🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Путин иска повече територия, ЕС се опитва да го изпревари

Разширяването на съюза отново е в дневния ред на Урсула фон дер Лайен, но от бързото разрастване ще заболи

ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен трябва да представи своя доклад за напредъка на кандидатките по-късно тази година, макар че може да има забавяне
ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен трябва да представи своя доклад за напредъка на кандидатките по-късно тази година, макар че може да има забавяне
ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен трябва да представи своя доклад за напредъка на кандидатките по-късно тази година, макар че може да има забавяне    ©  Reuters
ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен трябва да представи своя доклад за напредъка на кандидатките по-късно тази година, макар че може да има забавяне    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сюзън Линч, старши кореспондент от Брюксел за европейския Politico, и

Никълъс Винакър, базиран в Брюксел редактор консултант в Politico, в коментар за изданието

Войнственото заграбване на земя от страна на руския президент Владимир Путин кара ЕС да прави собствени планове за разширяване. В момента се работи за присъединяването на осем нови членове към блока от 27 държави. Но този исторически ход крие рискове за съюза.

Добавянето на нови страни, потенциално и земеделската сила Украйна, ще отвори кутията на Пандора с предизвикателства. Ще бъдат необходими съществени вътрешни реформи, което вероятно ще доведе до години на токсични борби между настоящите членки на ЕС.

Въпреки болезнената сложност на процеса по разширяване руската агресия убеди някои европейски правителства, че не могат да си позволят да чакат. "Това е моментът да бъдем дръзки и да променим подхода си към разширяването, за да приемем шестте страни от Западните Балкани, както и Украйна и Молдова. Не става въпрос за бюрократично начинание, а за изнасяне и запазване на определен модел на живот на свободните и отворени западни демокрации", коментира австрийският външен министър Александър Шаленберг.

Очаква се разширяването да бъде тема в годишната реч "За състоянието на съюза" на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Министрите по европейските въпроси на 27-те членки също ще обсъждат темата на срещата си в края на октомври. Най-важното е, че Германия и Франция, изглежда, са съгласни с цел да се помогне за отблъскването на руското влияние.

Срок от седем години

Основен въпрос е за какъв период време говорим. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призовава новите членки да бъдат приети до 2030 г. Френският президент Еманюел Макрон подкрепя идеята за присъединяване на етапи, като държавите първо да получат достъп до единния пазар, преди да станат пълноправни членове на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призовава новите членки да бъдат приети до 2030 г.

Но ако тези страни успеят да реализират евроамбициите си, лидерите на ЕС ще трябва да се справят с острите болки на растежа. Вероятно дебатът между европейските столици ще бъде яростен, когато лидерите преценяват дали новите кандидати са подходящи (например все повече се разгарят притесненията за корупцията в Украйна). Освен това се оформя и кошмарната перспектива за реформирането на вътрешния процес по вземане на решения в ЕС с цел функционирането на един много по-голям блок.

След като Шарл Мишел определи крайния срок от 2030 г., говорител на Европейската комисия изля студена вода върху толкова скорошна дата, като каза, че процесът по присъединяване ще бъде въз основа на заслугите. Комисията трябва да представи своя доклад за напредъка на кандидатките по-късно тази година, макар че източници казват, че това ще бъде забавено на фона на прецизното разглеждане на украинската кандидатура.

Проблемът с корупцията

"Искаме да дадем положителен сигнал на Украйна, но неща като предложението да се дадат повече правомощия на украинските разузнавателни служби по отношение на корупцията могат да изпратят погрешно послание", посочва западноевропейски дипломат. В същото време допълва, че Украйна е "много корумпирана страна".

Земеделската политика е най-очевидният източник на напрежение при бъдещи преговори за присъединяване между Брюксел и Киев. Износът на евтино зърно от Украйна може да залее ЕС и да удави силно субсидираните фермери от блока. Полша и няколко други европейски страни вече затвориха вратите си за украинския зърнен износ, като заявиха, че целта на този ход е защита на техните фермери.

Земеделската политика е най-очевидният източник на напрежение при бъдещи преговори за присъединяване между Брюксел и Киев.

Вътрешните реформи, до които ще доведе разширяването, включват: промяна на общата земеделска политика на ЕС; преустройство на дългосрочния бюджет на блока; пренаписване на неговия процес по вземане на решения с цел придвижване към по-голямата употреба на т.нар. гласуване с квалифицирано мнозинство в области като външната политика, където сега се изисква единодушие.

"Виждаме, че в момента рамката не е пригодена за Европа с 30 и нещо членки. Понякога е много, много трудно, както знаете, с 27 членки", казва португалският министър по европейските въпроси Тиаго Антунеш.

Както винаги ще има и политически измерения. Едно съществено разширяване на ЕС би изместило центъра на тежестта на блока на изток, което може да отслаби традиционното решаващо влияние на Франция и Германия върху ключови решения.

Група законодатели от ЕС вече работи по мащабни планове за промяна на договорите, което според тях ще е необходимо за разширяването. Но промяната на основните договори на ЕС е труден процес, изискващ референдуми в няколко страни. Желанието за подобни дейности е ограничено сред европейските дипломати, някои от които твърдят, че реформите могат да бъдат въведени въз основа на съществуващия Лисабонски договор на блока.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 3

    ЕС превзеха държавите от източна Европа като им назначиха проксита за управляващи. Та кой казвате е взел територия? Даже ние дето сме в България за всяко нещо питаме Брюксел.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    За тези няма ли пенсиониране?

    Нередност?
Нов коментар