как да посрещне трансформациите на бизнеса и работната сила. Разпаднати са институциите и регулаторите, никой не носи политическа отговорност за действията им.

Ако изберем аналогията с театър, публиката не вижда нито сценарист, нито режисьор, а актьорите не смеят да се покажат на сцената.

Позициите на основните играчи в политическата пиеса след изборите в неделя, които ГЕРБ спечели с малко, изглеждат така:

  • Като в старата максима за рекламния бюджет, че половината от него отива нахалост, но не се знае коя, "Продължаваме промяната" (ПП), които привлякоха "Демократична България" за коалиционен партньор, ще хвърлят на вятъра очакванията на половината им общи избиратели. За едната половина съюз с Бойко Борисов е предателство, защото не вярват, че с всичко, което той олицетворява, промяна в възможна. За другата половина предателство е властта да остане да се търкаля на разнебитените жълти павета, без техните интереси да са представени в нея. По-лошо - оставена на политическата случайност, развитието на България да дерайлира в различна стратегическа орбита. От ПП изпревариха формалния победител в изборите и без да формулират условия, обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата или участие на ГЕРБ. Затвориха вратата, без да предложат алтернативен план.
  • Последва заявката на Борисов за ГЕРБ: ще търсят да съставят правителство (и мнозинство), което да подкрепя Украйна, да работи за приемане на еврото и за влизане в Шенген. Предпочитат да е с ПП - ДБ, защото "българите казаха без ГЕРБ не може, но и без ПП - ДБ също не може". Лично Борисов ще води преговори с всички партии, един вид, за разлика от лидерите на ПП, поема отговорност да извади "каруцата от калта".

Горната задача няма чисто решение, защото без ПП - ДБ математически е невъзможно да събере мнозинство, което се подписва под трите посочени цели. БСП е твърдо против подкрепа за Украйна, "Възраждане" е против еврото и т.н.

Технически Борисов може да направи правителство. Остави отворени врати "към всички" - към "Възраждане", чийто електорат расте, към президента Радев, ДПС са винаги готови. Политически никой от резервните варианти няма да е изгоден за Борисов, нито устойчив. И той си резервира възможност да не влиза в този риск, с думите, че за политики ще говори само с партиите, които приемат да участват в редовно правителство. Разбираме го като да поемат политическа отговорност наравно с него.

Вероятността за бързи 6-и и 7-и избори е голяма.

Има теза, че в цикъла от първите няколко избора, последвали десетилетното управление на Борисов, с ДПС отзад, което доведе до разпад на институциите, новите сили са се намествали в тежестта си. Първо изплува партията на Слави Трифонов, но бързо се оказа, че подлъгва избирателите, не носи отговорност и гласува по свирката на старите играчи. После най-отпред излезе "Промяната", но се оказа, че и те има да се учат - на емпатия към електората, на политическа технология. След петите избори електоратите са установени, вятърът е в платната на "Възраждане" - с радикалните им послания против евроатлантическите ценности, с агресията и популистките им обещания.

Гласоподавателите разпределиха кой каква роля да има в пиесата. Политическите лидери избират как да играят.

В броя ще видите още:

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    След апологетиката в Капитал на конвергенцията Герб-ПП/ДБ с лидиране на умните и красивите, сегоа видимата нова линия е "избирателите са си виновни". за щото не съзират, че единствените, които могат да ги вкарат в пътя са ДБ. И множественото число в случая е неуместно, защото в триумвирата там генералът от ДС и зеленият финансист са безгласни букви.
    Лидерът е Хр.Иванов, който на драго сърце ще натика БГ във война.
    Всъщност това е целта на толкова усуканото писане по-горе: да ви подготви.

    Нередност?
  • 2
    nasii avatar :-|
    nasii
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "ще натика БГ във война" - какво имате предвид, с този израз?

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 2

    Нови избори докато крадократските и рашистки формации са вън от парламента, президентството и съдебната власт. Все един ден ще им свършат наличните..
    ГЕРБ, ДПС и БКП можеха да работят за еврото, Шенген и помощ за Украйна и преди, когато бяха на власт, или да не бяха свалили правителството на ПП, поради корупционни интереси...
    Рассия почва да се срива и Путлер няма да има желание да плаща на Вгъзраждане на всеки 3 м. за избори и влияние.

    Единствено ДБ и ПП са в състояние да генерират енергия за движение към Европа. Другите, както се доказа, искат да сме азиатска дерибейска губерния. Така че-никакво отстъпление или съглашателство. Още повече историческия опит - СДС, Реф. блок..НДСВ...
    Избори докато на дебилите се изясни картинката.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Ин-хауса на Баце:
    Шест фирми, участвали в аферата #Хемусгейт вече са длъжници на НАП.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161465916801189
    Те дължат на фиска общо 23,2 милиона лв. към края на март 2023 г. Кухите компании са регистрирани на малоимотни, а един от тях вече е починал. С парите е финансиран и луксозен спа-хотел във Велинград.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Фирмата “Хермес Солар”- официален собственик на Догансарай в парка Росенец е сред най-новите длъжници на НАП, добавена в списъка на 21.03.2023 г.
    Почетният председател на ДПС Ахмед Доган може да си позволи 24 хил. лв. от джобните, но щом е за плащане към хаазната - йок, сакън❗
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161471962871189

    Нередност?
Нов коментар