Коментар | Обединеното кралство отново е част от "Хоризонт Европа". Какво означава това за България?

Сътрудничеството в най-големия международен фонд за научноизследователска дейност в света ще насърчи икономиките, ще засили иновациите и ще създаде работни места

Обединеното кралство и България са в перфектна позиция да работят заедно за решаването на някои от най-сложните проблеми на нашето време
Обединеното кралство и България са в перфектна позиция да работят заедно за решаването на някои от най-сложните проблеми на нашето време
Обединеното кралство и България са в перфектна позиция да работят заедно за решаването на някои от най-сложните проблеми на нашето време    ©  Shutterstock
Обединеното кралство и България са в перфектна позиция да работят заедно за решаването на някои от най-сложните проблеми на нашето време    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коментар на д-р Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България, и на

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

С внушителния си бюджет за финансиране на стойност 95.5 милиарда евро програмата "Хоризонт Европа" на Европейския съюз е най-големият международен фонд за съвместна научноизследователска дейност в света. Той поставя Европа на челно място в научните иновации, като подкрепя учени, компании и новатори в стремежа им да намерят решения за големите глобални предизвикателства и да оформят света на бъдещето.

От 1 януари тази година изследователи от Обединеното кралство отново имат възможност да участват в "Хоризонт Европа" и да работят заедно с колегите си от България, Европейския съюз и други асоциирани страни. Споразумението за асоцииране е добра новина не само за Обединеното кралство, но и за България - то допълнително ще укрепи и засили връзките между научните общности в нашите страни и ще им даде възможност да работят заедно по големите глобални предизвикателства - от климата до здравеопазването. Нещо повече, научното сътрудничество ще насърчи нашите икономики, ще засили иновациите и ще създаде работни места.

Нашето икономическо бъдеще, цена на живота, просперитет, национална сигурност и геополитическо положение в света зависят от това да продължи успешното разработване на модерни технологии и иновативни решения. България и Великобритания се радват на процъфтяващо сътрудничество в областта на науката, иновациите и технологиите, а споразумението за асоцииране на Обединеното кралство към "Хоризонт Европа" допълнително ще го укрепи, създавайки възможности, които не биха могли да бъдат осъществени по друг начин.

Програмата е уникална от гледна точка на мащаба и обхвата на подкрепата, която осигурява за мултинационално сътрудничество, включително в стратегически технологични области. Предимствата за изследователите, новаторите и компаниите в Европа и отвъд нея са както финансови, така и нефинансови. Те включват не само ценни формални и неформални мрежи, достъп до таланти и инфраструктура за научни изследвания на световно ниво, но и изключителни възможности за иновации и международна реализация.

Програмата е уникална от гледна точка на мащаба и обхвата на подкрепата, която осигурява за мултинационално сътрудничество, включително в стратегически технологични области.

Обединеното кралство и България са в перфектна позиция да работят заедно за решаването на някои от най-сложните проблеми на нашето време.

През предходния период на програмата - "Хоризонт 2020" повече от 50% от българските проекти са предприети с партньор от Великобритания, а страната е сред най-предпочитаните партньори на българските изследователи. Асоциирането на Обединеното кралство дава възможност на научната ни общност да продължи да надгражда десетилетията на сътрудничество и развойна дейност в Европа и по света и да бъде на челно място в науката и иновациите.

В наш общ интерес е да създадем условия, позволяващи най-добрите умове да работят заедно, без граници, както и да насърчим синергията между нашите експерти на световно ниво. Българските учени са сред водещите експерти в света в редица традиционно силни сектори като физика и химия, ядрена физика, инженерство, материални науки, математика, астрономия, биотехнологии и микробиология. България има голям принос за изследването на космоса и Антарктида, а нашите страни са важни партньори в ЦЕРН и в международния изследователски и инженерен проект в областта на ядрения синтез ИТЕР и също така участват в редица съвместни изследователски инфраструктури. Българските учени са сред топ 2% на най-добрите учени в света, но това не е всичко - България е и регионален лидер в областта на високопроизводителните изчисления, като в страната се намира един от осемте суперкомпютъра в Европейския съюз. В България има множество талантливи технологични иноватори, които са готови да развиват водещите технологии на бъдещето. Британските университети са водещи в света в областта на основните и приложните науки, като Обединеното кралство е дом на два от трите най-добри университета в света, а 26 попадат в първите 200 в света.

Великобритания е оценена като четвъртата "най-иновативна икономика" в света. Тя е водеща в технологичния напредък, като в нея съществуват повече технологични компании еднорози от всяка друга европейска държава. През 2021 г. в Обединеното кралство нова компания еднорог се създава на всеки 11.5 дни. Великобритания първа в Европа достига 100 технологични еднорози, като в момента те надхвърлят 120. Това не са просто внушителни цифри, зад тях стоят хиляди висококвалифицирани професионалисти, които работят неуморно, за да може Великобритания да е световен лидер в области като изкуствен интелект, високотехнологично проектиране на полупроводници и квантови изчисления.

Предвид огромния потенциал на българския технологичен сектор, заедно създадохме Bulgaria Expansion Bridge (BEX) в партньорство с Британско-българската бизнес асоциация и българската технологична общност. Мисията на BEX е да способства за международното разрастване на български компании, като осигурява подкрепа за установяване в Обединеното кралство и намиране на достъп до финансиране, пазари и екосистеми.

Имайки предвид силата на научното сътрудничество между България и Великобритания, отдавна е в наш общ интерес да намерим взаимно споразумение. Именно затова асоциирането на Обединеното кралство към "Хоризонт Европа" е чудесна новина - то ще стъпи на вече процъфтяващите ни отношения и ще даде възможност на учените ни да разработват новаторски решения и водещи технологии. Тясното сътрудничество между България и Великобритания в областта на науката, иновациите и технологиите ще увеличи потенциала на най-добрите умове в нашите страни, ще насърчи икономическия ни растеж и ще създаде работни места.

Все още няма коментари
Нов коментар