🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бумът на планинския туризъм

Туристическото движение е живо в страната

Едва една четвърт от дружествата в БТС, най-вече в големите градове, развиват спортно-туристическа дейност, останалите - обгрижват собствеността си

Туристическо дружество "Трапезица 1902" е едно от малкото в страната, което едновременно развива активно спортно-туристическа дейност, но и се грижи и поддържа няколко обекта
Туристическо дружество "Трапезица 1902" е едно от малкото в страната, което едновременно развива активно спортно-туристическа дейност, но и се грижи и поддържа няколко обекта
Туристическо дружество "Трапезица 1902" е едно от малкото в страната, което едновременно развива активно спортно-туристическа дейност, но и се грижи и поддържа няколко обекта    ©  ТД
Туристическо дружество "Трапезица 1902" е едно от малкото в страната, което едновременно развива активно спортно-туристическа дейност, но и се грижи и поддържа няколко обекта    ©  ТД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С най-много членове са дружествата "Сърнена гора" в Стара Загора, "Кайлъшка долина" в Плевен, "Трапезица 1902" във Велико Търново.
  • Независимо от числеността и дейността им по устава на БТС при гласуване гласът на дружествата има еднаква тежест.
  • По-добре работят дружествата, които имат по-малко собственост, или нямат, казва изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров.

Първото туристическо дружество в България, както знаят почти всички, е вдъхновено от Алеко Константинов и създадено от негови сподвижници след убийството му. Именно въз основа на това и другите възникнали в последствие дружества - доброволни сдружения на доброволци, възниква "Български туристически съюз". По устав той е сдружение на сдруженията. Всяка от съставните му части има финансова и организационна свобода, а целта на съюза е да координира тяхната дейност.

"Дружествата всъщност са основата на БТС", казва изпълнителният секретар на съюза Лъчезар Лазаров. По думите му те работят самостоятелно и наред с националните прояви има и много регионални по тяхна инициатива.

Когато преди месец БТС обяви, че си е върнал статута на национална организация за спортно-туристическа дейност, беше отчетено, че в нея членуват 136 дружества.

Преди две години били и повече, а туристически дружества има и извън БТС - някои са доброволно напуснали или независимо възникнали от съюза, а други са изключени по различни причини. Например, като неотговарящи на изискването в наименованието им задължително да има "туристическо дружество", въведено с промени в Закона за младежта и спорта. Сега в БТС не могат да членуват, ако не се пререгистрират, например сдружението на туристическите хорове и федерация на туристите-ветерани, която наброява 3600 души.

Колко функционират

От тези 136 дружества, реално спортно-туристическа дейност упражняват не повече от 25%. Сред останалите има и дружества с по 5-10 човека, някои от които са напълно фиктивни и съществуват само, за да стопанисват дадената им база. "От това някой печели, но това не са нито дружествата, нито БТС, а най-малкото туризмът", казва представител на туристическо дружество.

Дружествата обаче, независимо от тяхната дейност, имат глас с еднаква тежест по устава на БТС - така например при избор на управителен съвет гласът на дружество с 10 души тежи толкова, колкото на всяко, пък било то и с 1000 члена.

С най-много членове (закупили най-много членски марки), според отчетния доклад на БТС за 2022 г. са дружествата "Сърнена гора" в Стара Загора, "Кайлъшка долина" в Плевен, "Трапезица 1902" във Велико Търново, "Рилски езера" в Дупница, "Родни балкани" във Варна, "Осогово" в Кюстендил, "Приста" в Русе, "Еделвайс" в Пловдив, "Орлово гнездо" в Казанлък, "Мадарски конник" в Шумен и "Калабак" в Петрич. Към най-големите има и спортни клубове, но за повечето основен е пешеходният туризъм.

"Спортните клубове са важни най-вече, за да се привличат младите и да се осъществява връзката между поколенията", казва Георги Димитров, изпълнителен секретар на "Трапезица 1902".

По-добре работят тези дружества, които "имат по-малко собственост, или нямат. В това съм абсолютно категоричен", казва Лъчезар Лазаров, "защото имайки собственост генерираш много усилия и изразходваш и човешки труд, и вместо да направиш преход, ти трябва да поддържаш хижата", допълва той.

Като изключение посочва дружествата в Стара Загора и Търново, които имат и собственост, и работят добре. Дава пример с "Черноморски простори" - Варна, което няма хижи, но всяка седмица има събития.

Най-голямото туристическо дружество в страната е с близо 800 члена

Нямаме комерсиални цели. Имаме документ за всяка стотинка, влязла или излязла от дружеството, казва Георги Гацин, председател на ТД "Сърнена гора" - Стара Загора



За нас е важно да обединим хората, които искат да ходят в планината организирано, казва Георги Гацин, председател на туристическото дружество на Стара Загора - "Сърнена гора", което е най-голямото в страната и член на БТС.

Членовете му варират - били са до 1000, сега са около 780. Те са най-различни хора на най-различни възрасти. Има и много силна младежка секция от 70 човека - хора до 27-28 г.

ТД "Сърнена гора" обединява девет клуба, - всеки със собствени управителни органи - по спелеология, алпинизъм, ски туризим, ориентиране, пешеходен, вело, воден клуб и пр. С измененията в Закона за спорта на клубовете се наложило да се пререгистрират като юридически лица, за да могат да влязат в съответните федерации, защото според закона не могат да членуват другаде. Членовете им обаче членуват и в ТД "Сърнена гора".

"Това голямо дружество се получи, защото хората, които са го основали преди 120 години са сложили някакъв ред и рамки, които всяко следващо поколение в управлението на дружеството следва като посока, казва Георги Гацин. "Нямаме комерсиални цели", добавя той.

