От седмото тепе: Пловдив през септември - фестивали и ремонти, Родопи остава без транспорт и подарък за 35 млн. лв.

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Изпращаме последния ден от август и времето на летните отпуски, а със септември освен новата учебна година ще настъпят и началото на новият политически сезон и кампанията за местните избори.

Традиционно за Пловдив месецът е наситен с фестивали и събития, които привличат хора от столицата и цялата страна. Това води до запълването на хотелите, вдигане на оборотите на заведенията и магазините, а оттам и помпането на местната икономика. С хората обаче идва и трафикът, а да не забравяме, че покрай завръщащите се от морето сезонни работници и отпускари градът се увеличава многократно.

В същия момент ненавременните ремонти, за които ви разказахме предходната седмица, ще са фактор още дълго. На този фон автобусните превози до съседните населени места не се подобряват, а дори създават непрекъснат проблем за пътниците и ги отказват един по един, което носи още трафик, след като те предпочетат да се придвижват с личен автомобил. Така се очаква след 15 септември Пловдив да бъде буквално блокиран, защото и градският транспорт на града е ненадежден и не подобрява обстановката.

И докато отиващата си местна власт за четири години не разплете транспортния възел на Града под тепетата, за по-малко от година успя да подготви почвата за сбогуване с част от парка до Гребния канал.

Тема от седмицата: Сезонът на фестивалите започва

Какво става?

По традиция септември е един от най-наситените месеци на фестивали и събития през годината. 2023 г. се очертава да не е изключение. Още на 1.09 започват три от фестивалите, които обещават да привлекат хилядна публика към себе си.

Единият, Station Street Festival/Фестивал "Улица Станционна", се провежда за първа година и е по идея на създателите на Bee Bop Cafe. Той ще протече в шест фестивални дни с разнообразна програма, по време на която ще има музика, представители на гейминг общността в Пловдив и страната, архитектурно-исторически турове, Live студио с гости и излъчване на случващото се на сцените, разположени на ул. "Иван Вазов".

Другият стартиращ фестивал на 1 септември е вече традиционният Shake That Хълм, който досега се провеждаше на поляните в подножието на Младежкия хълм, но тази година ще е на територията на отворилото врати през тази година пространство Plovdiv Stage Park. Той ще е до 3 септември и ще представи поп, електронна, джаз и суинг, RnB и DJ музика в концептуално обособени фестивални зони.

Отново на 1 септември започва и двадесет и петото издание на международния фестивал за куклено-театрално изкуство "Двама са малко, трима са много", организиран от Пловдивския куклен театър. И той ще се проведе до 6 септември, денят на града.

На 6 септември по случай празника на града на Plovdiv Stage Park ще започне и бирен фест, който ще привлича посетители до 10 септември. Същата неделя започва 27-ото издание на театралния фестивал "Сцена на Кръстопът", който ще продължи до 21 септември. Освен него на 22 и 23 септември ще се проведе и не толкова типичният за Града под тепетата BalkanFest, който на сцената си до Гребната база ще посрещне изпълнители като Азис, Ceca, Dino Merlin и Zeljko Joksimovic.

Към това се добавят традиционният технически панаир в средата на месеца, друг бирен фестивал в "Лаута", благотворителното събитие "Нощ на Ангелите" и индивидуалните концерти на италианците от Il Volo, както и на лиричния Michael Bolton.

Защо е важно?

Всяко културно, музикално или спортно събитие и фестивал освен местна публика привлича и много приходяща от страната, а за световни звезди дори от съседните ни страни като Гърция, Сърбия и Румъния. Съответно тези хора резервират стаи и апартаменти в хотели, както и в места за настаняване, предлагани на платформи като AirBnb и Booking. Също така те се хранят в заведенията из града, посещават музеи и забележителности, пазаруват от супермаркети и магазини за дрехи и т.н., използват транспортни услуги и зареждат гориво.

Пловдив, с други думи, ще има много, много добър септември финансово и кошмарен транспортно.

Какво следва?

Привличането, организирането и съдействието за всякакви фестивали, концерти и спортни състезания би следвало да са сред приоритетите на всяка местна власт, която желае да поддържа града си жив, пълен с хора и привлекателен за туристи. В последните години Пловдив се опитва да се наложи като водещ център за културен живот в страната, въпреки че засега първото място непрекъснато се разменя, особено след отпадането на един от водещите му фестивали. Ако този септември се окаже толкова позитивен, колкото са очакванията, вероятно е да се появят още събития в следващите месеци.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 Манастир на Пловдивската митрополия прави голям соларен парк за 35 млн. лв.

