🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай е увеличил 10 пъти износа за Русия на модерни металорежещи машини след нахлуването й в Украйна

Въпреки американските санкции Пекин внася голяма част от важните за руската военна индустрия устройства

Китайският президент Си Цзинпин има интерес от нарастване на икономическото влияние на Пекин в Русия
Китайският президент Си Цзинпин има интерес от нарастване на икономическото влияние на Пекин в Русия
Китайският президент Си Цзинпин има интерес от нарастване на икономическото влияние на Пекин в Русия    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин има интерес от нарастване на икономическото влияние на Пекин в Русия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Технологията е от особено значение за военната индустрия.
  • Западните санкции не могат успешно да ограничат икономическите отношения между двете странни.
  • Китай доставя и редица други важни за оцеляването на Русия стоки.

Русия е увеличила десет пъти вноса на китайски металорежещи машини с цифрово програмно управление (CNC системи) след началото на войната си в Украйна. Те автоматизират фрезоването на различни метални повърхности и правят изразяването им изключително прецизно. Поради значимостта на CNC системите за руската военна индустрия Европейският съюз и САЩ се опитват да ограничат достъпа на Москва до тях, пише Financial Times.

Последните налични данни от руските митници от юли показват обаче, че китайските производители са доставили устройства на стойност 68 млн. долара, спрямо едва 6.5 млн. долара през февруари 2022 г., когато Русия започна инвазията си в Украйна.

Майкъл Раска - професор в Сингапурския университет за международни изследвания S Rajaratnam, определя износа на CNC като пример за задълбочаващото се военноиндустриално партньорство между Русия и Китай.

"Двете държави имат общ политически интерес да предизвикат и изместят САЩ, добавя той. Истината е, че след налагането на санкции върху вноса на европейски технологии, Русия нямаше друг избор, освен да се обърне към Китай."

Според митническите декларации CNC системите с китайски произход съставят 57% от руския внос по стойност за юли, спрямо едва 12% преди войната. Данните показват, че Москва продължава да внася технологии и от Северна Корея и Тайван.

През ноември САЩ наложи санкции върху основните снабдители на CNC за Русия, включително такива, чиито внос от февруари насам възлиза на по-малко от 200 хил. долара. Дейността на китайските компании, които продължават да търгуват с Москва, можа да бъде спряна или ограничена.

Пекин отрича да снабдява своя съсед с оръжия и твърди, че не подкрепя руската агресия, но въпреки това отказва да спазва международните санкции. Китайските доставки на технологии, потребителски стоки, коли и други захранват изолираната руска икономика и подпомагат военните усилия на страната. Само за ноември месец общата стойност на двустранната търговия е 21.5 млрд. долара - най-високата от инвазията на Украйна, отбелязва Reuters. През октомври по време на среща в рамките на инициативата "Един пояс, един път" в Пекин китайският президент Си Цзинпин обяви пред Владимир Путин постигнатия "исторически връх" от близо 200 млрд. долара годишна търговия.

Алън Маггард, анализатор в базираната във Вашингтон организация за анализ на конфликти C4ADS, поясни, че CNC инструментите могат "бързо да произвеждат сложни компоненти от метал и други твърди материали с постоянна степен на прецизност и точност. Тези качества правят устройствата особено ценни за отбранителното производство".

За разлика от микрочиповете например тези системи се състоят от по-големи части, което затруднява незабелязаното им доставяне от Европа.

Връзки с армията

Анализ на отчетите за износ на Financial Times разкрива, че някои от основните печеливши от засилената търговия с Русия имат връзки с Народната освободителна армия на Китай.

Huazhong Numerical Control - водещ производител на високотехнологични устройства, например е увеличил износа си за руската държава. През 2017 г. компанията е главен изпълнител в Brain Switch Project - схема за замяна на външно произведените CNC технологии в отбранителната индустрия с местни. Фирмата е работила и с китайския производител на реактивни изтребители Shenyang Aircraft Corporation.

В периода 2008-2010 г. Huazhong е санкционирана от Вашингтон за нарушаване на забрана за търговия на оръжия и екипировка с Иран, Сирия и Северна Корея.

Емили Килкрийс, бивш заместник на американския търговски представител, отбеляза, че Вашингтон е бил несигурен относно прилагането на финансови санкции срещу китайските компании, помагащи на Русия, поради опасения, че това ще намали ефективността на подобни мерки в случай на криза с Пекин.

"Администрацията е наясно, че контролът върху износа никога няма да бъде пълен. Затова истинската им цел всъщност е да ограничат достъпа на Русия до качествени технологии. Така се увеличават разходите и набавянето им става много по-трудно", коментира Килкрийс.

Средната цена на китайските стоки, изнасяни за Русия, се е покачила със 78% в период 2021-2023 г., според анализ на Института за нововъзникващи икономики към Финландската централна банка. За сравнение, цената на същите стоки за други страни е скочила само с 12%.

Съществуващите американски мерки срещу военните подизпълнители на Пекин карат много от китайските компании да пренебрегват риска от сблъсък със санкциите на Вашингтон, твърди Александър Габуев, директор на Carnegie Russia Eurasia Center в Берлин. Според него всички фирми очакват рано или късно, независимо дали имат преки връзки с Националната освободителна армия или не, да бъдат санкционирани.

Все още липсва яснота къде Русия е разположила внесените CNC системи. Въпреки появилите се в социалните мрежи и в пропагандни клипове техни кадри специалистите са скептични относно приложението им. Всички заснети машини са произведени в Европа, Тайван, Корея и Япония.

Олена Юрченко, анализатор в Съвета за икономическа сигурност на Украйна, твърди, че е "почти невъзможно" да се използва китайска CNC машина в завод, който е базирал производствените си процеси на инструмент от друг производител с различни спецификации.

Възможно е по-ниското качество на китайските технологии да забавя тяхното внедряване. Руски експерт наскоро определи внесените машини като "не толкова прецизни и с по-кратък живот на работа."