🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агресивната дипломация на Северна Македония даде резултат в Германия

Бундестагът гласува декларация за македонската идентичност, език и култура, която трябва да помогне на правителството в Скопие да промени конституцията

Темата накратко
  • Северна Македония от месеци води активна външна политика сред големите европейски държави за политически дивиденти и бързо влизане в ЕС.
  • Западната ни съседка трябва да промени конституцията си и да включи българите в нея като условие за присъединяване в съюза.
  • Най-голямата опозиционна партия спира процеса и преди май 2024 г. вероятно няма да има напредък по темата, междувременно агресията над хора с българска идентичност нараства.

Агресивната война на Русия срещу Украйна изведе политиката на разширяване на ЕС на преден план. По-специално новият статут на кандидат-член на Украйна повдигна критични въпроси относно колко справедлив е процесът на присъединяване към съюза - как може едни да чакат с години, а за други да е възможно само в рамките на няколко месеца?

Северна Македония се възползва от ситуацията, както и от отсъствието на редовно правителство в България и силен български глас в Европа, и от месеци води активна външна политика сред големите европейски държави. Късно вечерта на 15 юни този натиск на Скопие роди резултат не другаде, а в германския Бундестаг, където управляващата коалиция одобри декларация, в която призовава "България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия със съвета компромис и да се въздържа от допълнителни условия".

Премиерът на съседната държава Димитър Ковачевски обещава, че това е само началото и подобни инициативи се очаква да бъдат гласувани вероятно още и в Полша, Франция, САЩ, Съвета на Европа и други. Миналия месец Ковачевски заяви във Виена, че Северна Македония иска да стане член на Европейския съюз до 2030 г. и за това той не вижда "по-нататъшни пречки, условия или политически искания".

Самият Ковачевски е в сложна позиция - за започването на преговори според договореното с България и ЕС той трябва да промени конституцията и да включи българите в нея, а основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да подкрепи това към момента. Така декларации като тази в Германия могат да дадат на македонския премиер начин да подтикне опозицията към действие.

Какво стана в Бундестага

"Северна Македония е част от европейското семейство и без нея ЕС не е завършен", казва пред "Дойче веле" германският депутат Томас Хакер в деня на гласуването. А самата позиция гласи: "Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език." В Европа, която се характеризира с голямо разнообразие от езици и култури, езиците са част от нашето общо културно наследство. Езиковото разнообразие се практикува в многоезичието в програмите и в работата на институциите. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие. Европейският съюз смята опазването и защитата на това богатство за една от най-важните си задачи."

Позицията е предложена от парламентарните групи на трите управляващи партии SPD (Социалдемократи), Алианс 90/Зелени и FDP (Либерали). Ролф Муценич, Катарина Дреге, Брита Хаселман и Кристиян Дир инициират от името на представителните групи.

В позицията, гласувана от Бундестага, се споменава още "да се призове България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия със Съвета компромис и да се въздържа от допълнителни условия".

Българската позиция

Инициативата на Скопие предхожда най-важното предварително условие, поставено от София в т.нар. "Френско споразумение", с което се отвори македонският път напред - вписването на правата на българското малцинство в конституцията. Скопие няма място за маневри там и трябва да го изпълни, но правителството, водено от Социалдемократическия съюз, е подложено на масиран вътрешнополитически натиск.

За необходимото мнозинство от две трети в парламента ще са необходими и гласове от опозицията. Но националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ зае позиция срещу конституционната поправка и продължава да разпалва настроения срещу българите. Основна тема в този дебат е, че София ще наложи нови изисквания, ако се приеме промяната в конституцията. Затова гласуването в Бундестага е важно за Ковачевски.

Специалният пратеник на Германия за региона Мануел Зарацин обяви вчера в Струга, че "не можем да ви обещаем, че България ще направи това или онова. Но можем да ви обещаем, че ще защитаваме идентичността и езика ви", цитиран от "Дневник".

Сама по себе си резолюцията не променя нищо в отношенията между двете държави. България няма против останалите в ЕС да признаят македонския език, както вече беше уточнено във френското споразумение. "Според мен никой няма нужда от признаване на македонския език, култура и идентичност, след като това отдавна е направено (а България дори е след първите, които ги признават като държава), а декларацията е плод за вътрешнополитически цели на македонското правителство", смята Виктор Стоянов, председател на "Фондация Македония", българска културно-просветна организация, създадена 2021 г. от българи от България, Северна Македония и Албания.

