🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Източна Европа срещу износа на зърно от Украйна

Рекордните цени от миналата година се понижиха и това не се хареса на земеделците, които искат забрана на украинския внос и повече помощи

Темата накратко
  • Полша, Унгария и Словакия наложиха временна забрана на вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна, макар че нямат право на подобни решения
  • Споразумението за свободна търговия на ЕС с Украйна не позволява на правителствата да въвеждат мита, но те все още разполагат с много инструменти за нарушаване на доставките
  • Ограниченията могат да нанесат допълнителни вреди на пострадалата икономика на Украйна, а оттам и на военните ѝ способности

Украинските фермери изиграха емблематична роля в първите седмици на руската инвазия, като теглеха изоставени вражески танкове с тракторите си. Сега обаче мащабната им зърнена продукция кара някои от най-верните съюзници на Украйна да се колебаят, тъй като доставките се пренасочват към съседните пазари и това създава проблем на правителствата заради протести на фермерите.

Стигна се и до крайни решения - Полша, Унгария и Словакия временно спряха вноса на украинско зърно въпреки предупреждението от Европейската комисия (ЕК), че подобни едностранни действия биха били в разрез с търговската политика на Европейския съюз (ЕС). Българското служебно правителство също направи това, а управляващата в Румъния Социалдемократическа партия заяви, че ще поиска такова решение от коалиционния кабинет.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година, ЕС отмени митата и квотите за внос на украинско зърно и пренасочи някои доставки от блокираните черноморски пристанища през полски и румънски пътища и железопътни мрежи. Целта на Брюксел беше да подпомогне и улесни достъпа на Киев до пазари извън ЕС. Тогава близо 20 млн. тона зърно бяха блокирани в страната. Решението на страните в Източна Европа сега е опит за успокояване на техните земеделски производители в условията на пренасищане със зърно и спад на цените на вътрешните пазари.

Фермерите не харесват пазара, когато цените падат

По-голямата част от зърното трябваше да бъде реекспортирана от ЕС за Близкия изток и Африка, за да се подпомогне икономиката на Украйна и същевременно да се облекчи недостигът на храна, предизвикан от войната. Част от количествата обаче остават в близките до Украйна страни поради недостиг на камиони и влакове, които да го транспортират до съседните пристанища. В същото време добрата реколта в Централна Европа помогна да се предотврати продоволствената криза. И натиска цените надолу.

Украйна е сред най-големите износители на пшеница и други зърнени култури в света. В началото на войната цените на земеделските суровини се вдигаха главно заради страх от недостиг, а не по пазарни причини, и тогава производителите не бяха недоволни. Дори напротив - започнаха да ограничават предлагането, за да вдигнат още повече цената. Заради поскъпването пък много правителства въведоха различни компенсации - в България например беше въведен нулев ДДС за хляб и брашно, така че да се облекчат крайните потребители.

Пазарите обаче успяха да се справят със създадения в началото на войната дефицит и това доведе до успокояване на котировките още в края на 2022 г. Това се отрази и на инфлацията в САЩ и еврозоната, където ръстът на цените започна да се забавя. Заради понижените цени обаче фермерите се вдигнаха на протест, а полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик беше принуден да напусне поста си по-рано този месец.

Лостовете на страните

Сега правителствата се съсредоточиха върху ограничаването на украинския внос, за да защитят вътрешните си пазари. След като прие украинския президент Володимир Зеленски във Варшава в началото на април, полският президент Анджей Дуда заяви, че решаването на проблема с пренасищането на вноса е "въпрос на въвеждане на допълнителни ограничения". Полша се позовава за решението си на национални закони, които й позволяват да наложи подобна забрана от съображения за обществена сигурност. Словакия казва, че е била принудена да забрани вноса от Украйна, след като Полша и Унгария са предприели такива действия, заради което има риск маршрутите да се пренасочат към страната и да предизвикат още по-голям натиск върху малкия й вътрешен пазар.

