🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата наложи тайна бариера върху украинския слънчоглед, за да спаси земеделци

Извънредни проверки спират вноса, удряйки сериозно сектора на олиото, в опит да се вдигне цената на българската продукция

По данни на земеделското министерство в складовете за съхранение на слънчоглед към 28 февруари тази година има 894 323 тона
По данни на земеделското министерство в складовете за съхранение на слънчоглед към 28 февруари тази година има 894 323 тона
По данни на земеделското министерство в складовете за съхранение на слънчоглед към 28 февруари тази година има 894 323 тона    ©  Shutterstock
По данни на земеделското министерство в складовете за съхранение на слънчоглед към 28 февруари тази година има 894 323 тона    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Административният тормоз ще се отрази на производството на фабриките за слънчогледово масло.
  • Производителите на олио са имали рекордна 2022 г. с износ за 3 млрд. лв.
  • Падащите световни цени на зърно и маслодайни култури правят българската продукция трудно продаваема заради завишените разходи.

Войната в Украйна разбърка твърде много пазари. В България имаше три сектора, които избухнаха: износът на горива към отбраняващата се държава и на оръжия към помагащите й партньори, като и при двете говорим за суми по над 1.5 млрд. лв. за година. Но в една област движението беше обратно - украински слънчоглед масирано потегли към страната и захрани така или иначе растящите експортни мощности за производство на олио тук. Резултатът: за 2022 г. България е изнесла слънчогледово масло за рекордните 3 млрд. лв., двойно повече от предната година.

Рекордът обаче идва на фона на около 1 млн. тона непродадена местна суровина - българските земеделци явно са очаквали космическите цени от миналата пролет да са вечни и не са продали слънчогледа си досега. Вероятно защото не им харесват спадащите международни котировки: от над 1700 лв. на тон през март 2022 г. на около 750 - 800 за тон сега. Те инкасират загуби от забавената продажба, но вместо да поемат отговорността от риска си, сега притискат държавата за помощ. Тя, изглежда, приема да разбърка пазара в тяхна полза и във вреда на производителите на олио.

Видимата част бяха протестите на зърнопроизводителите, които затвориха границата с Румъния. Дори агроминистърът Явор Гечев ги подкрепи, подкарвайки трактор към границата. Невидимата бяха две последвали действия на ведомството на Гечев.

Министърът на земеделието е разпоредил акция за проверка на украинския слънчоглед. Това означава, че всеки камион се спира за контрол, считано от 5 април. А проверката е скъпа, трае поне седмица и така доставчици и преработватели трупат загуби. Идеята е скрит протекционизъм: заради практическия административен тормоз вносът да стане невъзможен и да се изкупи местната продукция на по-висока, непазарна цена.

Втората посока на действие е за натиск над ЕС за повече компенсации. Вече бяха дадени 17 млн. евро, но за българските земеделци тази сума е буквално трохи на фона на милиардни обороти и субсидии. В тази битка България не е сама, защото Полша, Румъния, Словакия и Унгария също усещат наплив от украинско зърно. Така че още малко щедрост от европейския бюджет не е изключена.

Тормоз с проверки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от седмица е започнала проверки на вноса на украински слънчоглед по митническите пунктове и в производствени бази на фабриките за олио.

Действието предизвика недоволството на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Браншовата организация изпрати в четвъртък писмо до министъра на земеделието, Американската търговска камара, Представителството на ЕК в България, посолствата на САЩ, Украйна, Индия и Китай, в което възразява срещу начина, по който се правят проверките, и прогнозира последствията от тях за вносителите, преработвателите и пазара.

"Основание за проверките е цитирана заповед на директора на БАБХ РД 11-790/03.04.2023, която официално никой не връчва. Според нас тази заповед не се публикува и/или нотифицира пред страните - търговски партньори, както и пред ЕК и Световната търговска организация, защото касае нарушения на установени международни търговски отношения, както и поради факта, че се отнася неправомерно само за доставките на зърна с произход от Украйна", заявяват в писмото си от сдружението.