До публикуването на тази статия от външно министерство не дадоха отговор на запитването ни дали ще имат позиция по темата.

Ролята на Костадин Костадинов

Освен християндемократите, в деня на вота на противоположна позиция беше групата на националистическата крайнодясна партия "Алтернатива за Германия". По време на дебатите в Бундестага представители на последната изразиха ясно позицията си, че мястото на Северна Македония не е в ЕС и целият дебат по предложението е губене на време. За сметка на това партията имаше своя алтернативна декларация, която беше отхвърлена.

В деня на вота с ръководството на партията се е срещал лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, придружаван от депутата Станислав Стоянов. "Бундестагът гласува декларация за Западните Балкани, с която призна македонския език и идентичност, като наред с това призова България да се откаже от своите изисквания към Македония. Не ми трябваше почти никакво време, за да убедя нашите приятели в Германия да ни подкрепят. Те са наясно с позицията на България и напълно я подкрепят. Големият въпрос е защо БСП и "Демократична България" не направиха същото със своите партньори? Вчера присъствах на гласуването в Бундестага и лично видях как депутати от ГСДП и Зелените обясняваха в речите си как България пречела на Македония, която пък на свой ред била пример за толерантно отношение между етносите", коментира Костадинов във Фейсбук.

Той бе единственият български политик, поканен от германска партия в Бундестага за разговори по темата, което повдига въпроса защо останалите партньорски партии не са постъпили по същия начин.

Език на омразата

Гласуването дойде само дни след поредната агресия в Северна Македония срещу човек с българска идентичност. Председателят на сдружението "Шемето" Бекир Кадриески бе пребит в Струга, а той твърди, че към него са отправяни обиди на етническа основа. Взаимното подклаждане на напрежението от двете страни на границата напоследък направи особено сложна ситуацията на българите в Северна Македония.

"Има доста граждани на Северна Македония в неговото положение, които нямат български паспорти, гражданство, но се чувстват българи. Именно те са подлагани на системни нападения. Основно това са и хора, които развиват културно-просветна дейност за сближаване на българи и македонци, които развиват дейност дори свързана с евроинтеграцията на страната. Българската общност в Северна Македония работи най-много за евроинтеграцията на страната наравно с албанската общност, а именно относно реформи и относно подготовка на обществото за членство в Европейския съюз, каквато поне на думи е целта и на държавата Северна Македония, а какъвто е и приоритетът на Република България по отношение на Западните Балкани", коментира за "Капитал" Виктор Стоянов.

Според Стоянов до редовните парламентарни избори в Северна Македония през май месец догодина, ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде склонна да участва във включването на българите в конституцията, а без тяхното участие това няма как да се случи. "Антибългарската риторика е стратегия, с които партията желае да спечели изборите догодина. Ако те успеят да съставят някакъв кабинет с коалиционен партньор с някоя от албанските партии, смятам, че едва тогава те биха преминали към процедура по включване на българите в конституцията."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Тази "активна дипломация" не я ли дължим на "пасивната (съглашателска с възприемането на чужди виждания за национални) дипломация" на Кировото правителство с НПО-съветничката и реален министър на външните работи Весела Чернева, срещу която в НС бе огласено, че тече разследване за издаване на друга страна (БЮРМ) на преговорна информация. Шпионство?

    Това го дължим и на "евроатлантизма" на ГЕрб и ДПС (винаги заедно!) и на откровеното предателство на националните интереси от ПП и ДБ, както и на част от акционерите в ЕАД "БСП-К.Нинова.

    За българите Македония се превръща в това, което е Украина за руснаците.
    Е, като четете какво е сега възприятието в Украина за руснаците, става ли ви достъпно какво е отношението на ...ъ-ъ-ъ..те не са македонци...християните в БЮРМ към нас?

    Схващате ли повторяемостта на казуса Русия-Украина/БГ-БЮРМ?
    Да има бразда от кръв между два дяла от един народ?
    Славянски народ, естествено.
    И Адолф някога така опитваше.
    На него не му се получи, но англосаксите работят усилено.

