🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бумът на планинския туризъм

Коментар | Кредит на доверие към Българския туристически съюз? Как без реформа

Статутът национална организация за спортно-туристическа дейност

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планините отново са пълни с народ. След застой в масовия планински туризъм, българите отново откриват удоволствието на планинските пътеки и хижи. Колкото по-масово е това обаче, толкова по-видими стават проблемите с управлението на тези планини.

Наскоро Българският туристически съюз си върна статута на национална организация за спортно-туристическа дейност, отнет му преди години заради злоупотреба с публични средства. На практика това означава, че организацията, която е доброволен съюз на туристически дружества, отново има зелена светлина за финансиране от държавата, общините и по програми.

Сама по себе си идеята туристическото движение да бъде подпомагано от публични пари, не е лоша. Липсата на достатъчно финансиране при разпадането на предишния модел крещящо личи и по хижите, и по маркировките, и по липсата на познания у хората за поведение в планината.

Частната инициатива и доброволците както винаги спасяват нещата. При първата обаче има риск занемарената хижа да стане петзвезден хотел, достъпен за висок клас туристи, или вила за лично ползване. При втората - част от планините да изпаднат в недостъпност, при спиране на потока от доброволци. Затова някаква форма на устойчиво взаимодействие между местна, централна власт и дружества би могло да гарантира прилични хижи на достъпни цени и поддържани пътеки и маркировка.

Проблемът е самото БТС. Все още не е ясно дали съюзът осъзнава, че не бива да прави далавери на общия гръб. Нито има промяна във функциите на организацията, които да гарантират, че вече няма да се краде. Обещанията да работи съвместно с бизнеса и организациите, който в годините на абдикацията й бяха поели нейните задължения, засега са само декларирани намерения.

Тази организация или трябва да придобие повече тежест, но и прозрачност, за да може да управлява качествено планинския туризъм, заедно с други организации като ПСС и самите дружества, или да се освободи от дейности като управлението на хижи, а за тях да се мисли друг формат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala

    Защо статията е анонимка?

    Нередност?
Нов коментар