Министърът на земеделието на Украйна Никола Солски заяви, че Киев разбира трудностите, пред които са изправени земеделските производители в Полша, но настоя, че "украинският земеделски производител е в най-тежко положение. Молим полската страна да вземе това под внимание". Двете страни все пак постигнаха съгласие транзитът на зърно и хранителни продукти да продължи при строг контрол.

Европейската комисия реагира бързо, като обяви, че "търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните действия са неприемливи". Късно в сряда стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до правителствата на петте страни от Централна и Източна Европа - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария с предложения за разрешаване на проблема с прекомерния внос на зърно от Украйна.ЕК ще се възползва от извънредни правомощия, за да наложи забрана върху вноса от Украйна на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Решението на ниво ЕС ще замени едностранните забрани за внос, приети от Полша, Унгария и Словакия и обявени от България и Румъния. ЕК информира също, че е започнала разследване относно други "чувствителни", както ги определя стоки, които се внасят от Украйна в ЕС.

Макар че споразумението за свободна търговия на ЕС с Украйна не позволява на правителствата да въвеждат мита, те все още разполагат с много други инструменти за нарушаване на доставките. Съседните държави и България засилиха санитарните проверки на украинското зърно, като твърдят, че го правят, за да защитят здравето на собствените си граждани. Те също така поискаха финансова подкрепа от Брюксел и вече получиха над 50 млн. евро от резерва на ЕС за кризи в селското стопанство, като още 100 млн. евро са на път да бъдат отпуснати.

Ограниченията могат да нанесат допълнителни вреди на пострадалата икономика на Украйна, а оттам и на военните ѝ способности. Според статистически данни, публикувани този месец, икономиката на страната се е свила с 29.1% след инвазията, а износът на селскостопански продукти е важен източник на приходи.

На различни позиции

Търговското напрежение е в противоречие с политическата позиция на страните от Източна Европа по отношение на Украйна, която - с изключение на Унгария - е силно подкрепяща. Полша е приела милиони украински бежанци, докато оръжията и боеприпасите се движат в обратна посока. Румъния е помогнала за транспортирането на милиони тонове украинска царевица и пшеница.

Някои западноевропейски правителства, които трябваше да бъдат притиснати от Полша и други страни да изпратят тежко въоръжение в Киев, бързат да изтъкнат промяната в посоката.

"Любопитно е да се види, че някои от тези страни [винаги] искат повече санкции, повече боеприпаси и т.н. Но когато това ги засегне, те се обръщат към Брюксел с молба за финансова подкрепа", казва пред Politico дипломат от западна държава, говорейки при условие за анонимност.

Други страни от ЕС също се противопоставят на ограниченията на вноса по икономически причини. Например Испания и Нидерландия са едни от най-големите получатели на украинско зърно, което използват за снабдяване на животновъдството си.

От политическа гледна точка обаче правителствата на страните от Централна и Източна Европа разполагат с ограничени възможности за маневриране. В края на тази година в Полша и Словакия предстоят парламентарни избори. Опозиционните партии в Полша се възползваха от спора за зърното, за да атакуват консервативното правителство, което разчита на подкрепата на избирателите в земеделските региони, за да спечели парламентарните избори, насрочени за тази есен. Решението на Полша да спре временно вноса на някои украински продукти беше обявено от Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", по време на партиен конгрес в събота.

България има служебно правителство от миналата година, а резултатите от последните избори не дават засега сериозна надежда за съставяне на стабилно правителство. Румънският министър на земеделието е призован да подаде оставка, включително от своя сънародник, бивш комисар по земеделието на ЕС.

Мораториумът на ЕС върху митата приключва на 30 юни, но ЕК предложи удължаването му с още една година. Вероятно търговската подкрепа за Украйна ще продължи, а земеделският сектор е крайно време да разбере, че помощите изкривяват пазара и от тях печелят само фермерите, а не и всички европейски граждани.

