Новият крал на шаха е Дин Лижън, но на практика всички още се кланят на Карлсен

Новият световен шампион преодоля много предизвикателства и изпитания по пътя към световната титла

Темата накратко
  • Дин Лижън победи Ян Непомняшчи, като по този начин, поне на теория, слага край на доминацията на Магнус Карлсен
  • Китайският шахматист преодоля много предизвикателства и изпитания по пътя към световната титла
  • Шахматният свят очаква нови наелектризиращи противопоставяния, драми и бъдещи турнири

След изключителния финал на Световното първенство на FIDE през 2023 г. китаецът Дин Лижън бе коронясан като новия световен шампион, след като триумфира над руския гросмайстор Ян Непомняшчи в тайбрек на rapid игри (бърз формат от 25 минути + 10 секунди на ход). Класическият мач, в който игрите са от 120 минути за всеки играч с добавка на допълнително време, завърши с равен резултат, 7-7 след 14 партии, а Дин показа изключително представяне с черните фигури в решителната бърза игра. Тази победа бележи края на "царуването" на Магнус Карлсен и за първи път от 2013 г. се издига нов шампион.

Благодарение на турнира PogChamps от средата на 2020, организиран от Twich, шахът преживя истински ренесанс и гледайки любимите си стриймъри, милиони започнаха да се интересуват от играта. За победата си Дин получи 1.1 млн. евро, докато Непомняшчи 900 хиляди евро. Все пак трябва да се спомене, че Дин не може да се счита за безспорен световен шампион, тъй като Карлсен не участва в този цикъл на шампионата. Именно неговото решение да се оттегли срещу Непомняшчи, след като го победи миналата година, даде възможност на Дин да се бори за титлата.

Много анализатори смятат това за форма на протест срещу дългите и изморителни игри и старият формат на световното първенство, което изисква и изключително много подготовка."Говорих с хора от моя отбор, говорих с FIDE, говорих и с Ян. Заключението е много просто: не съм мотивиран да играя още един мач", каза Карлсен. "Нямам какво да спечеля. Не ми харесва особено и въпреки че съм сигурен, че един мач би бил интересен по исторически причини, нямам никакви склонности да играя и просто няма да играя"

Карлсен скоро беше обект и на друг скандал - този с Ханс Ниман, който съди бившия шампион, че е започнал клеветническа кампания срещу него, обвинявайки го в измама. Ниман е американският гросмайстор, който победи Карлсен по начин, който накара норвежеца да се съмнява в неговата истинност, предвид факта, че Нийман и част от неговия треньорски състав са участвали в доказани шах измами в миналото. Въпреки всичко Карлсен остава "фаворитът" във всеки шах формат и продължава да участва в много турнири, било то и по покер.

След като постигна второ място в турнира на кандидатите за световната титла миналата година и се класира на трето място в световната ранглиста, Дин беше избран да участва в мача за световната шахматна титла срещу Непомняшчи. Мачът стартира в столицата на Казахстан на 9 април. След равенство в първата партия Непомняшчи успя да се възползва от втората, оказвайки натиск върху Дин, останал длъжен да изравни резултата. Дин обаче прояви невероятна издръжливост, успявайки да изравни в дванадесетия гейм и да постигне реми в следващите две партии, преди да спечели решителната игра с черните в бързия тайбрек.

Победата на Дин го утвърждава като 17-ия световен шампион по шах и първия китайски играч с тази титла. Мачът бе смятан за "мач за вековете", а многократният световен шампион Вишванатан Ананд похвали неговата драма и напрежение. "Докато Непомняшчи беше страхотен противник, Дин демонстрира своята мощ и спечели титлата с непоколебими нерви и изключителна игра."

В крайна сметка шахът е спорт и трябва да излезе победител. Невероятното изкачване на Дин до върха на спорта свидетелства за неговите талант и решителност, а пътят му до световното първенство бе изпълнен с предизвикателства и препятствия, достойни за филм. Поради ограниченията за пътуване в Китай срещу COVID-19 той не успя да участва в Световната купа в през юли-август 2021 г. и в сериите от 3 турнира FIDE Grand Prix в Берлин/Белград от февруари-април 2022 г. През април 2022 г. Дин трябваше да изиграе 28 оценени класически игри в Китай за малко повече от месец, за да изпълни изискването на FIDE за изиграване на 30 или повече оценени игри за една година, за да отговаря на условията за кандидатите.

Въпреки тези предизвикателства Дин си осигури второ място в турнира на кандидатите на 5 юли 2022 г., след като спечели мача си от последния кръг срещу Хикару Накамура, смятан за фаворит. На 21 юли 2022 г. Магнус Карлсен обяви, че няма да защитава титлата си от Световното първенство, а Дин като подгласник сред кандидатите се класира за мача.

В това, което сега ще бъде признато за негов характерен стил като 17-ия световен шампион, Дин придвижи своите пешки към победата. Карлсен поздрави Дин за победата му и хумористично коментира решаващ ход в игра 4 от плейофите в Twitter.

- Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) April 30, 2023

Пътуването на Дин до световното първенство и победата му над Непомняшчи показаха въодушевлението и динамиката на шаха. По време на встъпителната си пресконференция като световен шампион, ограниченото му владеене на английски често го караше да обмисля отговорите си за няколко минути. Той коментира:

"Започнах да се уча да играя шах на четири години и прекарах 26 години в игра и анализиране. Опитах се да подобря шахматните си способности по много различни начини и използвайки различни методи. Мисля, че направих почти всичко. Понякога има турнири, когато не си толкова щастлив. Понякога се боря да намеря други хобита, които да ме направят щастлив. Но се опитвах да се уча от най-добрите. Мачът отразява най-дълбокото в душата ми."

Тъй като този турнир приключва, превръща се в "поредния" и цикълът започва наново, възникват няколко въпроса. Колко дълго Дин ще задържи най-желаната титла в шаха? Ще го предизвика ли Карлсен в следващия цикъл? Ще се появи ли нов кандидат, които да може да оспори титлата? Без съмнение, едно е ясно: шахматът никога не е бил толкова популярен и зашеметяващ както сега. Световното първенство по шах през 2023 година ярко демонстрира уникалната емоция и вълнение, които тази игра може да предложи.

Повтаряйки думите на Анатолий Карпов: "Шахът е всичко: изкуство, наука и спорт."

Финансовата страна на шахмата: от богати играчи до учители и стриймъри

Според данни от eschart.com всяка партия е гледана средно от почти 150 хиляди зрители. Всички игри, материали и анализи от общо 77 часа са гледани над 11.4 млн. часа, а последната игра в бърз формат има над 570 хиляди зрители. Стриймовете на chess.com в Youtube са гледани над 7 млн. пъти.

Финансовата страна на шахмата днес е много разнообразна. Играчите с най-високите рейтинги са успешни и богати, но това не е така за хиляди други шахматисти. Според оценки на някои професионалисти само около 30-40 от най-добрите професионални шахматисти могат да живеят, издържайки се само от играта си. Тези с малко по-нисък рейтинг успяват само да покриват разходите си за пътувания, софтуер и турнири. Спонсорите са основен фактор във финансирането на провежданите турнири.

Повечето играчи печелят пари главно като работят като треньори на по-млади играчи (онлайн или на живо, като учители или основатели на собствени школи), правят уроци или публикуват онлайн съдържание за играта. Те играят шахмат, коментират играта и качват видео в YouTube, Lichess TV или други медии, където могат да печелят от рекламни приходи, дарения или да изискват абонамент.

За повечето хора това е единственият начин да печелят от шахмат и дори други подобни игри. Подобно е и в други индустрии - музика, писане, актьорство, компютърни игри, спорт, и дори карти, голямата част от участниците никога няма да възвърне началните си инвестиции и ще участва само за удоволствието от самата дейност.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kxj581174047 avatar :-|
    kxj581174047
    • + 2

    Прочетох само първите няколко параграфа, но имам няколко корекции за тях - бързите игри в тайбрека бяха по 25 минути на играч + 10 секунди на ход, а не по 10 минути на играч, класическите игри по време на мача се изиграха във формат 120 минути на играч за първите 40 хода, 60 минути за следващите 20, 15 минути добавка на ход 60 и 30 секунди на ход до края на играта, а не 65 минути на играч, и Магнус Карлсен изрично заяви, че се оттегля от борбата за титлата по лични причини, а не защото има неразбирателство с ФИДЕ по повод организацията на шампионата, и няма да оспорва титлата, така че други претенденти за нея освен новия световен шампион няма.

    Нередност?
  • 2
    ptktdrv avatar :-|
    Petko Todorov
    • + 2

    Значението на тази титла е под въпрос, след като Магнус не взе участие в турнира. Разликата във възрастта на двамата е минимална и не е особено предимство за Дин. Интересно ще е да наблюдаваме по-младите попънения при супергросмайсторите, като например Алиреза Фиружа. "Кралят" е все още същият и не се очертава да бъде детрониран скоро. Статистиката при сблъсъците между Магнус и Дин също е в смазваща полза на Магнус, макар и напоследък да се наблюдава известно изравняване и стопяване на разликата в полза на Дин.

    Нередност?
  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • + 2

    Бил шампион или не бил шампион - Дин игра турнира по всички правила и го спечели. Той напълно заслужено е световен шампион за 2023 г. Когато Карлсен "благоволи" пак да се включи в разиграването - нека докаже превъзходството си. Играта на ниво 2750-2850 често пъти опира до минимално позиционно предимство така че да се твърди, че един играч имал "смазващо" предимство пред друг е просто нелепо.

    Нередност?
  • 4
    osmoy avatar :-|
    осмоъ

    името Дин Лижън писано на македонски

    Нередност?
  • 5
    balada avatar :-P
    balada
    • + 1

    Магнус ще се завърне!
    В момента няма предизвикателство за него. Може да е игла с 1 секунди на ход :-) (не знам) или нещо друго съвсем различно, защо не някой нов претендент, обучавал се по нововъзникнала AI методология. Няма как просто така всичко да приключи.

    Нередност?
Нов коментар