🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната за таланти приключи

Изглежда, че крайните победители в нея ще бъдат машините

Компаниите ще автоматизират все повече работни места
Компаниите ще автоматизират все повече работни места
Компаниите ще автоматизират все повече работни места    ©  Shutterstock
Компаниите ще автоматизират все повече работни места    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Далия Марин, преподавател по международна икономика в Училището по мениджмънт на Техническия университет в Мюнхен, в статия за Project Syndicate

В продължение на почти две десетилетия битката за таланти оформяше начина, по който се управляват фирмите по света. Тъй като те извличат стойност главно от човешкия си капитал, а не от физическите активи, които притежават, талантливата работна сила стана желана повече от машините. През 2001 г. известният консултант по мениджмънт Питър Дракър публикува статия, озаглавена "Следващото общество", в която твърди, че даването на повече свобода на "работниците на знанието" е от съществено значение, тъй като ключовата битка на този век е войната за таланти. И беше почти прав.

За разлика от машините обаче човешкият капитал не може да бъде притежаван. Талантливите работници винаги могат да напуснат, отнасяйки със себе си стойността, която предоставят на своите работодатели. За да насърчат талантливите служители да останат, фирмите децентрализираха решенията, дадоха повече автономия на служителите, въведоха стимулиращо заплащане, както и базирани на акции компенсационни пакети с надеждата, че дяловото участие ще включи мениджърите в бъдещето на тяхната компания.

С други думи, овластяването на талантите се превърна в новия начин, по който фирмите организираха своите дейности. В резултат заплащането на главния изпълнителен директор се повиши рязко през последните 40 години. Тъй като сега човешкият капитал е основният двигател на най-добрите доходи в САЩ, "работещите богати" вместо финансовите капиталисти се превърнаха в капиталистите на XXI век.

Тази дълбока промяна до голяма степен се дължи на глобализацията. Тъй като компаниите навлизаха на нови пазари, заплахата от загуба на ценни служители в полза на чуждестранни конкуренти се увеличи заедно с борбата за таланти. За да привлекат и задържат човешки капитал, компаниите започнаха да предлагат все по-високи заплати и по-голяма власт за вземане на решения на най-добрите служители. Талантливите работници бяха насърчавани да проявяват инициатива и им беше дадена повече независимост, особено когато ставаше въпрос за проучване и разработване на нови продукти.

Но сега войната за таланти, изглежда, затихва. Никъде това не е по-очевидно, отколкото в Силициевата долина, където ожесточената конкуренция за човешки капитал даде на служителите значителна власт над работодателите. За да привлекат потенциални кадри и да запазят съществуващите, технологичните компании трябваше да предложат огромни пакети за заплащане, опции с акции, структури за хоризонтално управление, неограничени ваканции, уелнес уединения и щедри предимства.

Финансовият сектор също претърпява подобна промяна. След две десетилетия на борба за таланти компаниите очевидно използват сегашните пазарни сътресения, за да изтръгнат обратно контрола от овластените служители. Рецентрализацията на вземането на решения изглежда вече ежедневие.

Тази промяна е предизвикана от три големи събития:

Първо, пандемията от COVID-19 и последвалите прекъсвания на веригата за доставки ускориха процеса на деглобализация. Това вероятно е отслабило глобалната конкуренция за таланти, като е допринесло и за неочаквано компресиране на заплатите.

Второ, с рязкото увеличение на лихвените проценти, което повишава цената на капитала, поддържането на рентабилността зависи повече от съкращенията, отколкото от новите идеи. Затягането на коланите е по-лесно с централизирана организационна структура, тъй като компаниите могат да използват синергията между различни подразделения.

И трето, появата на ChatGPT и други програми, базирани на генеративен изкуствен интелект, позволява на компаниите да автоматизират определени функции за управление - като интервюиране на нови служители, проверка на референции, проверка на самоличността и извършване на оценки на здравето и безопасността.

Тази тенденция вероятно ще се ускори през следващите няколко години, тъй като с технологичните иновации компаниите ще автоматизират повече висококвалифицирани работни места. Показателно е, че само дни след съкращаването на 10 000 работници Microsoft обяви плановете си да инвестира 10 млрд. долара в OpenAI - базираната в Сан Франциско компания, която разработи ChatGPT. Изглежда, че крайните победители във войната за таланти ще бъдат машините.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 3

    "Машините" не могат да спечелят, ще спечели който ги притежава. Това са големите капиталисти, които не искат да плащат данъци.

    Дайте да видим дали няма да трябва да се пенсионираме на 70-75 съвсем скоро и също така да прекараме голяма част от това време без работа. Ако въобще стигнем до там...

    Нередност?
  • 2
    gaq16266103201066633 avatar :-|
    Vladimir Mladenov
    • + 1

    И като заместят взипки работници и служители с роботи искам да ги опитам кой ще им купува продуктите?

    Нередност?
  • 3
    yvh1479588831511297 avatar :-|
    Nevena Kovacheva

    Глобализацията не е намаляла с Ковид, напротив. Всеки може да работи от където си иска по света и това не е причина за деглобализация. А борбата за таланти ще продължава да се засилва въпреки моментните уволнения в ИТ сектора, придизвикани поради необходимо затягане на коланите. Застаряването на населението ще продължава и няма как да се компенсира с роботи. Те могат да заместят определени дейности, но не и човешкия фактор. Простичък пример: бихме ли се качили на самолет без пилот дори и ако робот може перфектно да управлява самолета?

    Нередност?
Нов коментар