Съмнителни сделки

В началото на годината Украйна обяви, че е разкрила корупционна схема, свързана с износа на зърно, която е струвала на държавата 186 млн. долара през 2022 г. под формата на неплатени данъци. Използвани са над 370 фиктивни фирми, за да се укрият данъци. Според разследването пшеницата е била масово изкупувана от частни земеделски стопани, земеделски предприятия и големи стопанства, след което е прехвърляна от едно дружество посредник в друго, преди да бъде продадена на износители за продажба в чужбина. Твърди се, че чрез този процес участниците са избегнали плащането на необходимите данъци и такси. Властите са предупредили митниците за използването на рискови фирми в процедурите за износ, но въпреки това те са разрешили продажбата на над 1 млн. тона зърнени продукти на търговци в чужбина през три пристанища в Одеска област.

В началото на март Държавната данъчна служба на Украйна обяви нови процедури за контрол на износа на редица суровини, включително и зърнените. Те целят сделките да стават на пазарни цени.

Към 10 април износът на зърно от Украйна за сезон 2022-2023 г. възлиза на 38.8 млн. тона, съобщи Reuters, позовавайки се на данни на Министерството на земеделието. Ведомството не даде точни сравнителни данни за същата дата преди година, но заяви, че към 15 април 2022 г. Украйна е била изнесла 45.3 млн. тона зърно. Производството на зърно в страната вероятно е спаднало до около 53 млн. тона през календарната 2022 г. от рекордните 86 млн. тона през 2021 г. Правителството обяви, че през 2023 г. реколтата се очаква да бъде 44.3 млн. тона зърно, в това число 16.6 млн. тона пшеница.

Къде отива износът на Украйна

По данни на ООН само около една четвърт от износа на храни от Украйна по сделката отива за най-бедните страни в света:

- 47% са били за страни с високи доходи, включително Испания, Италия и Нидерландия

- 26% са отишли в страни с високи и средни доходи като Турция и Китай

- 27% са насочени към страни с ниски и средни доходи като Египет, Кения и Судан.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Ето къде било заровено кучето на целия небивал пропаганден интерес на Капитал към темата: "Ограниченията могат да нанесат допълнителни вреди на пострадалата икономика на Украйна, а оттам и на военните ѝ способности".

    Оголен евроатлантизъм, комбиниран с пропаганден проукраинизъм! От газетата трайно отсъства обаче дори споменаването на националния интерес...
    Затова фактите няма никакво значение!
    А те са:
    1. Благодарение на US натиска за Програмата за осигуряване на износ на украинското зърно, която бе шумно обявена, че ще "спасява от глад света", и на отменените от ЕК през май 2022 г. мита върху вноса на украинско зърно в ЕС, то , вместо да нахрани гладните по света, просто заля Европа;
    2. В резултат на безмитния внос, заобикалявено на борсата и дъмпинговите зени украинското зърно препазпредели европейските пазари и що се отнася до България - затвори за земеделските ѝ производители традиционните пазари на българско зърно в Испания, Гърция, Франция;
    3. Вследствие на това два месеца преди жътвата зърнобазите в БГса пълни с миналогодишната реколта и реално няма къде да се побере новата. Което много скоро ще стане национален проблем;
    4. Зърното е борсова стока и приказките "намалете цената" и продавайте са смешни и са за газети с комикси, и които не се бият в гърдите, че са икономически форлайтери (колко са такива е съвсем отделна тема).
    5. Като страна извън ЕС Украина не съблюдава строгите ограничения и правилата за торене и растителна защита в ЕС. Т.е. земеделската продукция е обработвана и с препарати, които в ЕС са забранени за употреба, а продукцията, обработвана с тях - за внос в ЕС. До момента (по политически причини) БАБХ не е вземала проби и не е тествала зърнения внос от Украина.

    Т.е. никой в БГ няма представа какви остатъчни химикали има в "евтиното" олио, "евтините" хлебни изделия и "евтиния" мед, произведени от добити в Украина суровини и внесени на парче от "предприемчиви" търговци.

    Или казано с две думи: за да увеличим "военните способности" на Украина, можем да се поизтровим дълготрайно и да съсипем българското земеделие.

    Капитал-на класика!

    Нередност?
  • 2
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885

    Некой проверява ли го изобщо това зърно за чернобилска радиоактивност, токсично замърсяване от войната, британски обеднен уран, забранени в ЕС пестициди и пр. и пр.?

    Нередност?
Нов коментар