ТД "Сърнена гора" има годишни приходи между 160 до 180 хил. лева, които идват от наеми на имущество и няма друга стопанска дейност. От приходите задължително 30% не се харчат. С останалите се финансират клубовете (с около 70 хил. лева годишно) и се издържат няколко души на щат. Дружеството има собствена сграда, строена през 1984-1985, част от която отдава под наем, две хижи, които стопанисва. То е и единственото /в България, което след 2000 г. е купувало имоти - с икономисани средства са купени три офиса в Стара Загора, които сега се отдават под наем.

Има ясен принцип за финансиране на спортните клубове и той е на база дейността им от предишната година. Календарът с мероприятията се прави още от предходната година и строго и поименно по маршрутен лист се отчитат членовете на ТД "Сърнена гора", които се включват в тях. Само пешеходният клуб има 70-80 събития при 52 седмици в годината, казва Гацин. На всеки участник на ден се полага по една точка. А бройката при по-специализираните клубове, с по малко членове, като тези по спалеология, по алпинизъм, се индексират с 1.9. Наличният бюджет се разпределя между клубовете за следващата година, на база на точките им и всеки от тях знае предварително с какво ще разполага.

"Нито една стотинка не може да влезе или да излезе от дружеството, без документ", казва Георги Гацин, като самият той по професия е икономист-счетоводител, но за да е всичко чисто ТД "Сърнена гора" ползва услугите на външна фирма. Така трябва да е в една обществена организация, казва той.

Карловското дружество "Васил Левски" и неговите пет хижи за пример

Дружеството събира средства на благотворителни балове, инвестира във всички сгради, когато е необходимо и подкрепя хижарите с каквото може.



В карловското туристическо дружество "Васил Левски" членуват малко над 80 човека, най-възрастният от които е на 81 г. Дружеството, основано през 1902 г., обаче е собственик на цели 5 хижи с над 220 легла - старопланинските "Хубавец", "Балкански рози", "Равнец" и "Васил Левски" (най-старата хижа в Стара планина и третата построена в България през 1923 г. ) и "Свежен" в Средна гора.

Обектите са трудни, а за да ги стопанисваш "трябва да ти идва отвътре", категоричен е секретарят на карловското дружество Ангел Рунташки. Самият той случайно става секретар преди малко повече от 10 г., без почти никакъв опит в планината, като изключим една паметна спасителна акция като войник, когато заедно с още 7-8 човека помагат на овчар, получил удар в Стара Планина.

До хижа "Васил Левски" например, пътят е близо пет часа от Карлово, а доставките се осъществяват само с коне. Хижата е построена с дарения, разказва Рунташки - с кантар на центъра на Карлово, където всеки е могъл да даде средства с едно условие: те не трябва да са по-малко от килограмите му, т.е., ако човек тежи 50 кг, може да дари най-малко 51 лв.

Стопанинът на хижата е горе от близо 50 г. и по думите на Рунташки не се знае какво ще се случи с хижата, ако него го няма.

"Трудно се намират хора за работа на такива тежки хижи, до които няма достъп (с автомобил - бел.ред.). Само през тази година сме направили три смени - през април нов хижар на х. "Хубавец" и в началото на септември на х. "Равнец", където последния хижар издържа шест месеца", обяснява Рунташки. Всички договори са еднотипни - със символични наеми, еднакви задължения и планове за развитие на хижата и срок от пет години, като ако се наложи заради някаква възможност за финансиране, срокът се удължава.

Хижарите имат пълна свобода на действие, твърди секретарят. "Ако ме питате колко е нощувката на хижите, не знам, никога не съм ги питал. Дали сме им поле за изява. Казали сме им само, че трябва да бъдат усмихнати и да привличат туристите. Когато дойде човек - да му се напълни душата", обяснява Рунташки, защото по негови думи най-добрата реклама е тази от доволния турист. Той рядко посещава хижите през уикенда, за да не притеснява стопаните, но често обикаля по пътеките между хижите и разпитва туристите, без да се представя, за да разбере от какво са доволни и от какво не, как са си прекарали и пр.

Проблеми не липсват - от недостатъчните дърва за огрев до обгрижването на трите ВЕЦ-а, изградени през 60-те години на миналия век по поречието на р. Старата река за нуждите на всяка от хижите ("Хубавец", "Балкански рози" и "Васил Левски"), а бързата реакция е важна. "Зимата на "Балкански рози" замръзнаха 10 тръби. Имахме 1000 лв резерв оставен, купихме тръби и хора на ръце ги качваха и ги сменяха", разказва Ангел Рунташки, "защото няма как да оставим нещата така".

Финансова помощ не получават - нито от държавата, нито от БТС. Намерили са друг начин - вече 13 г. подред ежегодно организират благотворителни балове и търгове, където хора от региона и България събират средства, които целево се изразходват за хижите. "През 2022 г. събрахме 22 хил.лева от бала, 15 хил.лева платихме за х. "Свежен", защото не беше изцяло наша. След това събрах всички наематели и им казах - имате толкова пари, чакам поръчки. Никога не сме ги делили, помагаме на всички по равно", обяснява Рунташки. Освен това ежегодно до 1 март всеки хижар казва от какво ще има нужда тази година.

С малкото останал ресурс "Васил Левски" активно си сътрудничи с околните дружества в Сопот, Хисар, Калофер и пр. и организира походи в Стара планина, но наблюденията са, че младите хора предимно ходят в планината самостоятелно.
Все още няма коментари
Нов коментар