От заявление до РИОСВ - Пловдив, става ясно, че на терен от 350 дка, собственост на Кукленския манастир, е планирана централа с мощност 35 мВт, което по пазарни данни би означавало инвестицията в него да е в размер от около 30-35 млн. лв.

#2 BG пътеводител за градска мобилност

За малко над пет години компаниите за споделено използване на електромобили, тротинетки, велосипеди и скутери в България преживяха бум, но със смесен успех.

#3 Пловдив си върна подлеза "Археологически" и мозайките в него

Въпреки желанието на досегашния концесионер да продължи да го стопанисва след нова процедура местната администрация поема контрола над пространството, без да има реална идея как и по какъв начин ще го стопанисва.

#4 "Филкаб" инвестира 13.2 млн. евро в собствен 18-мегаватов соларен парк

Новата енергийна мощност в село Оризари край Пловдив ще заработи до края на 2023 г. и ще продава енергия на пазара за 1.9 млн. евро на година.

#5 Роза на стената и вятър на покрива: колко полезни може да са малките идеи на "Градолюбители"

Проектът за ветрогенератор на професионалната гимназия "Петър Парчевич" в Раковски, който спечели втора награда от конкурса на "Капитал" и посолството на Великобритания, е вече реализиран и ще спестява на училището средства за електроенергия за между два и три месеца годишно.

Бизнес новини

"Софарма" дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 г.



Фармацевтичната компания, която е сред най-големите борсови дружества с около 780 млн. лв. пазарна капитализация, обяви, че дава старт на конвертирането на издадената през 2021 г. емисия варанти в акции, чрез което би могла да набере потенциално 185.5 млн. лв.

Българският стартъп, който задвижва технологиите в KPMG



Със своите 500 служители дружеството KPMG IT Service десетилетие след старта му създава от София софтуер не само за KPMG компаниите, но и за техните крайни клиенти.

Истории, които видяхме другаде

Кметът Здравко Димитров е входирал предложение по-голямата част (67 дка) от спорния терен от 81 дка до Гребната база да бъде купен от община Пловдив срещу 29 млн. лв. без ДДС, пишат от "24 часа". Това слага край на дългата сага около частния терен, в чиято полза общината доста усърдно работи.

Община Пловдив ще прекрати договора с "Хеброс бус" за автобусите от Марково и Храбрино, пише Traffic News. Големият въпрос е кой ще поеме извозването на селата от община Родопи, тъй като няма много кандидати.

Друга община с проблем с достъпа е Асеновград. Разписанието дотам е орязано и с малки бусчета, пишат в Traffic News.

Според публикация в "Марица" движението по Модър - Царевец ще бъде пуснато до края на 2023 г.

Две фирми - една кърджалийска и една пловдивска - блокират голямата поръчка, която администрацията на Димитров пусна за стадиона на "Локомотив". Това най-вероятно значи, че мечтата на общината да даде тази поръчка преди изборите няма да се случи.

Назаем от "Бакхус": Брънч в Пловдив



Тази седмица се включваме с идея за хапване извън туристическия поток: любимо заведение в южен Пловдив е Dealicious Coffee & Food, където ще ви посрещнат със стегнато и умело подбрано меню за закуска, брънч, обяд или следобедно хапване сред страшно чаровен интериор. Съвет: пробвайте козуначените филийки.

ВИЖ: ОТ БРОЯ: Любимият брънч на Пловдив - Bacchus.bg

Цитат На Седмицата

Бюджетът както е съставен, зам.-кметът Родопски влиза в ролята на учителя Йода от “Междузвездни войни” и силата трябва да е с него, за да го реализира.

гражданин по време на общественото обсъждане на бюджет 2023 г. на община Пловдив

Свободно време и култура

01.09 - 03.09

Деветото издание на Shake That Хълм ще се проведе отново в подножието на Младежкия хълм, но този път на сцената и територията на Plovdiv Stage Park.

01.09 - 06.09

Улица "Иван Вазов" в центъра на Пловдив ще бъде затворена за цели шест дни по време на първото издание на организирания от създателите на Bee Bop Cafe фестивал Station Street Festival/Фестивал "Улица Станционна".

03.09

Пловдивския "Локомотив" посреща намиращия се на пета позиция в българската първа лига "Крумовград" в мач от осмия ѝ кръг.

05.09

Поради големия интерес второ представление на френската пиеса от Саломе Льолуш "Това не го казвай" ще се проведе на 5 септември на сцената на летния театър, в подножието на Бунарджика. В главните роли са Теодора Духовникова и Захари Бахаров, а режисьор е Явор Гърдев.

06.09-10.09

Отново в рамките на Plovdiv Stage Park от 6 до 10 септември ще се проведе седмото издание на Plovdiv BeerFest.
Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.