Държавните служители изискват документи и вземат проби от всяко транспортно средство или склад с украински слънчоглед. След това камионите се задържат, а складовете - забраняват, до излизане на пълните лабораторни резултати, които трябва да покажат дали стоката съответства на европейските фитосанитарни изисквания. Разходите за тези анализи са за сметка на заводите. Всеки набор от анализи струва около 1000 лева, което предвид големия брой товари генерира сериозен непредвиден разход за фирмите, посочват от сдружението.

В писмото се казва още, че всички доставки на слънчоглед от Украйна в България са преминали поредица проверки и са придружени от лабораторни качествени сертификати от международно сертифицирани лаборатории (като SGS, Bureau Veritas, Control Union) за същите показатели, за които представители на БАБХ сега извършват повторни анализи. От браншовата организация припомнят също, че от лятото на 2022 г. БАБХ извършва системни целеви проверки на внасяните зърна и маслодайни култури от Украйна, като до момента не са известни установени несъответствия.

Проверките отнемат много време и разходи. Лабораторните резултати излизат за минимум пет работни дни и за този период задържаните транспортни средства предизвикват огромни задръствания пред митническите пунктове и производствените бази. Това генерира и големи по размер неустойки към транспортните компании за престоя, както и по сключени търговски договори, посочват от сдружението.

Съпротивата на фабриките

От Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти заявяват, че "тези проверки не са с контролна цел, а целят създаване на регулаторни пречки пред вноса на украински слънчоглед и на непазарна среда за реализация на складираната местна продукция". Според браншовата организация това са "квазиконтролни механизми, целящи ограничаване на вноса на украинска продукция на европейския пазар".

От бариерите ефектът ще е по-висока цена за олиото на вътрешен пазар и на фуражите, което пък ще се отрази на цените на месото.

В резултат на всичко това ще се стигне до забавяне или до неизпълнение на доставки до наши клиенти, като най-засегнати ще бъдат най-отдалечените точки на доставка, основно на белен слънчоглед, например САЩ, Австралия и Нова Зеландия, чиито графици са съобразени с крайни срокове и зависят от сложна логистика на контейнерни доставки, добавят от сдружението.

Цената на слънчогледовото масло

Проблемът с цената и запасите

В основата на проблема е, че реколтата от слънчоглед от миналия сезон не е била продадена и сега вместо обичайните наличности от около 300 хил. тона по това време на годината при местни производители и търговци има натрупан запас от около 1 млн. тона. Тази продукция пълни складовете и няма как да се пласира само за местна преработка до новата реколта.

Представители на сектора разказват, че по традиция зърнопроизводителите първо продават пшеница и царевица, а със слънчогледа се забавят, чакайки по-добри международни цени. Тази година, въпреки че към септември цената е била около 1000 лв. за тон, те пак са решили да чакат, но не са уцелили пазара. Така погледнато, математически от непродадения 1 млн. тона по сегашни цени те губят около 400 млн. лв. Но това е условна загуба, тъй като винаги борсовите котировки се движат, особено в периоди на кризи.

Сега стои въпросът дали настоящите цени от 750 - 800 лв. на тон са под тяхната себестойност. Според зърнопроизводителите - категорично да. Те дават число от 1100 лв. за тон.

Според търговци обаче вина за ситуацията имат и производителите: виждайки се с огромни печалби миналата пролет, те са започнали битка за повече земя и неразумно са вдигнали рентите с около 30% и сега те се движат от 70 лв. до 200 лв. на година за декар. За сравнение се сочат румънските ренти, които са по-ниски: 25 - 45 евро на декар. Въпреки това изчислението на близък до сектора източник е, че средният разход на декар е бил 140 лв., което при среден добив от 225 кг на декар прави тон със себестойност около 620 лв.

Където и да е истината за себестойността, факт е, че пазарът е изиграл земеделците и те имат трудно решим проблем. Но решението на държавата в момента опитва да счупи и втори сектор с непазарни мерки.

Украинският внос

От септември 2022 г. до февруари 2023 г. вносът в България на слънчоглед от Украйна достига рекордните 429 хил. тона по данни на украинската аналитична агенция "АПК-Информ". С тези количества нашата страна се нарежда на първо място в евросъюза, като на втора позиция е Румъния - с 406 хил. т. Внесените от двете балкански държави количества представляват 54% от общия внос на украинската маслодайна култура във всички страни от ЕС.