    Нередност?
  • 2
    uzy39646887 avatar :-|
    uzy39646887
    • + 5

    Защо лицето Кирил П. все още не е арестувано и осъдено за държавна измяна, заедно с разните Черневи, Лореровци и пр. продажни нищожества?

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 4

    Неуместно поведение на Бундестага.
    Българската позиция не може да се промени заради провокационна и политическа заигравка на друга страна членка.
    Има списък с много точки, които трябва да бъдат изпълнени от РСМ, не е само вписването в конституцията.
    Езикът, историята, учебниците, реални общи инициативи и други.

    Нередност?
  • 4
    lii07621540 avatar :-|
    lii07621540
    • + 4

    Нека не забравяме и активното участие на българския евродепутат Илхан Кючук,за докладите за напредъка на СМ,където всичко е описано като "мед и масло" и фактически България е виновна за всичко което става в СМ и пречи на бъдещата членка ,която е оквалифицирана като идеална.

    Нередност?
  • 5
    boncho_b avatar :-|
    boncho_b
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    А вие какво искате от македонците? Да си върнат Ъ-то и Ж-то в азбуката ли? Ми няма да го направят, забравете. В момента има литературен македонски език, който е кодифициран, има издадена литература на него. И той има малко общо с езика на Гоце Делчев.

    Да сравнявате Македония с Украйна първо е признак за въпиющо невежество (оставаме на страна, че е и признак на поклонение пред средноазиатския нацистки режим в Кремъл) , но второ, това е и удар срещу бликащия от вас примитивен национализъм - подобно сравнение би означавало, че оригиналната българска държава е всъщност Македония, а днешна България просто един узурпатор на средновековната българска държава.

    Всъщност, влиянието на България в Македония беше отслабено, поради българските комплекси за малоценност, които се изразяват в отвратителна високомерност. Още от времето на Славейков, който нарича македонските деятели "цинцари" само защото искат да запазят местната езикова форма. След последните няколко години примитивна националистическа политика, водена от такива гении като Тошко, Слави, Боце, Корнелия и т.н., вече всичко е изгубено. Ако допреди няколко години към българите в Македония се отнасяха със смесица от пренебрежение и добронамереност, сега вече има само презрение.

    В момента, вместо да си говорим какво се е случило, че Гоце Делчев е македонски национален герой, но писмата му са публикувани в македонските учебници в превод, се дърлим за глупости, като промяната на македонската конституция. Няма как с хейт и простотия да бориш езика на омразата.
    До коментар [#1] от "D-r D":

    Нередност?
  • 6
    reagan avatar :-|
    Nick Tsekov
    • + 4

    Къде е обаче нотата на българското Външно до Берлин с изразена позиция срещу предаването на интересите на държава-членка на ЕС и европейското разширение???

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#5] от "boncho_b":

    Явно трябва да опитам да пиша с по-едър шрифт, за да ви задържа погледа. За вниманието ...

    Всъщност нищо не искам от потомците на българи оттатък Вардар.
    Искам, обаче, от БГ политиците да предприемат АКТИВНИ действия, а не да чакат да отвръщат с ноти, отношенията с БЮРМ да се уеднаквят с отношенията с всички останали наши страни-съседи. БЮРМ е единствената държава от съседните, с която България никога не е водила война (но всичките си войни е водила за нея), а отношенията с някогашните ни исторически противници Гърция, Турция, Румъния и Сърбияднес са в нормите на международното право.
    За мен проблемът с БЮРМ е:
    а) в националните комплекси на потомците на българи оттатък Вардар;
    б) в антинационалната политика на политическия истаблишмънт в БГ.

    Аз лично не съм стъпвал оттатък Гюешево, а и желание нямам.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#5] от "boncho_b":

    Не разбрах тезата, освен че, изглежда, пак има Кремълска следа....иначе и аз не бях ходил във Фирми, докато миналото лято не си направих едно пътешествие из Албания за десетина дена, и трябваше да мина през Македония. Еми няма такива черупки! Анти-Българското е самата основа на държавата Македония, без него тя не може да съществува, и в това отношение аналогията с Украйна е съвсем уместна, ако се абстрахирате от лозунгите за момент. Албания е прекрасна-красива, гостоприемна и интересна, и пак ще ида там. На Гюешево ще си купя сандвич, вода, ще заредя и няма да похарча и една стотинка в т.н.Македония.

    Нередност?
Нов коментар