🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Защо тези пет теми могат да предизвикат съществени проблеми през 2024 г.

Обратите на влияние, глобалният изборен цикъл, ескалацията в Близкия изток, китайската икономика и застаряващото население ще бележат годината

Повишеният риск за китайската икономика ще засегне и глобалния растеж
Повишеният риск за китайската икономика ще засегне и глобалния растеж
Повишеният риск за китайската икономика ще засегне и глобалния растеж    ©  Reuters
Повишеният риск за китайската икономика ще засегне и глобалния растеж    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хосе Кабайеро, старши икономист към IMD World Competitiveness Center, в коментар за The Conversation

Напрежението между САЩ и Китай разтресе глобалната икономика през 2023 г. Последствията от войната в Украйна отекнаха отвъд границите на страната. В Африка превратите в Нигер и Габон допринесоха за отстъплението на демокрацията в световен мащаб през последните години.

Подобни проявления на глобално напрежение, открита война и демократичен колапс вероятно ще продължат и през 2024 г. Ето пет геополитически и икономически тенденции, които трябва да следим отблизо.

Обрати на влиянието

Организацията BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) се разширява, за да включи Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, като нейното нарастващо икономическо влияние може драматично да промени глобалния баланс на силите.

От януари 2024 г. BRICS ще съставлява около 46.5% от световното население, около една трета от глобалния БВП и 45% от общото производство на петрол. Като последствие тази разширена търговска мрежа може да намали зависимостта на страните в организацията от западните пазари, включително чрез преференциални търговски споразумения и евентуално употреба на единна валута.

От януари 2024 г. BRICS ще съставлява около 46.5% от световното население, около една трета от глобалния БВП и 45% от общото производство на петрол.

За държави, които са санкционирани от Запада, като Иран например, членство в BRICS увеличава дипломатическите опции. Това може да направи организацията атрактивна и за други санкционирани страни. Участието в BRICS може също така да позволи на членките да подсилят позициите си, като постигат своите политически и икономически интереси по-лесно. Опълчването на Запада може да не приеме формата на директна конфронтация, а да се случи постепенно чрез отлив от институции като МВФ.

Глобален изборен цикъл

Списъкът с избори през 2024 г. включва страни от всички континенти и участието на милиарди хора. В ядрото е вотът в САЩ, където бившият президент Доналд Тръмп вероятно ще бъде кандидатът на републиканците. Ако бъде преизбран, той може да продължи с политиката си на "глобално отсъствие", което бе видно от желанието му да излезе от НАТО.

Подобна позиция може да отслаби световната икономическа и политическа система, както и да допринесе за възхода на други държави, търсещи по-голямо влияние. Друг важен аспект от серията избори е потенциалната ерозия на демокрацията. В САЩ например се води дискусия за възможна диктатура на Тръмп. В Русия победа на президента Владимир Путин ще означава, че той ще остане начело на страната до 2030 г. с възможността за още един мандат до 2036 г. (или около 32 години на власт).

В други страни, като например Тунис, някои политици искат да забранят мониторинга на изборния процес. Подобни практики ще отслабят демократичните институции или ще ограничат тяхното развитие.

Ескалация в Близкия изток

Войната между Израел и "Хамас" ще продължи да има последици отвъд Близкия изток. Рискът от последваща ескалация на конфликта в регионален план се увеличи след въздушен удар в Бейрут. Някои съседни държави категорично осъдиха отговора на Израел на атаката на "Хамас". Йордания нарече израелските действия "военно престъпление", а Египет - "колективно наказание". Вероятно войната ще подхранва регионалната несигурност. А някои доказателства подсказват, че повишената политическа нестабилност ще се отрази на състоянието на финансовите институции в региона.

Несигурността може да увеличи бежанските потоци към САЩ и Европа. Освен това ще обезсърчи инвестициите в Близкия изток и ще попречи на търговските маршрути, което ще оскъпи превоза.

Китайският икономически натиск

Китайската икономика е описвана като "тиктакаща бомба" в резултат на слабия растеж, високата младежка безработица, кризата в имотния сектор, ниските чужди инвестиции и незадоволителния износ. Икономическият ръст се очаква да остане "структурно слаб" с ниско потребителско доверие и ниски разходи, както и със спадащо външно търсене.

Недостатъчното вътрешно китайско потребление означава по-слабо търсене на суровини и стоки, което ще се отрази на големи износители като Австралия и Бразилия.

Мултинационалните корпорации вероятно ще усетят известно негативно отражение върху своите печалби, докато релокацията на производството и диверсификацията на мрежите за доставки продължават в резултат на търговски търкания и въоръжени конфликти. Това може да окаже ефект не само върху техните доставчици, но и върху работната сила под формата на ръст на заплатите и загуба на работни места.

Освен това повишеният риск за китайската икономика ще засегне и глобалния растеж, прогнозира ОИСР.

Застаряващо население

През 2022 г. Япония, Италия, Финландия и Германия бяха сред страните с най-голям дял на населението над 65-годишна възраст, а до 2050 г. се смята, че този списък ще включва Хонконг, Южна Корея и Тайван. До 2050 г. процентът на световното население над 60 години ще се увеличи от 12% на 22%. Същевременно продължителността на живот се покачва. Подобна тенденция има отражение върху социалната сигурност и други сектори на икономиката.

Очакванията от правителствата и от здравните власти да осигуряват повече грижи ще нарастват заради потенциалните рискове от болести сред по-възрастното население. Делът на работещи спрямо пенсионери намалява, което упражнява натиск върху устойчивостта на настоящата пенсионна система.

В допълнение има доказателства, че застаряващото население оказва влияние върху производителността и доставките. Ето защо може да има ефект върху икономическия ръст, търговията, спестяванията и инвестициите. Накратко - 2024 г. може да бъде още една сложна година.

Все още няма коментари
Нов коментар