По данни на земеделското министерство от 1 януари до 31 март т.г. са внесени 151 хил. тона слънчоглед от Украйна при средна фактурирана цена 550 евро/тон.

По темата работи и Васил Минков
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 6
    • + 7

    Спомням си воплите и в Капитал, че войната и Русия били пречели украинското зърно да стигне до гладуващите в Африка и Азия.
    Оказа се, че това зърно там не ходи, а заля изобщо негладуваща Европа! И срина пазарите и изкара на протести земеделци. Взе и главата на полския министър на земеделието. Просто Украйна плаща за оръжието с каквото още има! Еврохаосът е пълен!
    Ех, ако в Украйна имаха краставици, родните нямаше да са на цената на свинското...

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 3
    • + 7

    Явно не искат да свалят инфлацията у нас...Борбата с инфлацията я няма. А няма нищо по-лесно от това при спад на суровините да спаднат и цените на продукцията. Спадне ли инфлацията лихвите ще тръгнат надолу и на цялата икономика ще ѝ е по-хлабаво около врата. Та сега пазим зърнарни и слънчогледари и държим като заложник цялата си икономика.

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 10

    Нагли и алчни булгаристсмски зърнари . Една държава във война продава по-евтино и качествено от наще милионери -зърнари получаващи субсидии от данъците ни . Тия министър е абсолютно ку--ку , защо държавите не продадоха миналата зима при високи цени а сега реват нали точно заради тях цените на олиото скочиха т.е. българина плащат джоба си на неговите алчни и лъжливи зърнари

    Нередност?
  • 4
    jwh16813141031171673 avatar :-|
    Metodi Atanasov
    • - 3

    Сметките Ви не излизат. 140 лв. средни разходи на декар + рента, т.е. разходите са над 200 лева/декар. И вече себестойността на тон отива към 1000 лева.

    Нередност?
  • 5
    vku32486847 avatar :-|
    Любознателен 112
    • + 7

    До коментар [#4] от "Metodi Atanasov":

    А субсидиите ги даряват на сиропиталищата...

    Нередност?
  • 6
    jwh16813141031171673 avatar :-|
    Metodi Atanasov
    • - 5

    До коментар [#5] от "Любознателен 112":

    Тази субсидия я повтаряте, като някаква мантра. Тя е 30 лева/дка и съм я сметнал вече.

    Нередност?
  • 7
    ctr21521412 avatar :-|
    ctr21521412
    • - 1

    До коментар [#6] от "Metodi Atanasov":

    30 лв на дка беше до сега , от тази година 20лв на дка.

    Нередност?
  • 8
    uza22478423 avatar :-|
    Georgi Veselinov
    • + 4

    До коментар [#6] от "Metodi Atanasov":

    Г-н Атанасов, ще обясните ли на всички, защо Сеп-Дек 2022 не продавахте на 1200лв на тон семката, или истината беше, че всички земеделци се бяхте наговорили да чакате 1500-1700лв март месец. Сега държавата трябва са Ви плати неслучилата се спекулация, ако ние си държим олиото и то не скача, а пада, пак ли държавата ще спре вноса на олио или ще ни даде компенсации???

    Нередност?
  • 9
    tynuh avatar :-|
    jikev
    • + 1

    До коментар [#6] от "Metodi Atanasov":

    30 лв/дка по 33 000 000 декара със зърно в Бг, прави тамън един милиард лева ВСЯКА ГОДИНА от как сме в ЕС.
    А не е само това.

    Нередност?
  • 10
    dani_2077 avatar :-|
    dani_2077
    • + 2

    Дори и на децата е ясно, че има СПЕКУЛА и при олиото, и при слънчогледа, и при пшеницата, и при търговските вериги ... въпросът е - Защо (?) държавата не прави НИЩО, с изключение на някакъв смешен сайт (⁠●⁠_⁠_⁠●⁠) .

    Нередност?
Нов коментар